OESO

Groei wereldeconomie zet in 2017 door

De groei van de wereldeconomie trekt dit jaar en volgend jaar aan, gestuwd door het verbeterde vertrouwen van bedrijven en consumenten, de sterkere industriële productie en groeiende werkgelegenheid en handel. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag gemeld. De organisatie rekent nu voor dit jaar op een wereldwijde groei van 3,5 procent en een plus van 3,6 procent volgend jaar, na een relatief zwakke groei van 3 procent in 2016. De Amerikaanse economie groeit dit jaar naar verwachting met 2,1 procent terwijl de eurozone met 1,8 procent vooruit zal gaan. De groei van de Chinese economie zwakt naar verwachting af tot 6,6 procent in 2017. Voor Nederland voorspelt de OESO voor dit jaar 2,4 procent groei. Vorig jaar ging het om een toename van 2,1 procent. In de OESO-ramingen voor Nederland valt verder op dat de rekenmeesters uitgaan van een relatief snel oplopend begrotingsoverschot bij de overheid, van 0,4 procent vorig jaar naar 1,6 procent volgend jaar. Daarmee is de organisatie optimistischer dan de 1,3 procent in de Voorjaarsnota die vorige week naar buiten kwam. (ANP)