VS schieten drone pro-regeringsmilities neer

Het onbemande luchtvaartuig zou de door de VS geleide coalitie in Syrië hebben aangevallen.

Amerikaanse soldaten in het noorden van Syrië.
Amerikaanse soldaten in het noorden van Syrië. Foto Deili Souleiman/ AFP

Het Amerikaanse leger heeft donderdag een drone, van milities gesteund door de Syrische regering, uit de lucht geschoten. Het onbemande luchtvaartuig zou de door de VS geleide coalitie in Syrië hebben aangevallen. Dat meldt een woordvoerder van het Amerikaanse leger, aldus persbureau Reuters.

Volgens de legerwoordvoerder is het de eerste keer dat pro-regeringsmilities de VS geleide coalitie aanvallen. Bij de aanval raakten geen soldaten gewond. Eerder op de dag voerden de Amerikanen een aanval uit op een aantal pick-up trucks met bewapende milities gesteund door de Syrische regering.

Vorige maand voerde het Amerikaanse leger in het zuiden van Syrië nog een aanval uit op pro-regeringsmilities. Ze deden dat, omdat de milities een bedreiging vormden voor een legerbasis waar Amerikaanse speciale eenheden zijn gelegerd. De Amerikaanse minister van Defensie liet toen weten dat de Verenigde Staten hun rol in de Syrische oorlog niet vergroten maar “we zullen onze troepen wel verdedigen”.

Wie vechten er eigenlijk allemaal nog in Syrië?

Shahed 129

De drone was vermoedelijk een Shahed 129, die sinds 2012 in gebruik is. Hij kan vier tot acht raketten dragen en werd eerder boven Syrië ingezet.

De Shahed, Perzisch voor ‘ooggetuige’, kan tot 24 uur achter elkaar vliegen en maximaal een afstand van 2.000 kilometer afleggen. Het toestel is gebaseerd op de Israëlische verkenningsdrone Hermes 450, die door veel landen wordt gebruikt. De Iraanse drone kan via satelliet bestuurd worden vanaf een grondstation, maar in dit geval vermoeden analisten dat het toestel door een nabije strijder met zicht op de Shahed werd bestuurd.

De Shahed werd vernietigd door een Amerikaanse F-15 Eagle. Een drone van hetzelfde type werd eerder door de Libanese strijdgroep Hezbollah gebruikt boven Israël, waar het ook al uit de lucht werd geschoten.