Brieven

Franchises

Recyclewoede is juist ideeënrijkdom

Foto iStock

In de rubriek NRC Checkt van 7 juni 2017, onderzoekt Diederik Huffels of het waar is dat de „recyclewoede in het Amerikaanse filmlandschap steeds extremer wordt.” Dit naar aanleiding van de recensie van Baywatch eerder deze week in NRC.

Er wordt onder andere geconcludeerd dat franchises, zoals James Bond en Star Wars, gerecyclde producties zijn. Ook wordt er gesteld dat spin-offs staan voor ideeënarmoede.

Ik ben het oneens met deze conclusies. Het enige idee dat hetzelfde is in een franchise of spin-off is het universum waarin het speelt. Kijk naar Star Wars: bij iedere volgende film worden weer originele verhalen bedacht.

Juist om het verwende publiek geïnteresseerd te houden, moeten zulke films enorm creatief en vernieuwend zijn. Het is wat mij betreft eigenlijk een voorbeeld van ideeënrijkdom.

    • Martijn Messing