Duizenden Duitse schijnvaders erkenden voor geld de kinderen van asielvrouwen

Het plan is opmerkelijk simpel. Als zwangere vrouw vlucht je naar Europa. Daar krijg je je kind en betaal je een Duitse man om je kind te erkennen. Het kind krijgt zo automatisch een Duits paspoort en jij kunt vervolgens makkelijker aanspraak maken op een permanente verblijfsvergunning.

Dinsdag bleek hoe wijdverbreid deze praktijk is in Duitsland. Jaarlijks zouden zeker vijfduizend Duitse ‘nepvaders’ een kind erkennen van een migrant, zei de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ole Schröder (CDU). Hij noemde de praktijk een „nationaal fenomeen”. Hij benadrukte dat het werkelijke aantal waarschijnlijk een stuk hoger ligt.

Erkenning van een kind brengt voor de schijnvaders ook verplichtingen met zich mee, zoals een onderhoudsplicht. Dit geldt niet als de man dat niet kan betalen. De betreffende vaders blijken dan ook vooral mannen in de bijstand, die in ruil voor de erkenning tot duizenden euro’s kunnen vragen. De deelstaat is vervolgens belast met het financiële onderhoud van het kind.

De regionale omroep RBB meldde maandag na eigen onderzoek dat alleen al in Berlijn de afgelopen maanden 700 vaders een kind van een migrant erkenden. Sommigen wel meer dan tien kinderen. Er zou een toenemend aantal zwangere vrouwen uit Afrika, Oost-Europa en Vietnam asiel aanvragen.

Of de praktijk in Nederland voorkomt, is niet bekend. Ook in Nederland hoeft de juridische vader niet de biologische vader te zijn. Wel moet de moeder toestemming geven voor de erkenning en mag het kind geen andere juridische vader hebben. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat ook hier enkele gevallen bekend zijn waarbij vreemdelingen hun kind hebben laten erkennen door een Nederlander, mogelijk om verblijfsrecht te bemachtigen. Er zijn alleen geen signalen dat dit op grotere schaal of in toenemende mate gebeurt, aldus het ministerie.