Gauke Andriesse heet nu Felix Weber en wint tweede Gouden Strop

De jury noemde het boek Tot stof een „bijzonder subtiele pageturner”.

De Gouden Strop 2017, voor het beste spannende boek van het afgelopen jaar, gaat naar Tot stof van Felix Weber. Dat werd donderdagavond bekendgemaakt in het tv-programma RTL Late Night. De jury, bestaande uit thrillerrecensenten en veellezers, noemde het boek een „bijzonder subtiele pageturner”. Tussen de 83 ingezonden boeken was Webers boek volgens de jury „één van de zeldzame keren dat de term ‘literaire thriller’ geen valse verwachtingen schept”.

Weber (1959) ontvangt, naast een sculptuur, een geldbedrag van 10.000 euro. Tot stof is het eerste boek van Felix Weber (1959), maar toch is het de tweede keer dat de auteur won – eerder publiceerde hij onder de naam Gauke Andriesse. De Gouden Strop ging in 2011 naar Andriesses thriller De handen van Kalman Teller. Tot het pseudoniem Weber besloot hij om een nieuwe wending aan zijn schrijverschap te geven, zei hij eerder in een interview. Waar hij eerst hedendaagse thrillers schreef, richt hij zich nu op het verleden.

Oud-verzetsstrijder

Tot stof gaat over een oud-verzetsstrijder en speelt zich af in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Weber zich liet voor zijn verhaal inspireren door de verhalen over oorlogsverrader Anton van der Waals en de verdenkingen over ongewone kindersterfte in een rooms-katholiek internaat in het Limburgse Heel. “Verhaallijnen dansen om elkaar heen tot ze elkaar vinden, personages gaan onder je huid en in je hart zitten”, aldus de jury.

Ook werd donderdagavond de Schaduwprijs uitgereikt, de prijs voor het beste thrillerdebuut, aan Bling bling van de Vlaming Jan Van der Cruysse. Met de prijzen werden de Spannende Boeken Weken ingeluid: die campagne duurt de komende tweeënhalve week.

Naschrift (9 juni 2017): In een eerdere versie van dit bericht werd het winnende boek ‘Tot slot’ genoemd. De juiste titel is ‘Tot stof’ [red.]