Publieke omroep

NPO kondigt maatregelen aan die topsalarissen op den duur zouden moeten gaan beteugelen

Foto ANP

De publieke omroep (NPO) heeft een nieuwe poging aangekondigd om salarissen van enkele presentatoren te versoberen. De maximale beloning gaat omlaag. Presentatoren mogen niet meer verdienen dan 181.000 euro per jaar. Dat was 201.000 euro. Ook zijn uitzonderingen op dat maximale salaris in de toekomst niet meer mogelijk. Hiermee komt de NPO tegemoet aan het voornemen van het kabinet om de salarissen van omroepmedewerkers omlaag te brengen. Maar omdat de Raad van Bestuur van de NPO niet kan ingrijpen in lopende contracten tussen omroepen en presentatoren kan het nog jaren duren voordat alle omroepsalarissen aan de nieuwe norm voldoen. Bij BNN-VARA verdiende vorig jaar één presentator 580.000 euro, zo blijkt uit het jaarverslag 2015. Een bekende grootverdiener is DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk. (NRC)