Weer topambtenaar Kamer weg na conflict met Arib

Kamervoorzitter Griffier Renata Voss (54) is de tweede topambtenaar van de Kamer die vertrekt sinds de herverkiezing van Khadija Arib als voorzitter.

Nog geen twee jaar na haar aanstelling stopt Renata Voss als griffier van de Tweede Kamer. In april werd bekend dat het niet botert tussen de hoogste ambtelijke functionaris van het parlement en haar politieke baas, Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA). Voss (54) is de tweede topambtenaar van de Kamer die vertrekt sinds de herverkiezing van Arib. Ze heeft een nieuwe baan gevonden in het onderwijs, de sector waar ze ook vandaan komt. Dat heeft de woordvoerder van de Kamer woensdag bevestigd na berichtgeving van NRC.

Begin april werd Khadija Arib herkozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. Zij zou het gezag van de Kamer hebben hersteld na een slecht verlopen voorzitterschap van Anouchka van Miltenburg (VVD) en leidt de plenaire vergaderingen goed. Bij het hogere personeel van de Kamer is ze echter niet populair, omdat ze geen tegenspraak zou dulden.

Rond de herverkiezing zou Voss aan collega’s hebben laten weten dat ze niet nog een periode onder Arib wilde dienen. Voss liet weten te willen opstappen zodra ze een andere betrekking had gevonden. Betrokkenen lieten in april aan NRC weten dat er tussen Arib en Voss een totaal gebrek aan vertrouwen bestond en een diep conflict dat „eerder persoonlijk dan zakelijk” van aard was.

Arib had een vergelijkbaar geschil met haar hoofd constitutioneel proces, Harke Heida. Hij keerde in april, na iets meer dan een jaar in het parlement, terug naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Door het vertrek van Voss en Heida is de ambtelijke top nu gekrompen van drie leden naar één lid. Alleen Jan Willem Duijzer, de directeur bedrijfsvoering, is nog over in het zogeheten managementteam.

Onder Aribs voorganger Van Miltenburg is een omvangrijke reorganisatie in gang gezet, waar Voss vanaf september 2015 leiding aan moest geven. Bij haar aanstelling destijds was Arib, als ondervoorzitter, zelf betrokken: ze zat in de sollicitatiecommissie. De griffier is de hoogste ambtenaar van het parlement, zij ondersteunt de Kamervoorzitter tijdens de plenaire debatten en is verantwoordelijk voor de ambtelijke organisatie, waar zo’n zeshonderd mensen werken.

Voss is nu voorgedragen als bestuurder van het openbaar onderwijs in Rotterdam. Als deze benoeming door de gemeenteraad wordt goedgekeurd vertrekt Voss per 1 augustus. Voor haar korte verblijf in de Kamer werkte Voss in de onderwijswereld. Van 2002 tot 2009 op het ministerie van OCW, onder meer als inspecteur. Vanaf 2009 was ze bestuurslid van het Rotterdamse Albeda College.

In een korte persverklaring zei Voss dat het werk „nog niet klaar” is „maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en daarom heb ik besloten terug te keren naar waar mijn hart ligt: het onderwijs.” Arib kwam in hetzelfde bericht met een zakelijke reactie. „De voorzitter en het presidium hebben kennis genomen van haar besluit.” Beiden waren niet bereikbaar voor een toelichting. Het personeel van de Kamer is na publicatie door NRC geïnformeerd. Een personeelslid liet weten dat het vertrek van Voss „heel slecht voor de organisatie” is. Een ander noemt het „jammer, maar begrijpelijk” vanwege het conflict.