Resten vermist vliegtuig Birma gevonden in zee

Het contact met het toestel van de luchtmacht ging verloren terwijl het boven de Andamanse Zee vloog.

Een Y-8-toestel van de Birmese luchtmacht. Een toestel van dit type raakte woensdag vermist.
Een Y-8-toestel van de Birmese luchtmacht. Een toestel van dit type raakte woensdag vermist. Foto Ye Aung Thu/AFP

De Birmese marine heeft donderdag resten gevonden van het vliegtuig dat sinds woensdag was vermist. In zee zijn brokstukken en de lichamen van twee volwassenen en een kind gevonden. Het toestel had 122 mensen aan boord, onder wie soldaten en hun familie, en bemanningsleden. Vijftien kinderen vlogen mee, meldt ministerie van Defensie. Het is niet bekend of er overlevenden zijn.

Volgens Reuters zijn onder meer een vliegtuigwiel, reddingsvesten en koffers met kleding uit het water gehaald op zo’n 35 kilometer van de stad Launglon in Birma. Negen marineschepen, vijf vliegtuigen en twee helikopters werden ingezet bij de zoektocht, die nog steeds verder gaat.

Turboproptoestel

Woensdag verdween het vliegtuig een half uur na het opstijgen van de radar tijdens een binnenlandse vlucht. Het toestel was opgestegen vanaf het vliegveld in de stad Myeik in het zuiden van Birma en onderweg naar Rangoon, de grootste stad van het land. Het contact met het vliegtuig viel weg terwijl het over de Andamanse Zee vloog, zo’n 32 kilometer ten westen van de stad Dawei.

De route (bij benadering) van het vermiste toestel, en de plek waar het ongeveer van de radar verdween.

Het vermiste vliegtuig is een Y-8, een turboproptoestel van de Chinese fabrikant Shaanxi. Ook China, Pakistan, Soedan, Tanzania en Venezuela maken gebruik van de Y-8. In 2006 vloog een experimentele versie van de Y-8 die werd getest door de Chinese luchtmacht tegen een berg. Alle veertig inzittenden kwamen om het leven.