Gemeente Zundert wil Fort Oranje sluiten

Volgens de burgemeester is er een “onhoudbare situatie” ontstaan op de camping, die begin dit jaar negatief in het nieuws kwam door reportages van SBS6.

Camping Fort Oranje in Rijsbergen.
Camping Fort Oranje in Rijsbergen. Foto Rien Zilvold/NRC

De gemeente Zundert wil de camping Fort Oranje in Rijsbergen gaan sluiten. Volgens de Brabantse gemeente is er een “onhoudbare situatie” ontstaan op de camping, die begin dit jaar negatief in het nieuws kwam door een serie reportages van SBS6.

De belangrijkste redenen om tot sluiting over te gaan zijn de verstoring van de openbare orde en de schrijnende situatie waarin veel bewoners verkeren, zo liet burgemeester Leny Poppe-de Looff (CDA) vrijdag weten tijdens een persconferentie, waarbij ook haar collega uit Breda, de politie en de GG aanwezig waren.

“Fort Oranje is geen normale camping meer. De woon- en leefsituatie op Fort Oranje is volstrekt onacceptabel en vraagt om direct en stevig ingrijpen van de overheid.”

‘Maffia-achtige praktijken’

Volgens de burgemeester kampt de camping met problemen op het gebied van de openbare orde, leefbaarheid, sociale veiligheid en criminaliteit. In de reportages van SBS6 was te zien hoe de criminaliteit welig tierde op het park. Zo werden er minderjarigen ingezet voor prostitutie. De camping heeft een eigen wijkagent. Nadat minister Asscher van Sociale Zaken (PvdA) het vakantiepark bezocht, sprak hij van “maffia-achtige toestanden.”

Lees ook: Fort Oranje, caravans voor de havelozen

Ook de mate van vervuiling, de brandveiligheid en de slechte staat waarin de meeste stacaravans verkeren zijn “zorgwekkend en onaanvaardbaar”, stelt de gemeente. Er zouden nog maar tweehonderd van de in totaal zevenhonderd plaatsen bewoonbaar zijn volgens campinghouder Cees Engel.

Al langer op zoek naar oplossing

Burgemeester Poppe-de Looff zocht al langer naar een oplossing voor de problemen op Fort Oranje. Ze wilde de camping eigelijk al veel eerder sluiten, maar kon niks doen zonder medewerking van de camping. Gemeenten mogen wel permanente bewoning op vakantieparken verbieden, maar dan moeten er harde bewijzen zijn dat er ook daadwerkelijk gewoond wordt. En dat moet per individuele bewoner worden aangetoond.

Lees ook: Wonen op vakantiepark is bijna niet tegen te houden

Nu heeft de gemeente in samenwerking met overheden op alle niveaus, hulpdiensten en gezondheidsorganisaties een juridisch dossier aangelegd waarin elk individueel geval op Fort Oranje in kaart is gebracht. Op basis van dat dossier is besloten tot sluiting over te gaan.

De gemeente Zundert is van plan de huidige bewoners, zo’n zeshonderd mensen onder wie kinderen, te herhuisvesten. Er wonen op Fort Oranje vooral armlastige Nederlanders en buitenlandse seizoensarbeiders; Polen, Bulgaren en Roemenen. De herhuisvesting, waarbij bewoners zowel regionaal als landelijk worden geplaatst, geldt nadrukkelijk voor de huidige bewoners, zo liet de burgemeester weten. “Nieuwe aanwas wordt met de sluiting tegengegaan.” De gemeente heeft vrijdag eigenaar Engel op de hoogte gesteld van het plan. Belanghebbenden krijgen twee weken de tijd om te reageren op het plan, daarna wordt een definitief besluit voorbereid.