Archipel Indonesië is op zoek naar 1.700 eilanden

Een Indonesisch scheppingsverhaal luidt: aarde zat op de rug van een zwijn. Het kreeg kriebel en schurkte zich tegen de bast van een palmboom. Een aardbeving was het gevolg, nieuw land gevormd. Er zijn veel van zulke verhalen in Indonesië, deze zomer kan er een aan worden toegevoegd, al is die minder mythisch.

Indonesië telt haar eilanden en verwacht voor eind augustus minstens 1.700 nieuwe eilanden te vinden. Nu gaat men ervan uit dat de grootste archipel ter wereld 17.508 eilanden heeft, waarvan er 13.466 officieel erkend zijn. Niemand kent het precieze aantal. De BBC meldt dat alle eilanden bezocht gaan worden, een naam krijgen en dat van elk eiland de coördinaten worden bepaald. En van alle wordt de (geografische) geschiedenis bepaald en bestudeerd.

Het is niet vreemd dat Indonesië niet precies weet hoeveel eilanden het heeft: er verdwijnen eilanden door de stijgende zeespiegel, er komen ook eilanden bij door vulkaanuitbarstingen en aardbevingen.

Indonesië is jaarlijks naar schatting 20 miljard dollar kwijt aan illegale, buitenlandse visserij. Dit voorjaar werden illegale vissersboten opgeblazen door de marine. President Joko Widodo beloofde dat hij de maritieme economie zou versterken en dan kan uitbreiding van de archipel en het water omheen helpen.