Zo onbeperkt is dat roamen ook weer niet

Telecom Al verdwijnen roamingkosten in de EU, je moet op je data blijven letten in het buitenland. Wat zijn de valkuilen?

foto GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Per 15 juni mogen mobiele providers binnen de Europese Unie hun klanten geen extra geld meer vragen als ze in andere EU-landen bellen, sms’en of data verbruiken. Hiermee lijkt een einde gekomen aan een van de grootste ergernissen van vakantiegangers en zakelijke reizigers, die in het verleden torenhoge telefoonrekeningen riskeerden.

De meeste aanbieders hebben deze maand hun EU-tarieven nu al geïntroduceerd: ze bieden roam like home, zoals de EU het voorschrijft. Het zijn veel aantrekkelijker tarieven dan tot nu toe golden. Dus kun je deze zomer non-stop streamend en videobellend naar de Costa del Sol rijden? Nee, want er blijven beperkingen gelden voor het datagebruik over de grens. Roaming is namelijk niet gratis, dus leggen providers je vrijheid nog altijd aan banden. Ook proberen ze de dalende roaminginkomsten elders te compenseren. Welke addertjes zitten er onder het gras?

 1. Onbeperkt in Nederland is niet onbeperkt in de EU

  Zelfs als je een ongelimiteerde bundel hebt, zoals T-Mobile en Tele2 die aanbieden, dan geldt er in andere EU-landen een maximum op je data. Heb je bij Tele2 een onbeperkte bundel van 25 euro per maand, dan mag je in België of Denemarken niet meer dan 6 gigabyte (GB) per maand verbruiken. T-Mobile (35 euro per maand voor onbeperkt) levert 10 GB in EU-landen. Kom je boven de limiet uit, dan mag je provider daarvoor een rekening sturen van maximaal 7,70 euro per GB.

  Het sommetje: voor elke 7,70 euro die je per maand betaalt voor je Nederlandse abonnement, krijg je 2 GB aan ‘buitenlandse’ data. De komende vijf jaar daalt dat tarief naar 2,50 euro – meer data voor je geld dus.

 2. EU is niet heel Europa, niet alle landen worden gedekt

  Kijk uit in Zwitserland, weet iedereen die daar weleens betrapt is op een snelheidsovertreding. Dat geldt ook voor je mobiele telefoon, want Zwitserland maakt geen deel uit van de EU en providers hoeven er geen roam like home aan te bieden. T-Mobile hanteert een apart tarief voor Zwitserland, Tele2, KPN en Vodafone doen dat niet. Noorwegen en IJsland horen ook niet bij de EU maar vallen bij de grote providers wel onder de roam like home-regel. Bij Vodafone vallen Turkije en Albanië ook onder de EU-regulering.
  Uit een overzicht van Bellen.com blijkt dat vooral prepaid-aanbieders en mvno’s (mobiele providers zonder eigen netwerk) hogere roamingtarieven hanteren in Vaticaanstad, Andorra, Liechtenstein of Monaco. Opvallend is dat veel gegevens op de websites van aanbieders incompleet zijn, niet kloppen of moeilijk te vinden. Het onderstaande overzicht is de laatste stand van zaken van 9 juni.

 3. Welke landen vallen bij welke providers binnen de EU-bundel?

 4. Roam like home is beperkt houdbaar

  Om misbruik te voorkomen kun je een goedkope simkaart van een buitenlandse provider niet onbeperkt in Nederland gebruiken. Andersom: als je langer dan vier maanden in het buitenland zit en daar je Nederlandse sim-kaart gebruikt, kan je provider daarvoor een rekening sturen. Ook voor het bellen naar buitenlandse nummers vanuit Nederland betaal je extra.

