Opinie

Wat de wereld nodig heeft, is een ‘omgevingsmanager’

schrijft elke vrijdag over de taal van deze week. Vandaag: De ‘omgevingsmanager’ en de ’cultuurbewaker’.

Japke-d. Bouma

Deze week hoorde ik voor het eerst over de ‘omgevingsmanager’. Het is een man die in Giethoorn is aangesteld. Het is daar in de zomer zó druk in de grachten, dat je er over de hoofden kan lopen. De omgevingsmanager moet het allemaal in rustiger vaarwater zien te krijgen zodat de Gieterse burger weer verder kan met zijn leven.

Ik dacht meteen: ze hebben daar toch ook een burgemeester en afdelingen toerisme en taskforces verkeer en politie en brandweer en coördinatoren buitenruimte, thematrekkers, clustercoördinatoren en stuurgroepen die zich hiermee bezighouden? Maar blijkbaar hebben die de afgelopen jaren zitten slapen en moet de omgevingsmanager er nu aan te pas komen.

Het is „een enorm spanningsveld” waarin hij terechtgekomen was, zo vertelde hij op de radio, „het spanningsveld tussen leefbaarheid en economische groei”. Had ik zelf nooit iets van gemerkt toen ik in Giethoorn was, maar ik geloofde het meteen. Want zijn stem trilde een beetje van al die spanning van het spanningsveld. Maar nu komt alles dus goed.

Op vrijwel hetzelfde moment hoorde ik over een andere functie waar ik nog nooit van had gehoord, namelijk de ‘cultuurbewaker’. Wist ik niet, maar dat schijnt dus Dennis Bergkamp te zijn, bij Ajax. Hij bewaakt daar de cultuur. Ik stel me dan zo voor dat hij er in een slaapzak naast ligt, naast die cultuur. Of misschien zit hij er op een stoeltje bovenop, zoals suppoosten in een museum.

Wat zou de cultuurbewaker de hele dag doen? Ook op een spanningsveld werken? Of op een snijvlak? Dat hoor je ook vaak, dat dit soort functionarissen op een snijvlak van allerlei disciplines werken. Dat is net weer anders dan een spanningsveld, anders zouden ze het wel spanningsveld noemen.

Ik dacht wel: hébben ze cultuur bij een voetbalclub? En al helemaal bij Ajax? En wat is er zo waardevol aan dat hij bewaakt moet worden? Zouden ze er ook een omgevingsmanager hebben? Ik stel me zo voor dat die het gras maait. En dan moet Dennis Bergkamp even zijn voeten omhoog houden als het gras voor zijn voeten wordt weggemaaid.

Ajax zou in ieder geval wel een ‘omgevingsmanager’ kunnen gebruiken. Theresa May en Donald Trump denk ik ook wel trouwens. Ik zou zelf ook wel een omgevingsmanager willen. Iemand die mijn omgeving een beetje in goede banen leidt. Die mijn boodschappen doet, de tuin snoeit, tegen mijn baas zegt dat hij een beetje moet dimmen, gaat klagen bij de buren als hun barbecue te veel walmt en die een oogje op mijn dochter houdt als ze met haar vriendinnetjes de stad in gaat.

Wat zou het heerlijk zijn als we allemaal een omgevingsmanager zouden hebben, dan zijn er nooit meer conflicten. En nu komt mijn idee: wat als we nou eens het werkgebied van de omgevingsmanager Giethoorn zouden uitbreiden? Als we hem verantwoordelijk maken voor heel Giethoorn hebben we geen burgemeester meer nodig, als we hem op de hele provincie zetten scheelt dat weer een commissaris van de koning en als hij heel Nederland gaat doen, hebben we geen kabinet meer nodig, geen premier en geen formatie. Wat zeg ik: waarom laten we hem niet de hele wereld doen?

Eigenlijk is dat het enige dat we nodig hebben: één goede omgevingsmanager voor alle snijvlakken en spanningsvelden en één goede cultuurbewaker die de cultuur én de omgevingsmanager in de gaten houdt.

Dan kan de rest op vakantie.

Taaltips welkom op Twitter via @Japked