Belastingdroom van Kansas blijkt nachtmerrie

Sam Brownback is een purist. De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Kansas heeft een economische doctrine van zijn partij — belastingverlagingen in combinatie met een kleine overheid versterken de economie — in zuivere vorm doorgevoerd. Zo zuiver, dat hij een opstand heeft ontketend in zijn eigen partij.

Deze week heeft het parlement van het conservatieve Kansas een einde gemaakt een belastingexperiment dat een toonbeeld moest worden van conservatief bestuur. Brownback, in 2012 met ruime meerderheid verkozen, voerde na zijn aantreden historische belastingverlagingen door. Hij zette onder meer flink het mes in de inkomstenbelasting, een maatregel die zou werken als „een shot adrenaline in het hart van de economie van Kansas”, zo beloofde hij.

Het liep anders. In plaats van economisch succes kreeg Kansas te maken met miljardentekorten en bezuinigingen op onderwijs en zorg. Het verzet nam toe, ook onder Republikeinen. Eerst kon Brownback partijgenoten nog de pas afsnijden met een veto, maar dat werd deze week weggestemd. Kansas voert een belastingverhoging door die 600 miljoen dollar per jaar oplevert. „Een grote stap terug”, vindt Brownback.