 5. Het dataverbruik loopt sneller op

  De apps op je telefoon verbruiken meer data nu ze meer video’s tonen en delen. Streaming-videosites als Netflix en YouTube kosten je al snel 0,3 GB per uur. Bij videobellen via Facetime of Skype verbruikt je telefoon drie megabyte (MB) per minuut of meer. Verborgen datavreters zijn Facebook, Instagram, WhatsApp en Snapchat, die bewegende beelden integreren. Ongemerkt verbruik je tijdens een vakantie dan toch meer data dan je denkt. De providers zijn wel verplicht je te waarschuwen als je bijna door je bundel heen bent.

 6. Je betaalt meer voor je vaste internetverbinding

  Telecomproviders compenseren het wegvallen van de mobiele roaminginkomsten binnen de EU met tariefverhogingen bij de andere producten die ze aanbieden. Zo gooien de quadplay-spelers (KPN en VodafoneZiggo) de abonnementsprijzen voor vast internet en televisie omhoog. Zes van de zeven grootste Nederlandse providers verhogen per 1 juli hun prijzen, blijkt uit een rondgang van prijsvergelijkingssite Pricewise.

 7. De roamingprijzen buiten de EU dalen veel minder snel

  Nog een bron om terugvallende roaminginkomsten te compenseren: klanten die buiten de EU reizen. Daar is geen regulering van inkooptarieven en dalen de prijzen minder snel. Uit een steekproef van Bellen.com naar tarieven in populaire vakantielanden als de VS, Marokko, Turkije en Indonesië blijkt dat de prijzen voor losse MB’s (dus buiten een eventuele bundel) de afgelopen vier jaar meer dan halveerden en soms gelijk bleven. De bel- en sms-tarieven daalden in vier jaar amper – dat blijft iets om rekening mee te houden op vakantie. Buiten de EU loont het daarom altijd om een tijdelijke bundel af te sluiten. (zie het actuele overzicht van de vier grote providers, onderaan)

 8. Roaming moet geld opleveren

  Roaming is een „delicaat spel” van vraag en aanbod, in de woorden van een roamingspecialist. Providers schatten in hoeveel van hun klanten naar een bepaald gebied reizen en maken afspraken voor bulkinkoop van een lokale provider. Het is een soort ruilhandel waarbij rekening gehouden wordt met exclusiviteitsafspraken tussen providers. Zakelijke klanten zijn gewild omdat ze veel data verbruiken. Nederlanders reizen relatief veel en ook dat biedt een goede onderhandelingspositie voor roamingtarieven. Dat geeft KPN, met veel zakelijke gebruikers, wat meer armslag. KPN heeft namelijk alleen maar Nederlandse klanten te ‘ruilen’, terwijl Vodafone en T-Mobile grotere volumes klanten kunnen aanbieden omdat ze veel internationale zusterbedrijven hebben. KPN heeft echter iBasis, dat veel internationaal telefoonverkeer afhandelt.

 9. Er is een groot verschil tussen inkooptarief en de prijs die consument betaalt. Providers compenseren zo administratiekosten, fraude (sims die in het buitenland misbruikt worden) en ‘foutjes’ – bijvoorbeeld klanten die onterecht geen limiet opgelegd kregen. Providers verkopen bundels voor ‘zones’ van landen. In sommige landen wordt roaming tegen verlies geleverd, maar het totale sommetje van de roamingafspraken is voor de provider altijd positief – „anders zouden we het niet doen”.

 10. De provider wordt er beter van

  Telecomproviders – zeker de netwerken in vakantielanden, die altijd veel verdienden aan roaming – klagen over de strengere regulering binnen de EU. Maar beperking van de roamingkosten pakt uiteindelijk goed uit voor de mobiele sector. Door lagere tarieven verliezen consumenten hun angst om internet in het buitenland aan te zetten. Daardoor zullen ze meer data verbruiken en grotere databundels afnemen. Volgens schattingen groeit de roamingomzet in de EU weer vanaf 2019. Conclusie: de roam like home-regeling is dus niet de nagel aan de doodskist van de mobiele netwerken, maar het begin van een wederopstanding.

 11. Welke bundel moet je buiten de EU gebruiken? (inclusief kleine letters)