Dubbele aanslag in Iran, IS stelt zich verantwoordelijk

Terreur Bij twee aanslagen op het parlement en het mausoleum van Khomeiny vielen volgens de eerste schattingen 3 tot 8 doden.

Iraanse politieagenten evacueren een kind uit het parlementsgebouw.
Iraanse politieagenten evacueren een kind uit het parlementsgebouw. Foto Omid Vahabzadeh/AFP Photo

Iran is woensdagmorgen opgeschrikt door een dubbele terroristische aanslag. De daders vielen het parlement in Teheran binnen, terwijl vrijwel gelijktijdig een aanval plaatshad op het mausoleum van imam Khomeiny even buiten de Iraanse hoofdstad. De meldingen over het dodental lopen uiteen van twee tot twaalf. Daarnaast vielen er enige tientallen gewonden.

De mannelijke daders zouden zich hebben vermomd in vrouwenkleren. Volgens de Iraanse staatsmedia heeft geen van de aanvallers de aanslag overleefd.

Islamitische Staat, dat op voet van oorlog leeft met de shi’itische stroming binnen de islam, stelde zich enkele uren later verantwoordelijk voor de aanslagen. Er viel echter niet onmiddellijk vast te stellen of het terreurnetwerk die inderdaad had gepleegd. Het zou voor het eerst zijn dat IS grote aanslagen in het hart van het shi’itische Iran pleegt.

De Iraanse Revolutionaire Garde wees later op de dag met de beschuldigende vinger naar Saoedi-Arabië, Irans grote rivaal in het Midden-Oosten.

Het parlement was in zitting bijeen, toen de aanslag begon. Een van vier terroristen blies zich op, waarna de anderen een van de gebouwen op het parlementsterrein binnendrongen en zich op de hoogste etages verschansten. Een bewaker werd daarbij gedood en er vielen verscheidene gewonden.

Volgens sommige berichten zouden de aanvallers in het parlement ook enkele aanwezigen hebben gegijzeld, maar Iraanse regeringswoordvoerders ontkenden dit naderhand. Af en toe klonken er felle schotenwisselingen met de Iraanse politie. De aanvallers schoten op willekeurige voorbijgangers in de straat naast het parlement. De Iraanse politie omsingelde het hele complex en liet helikopters rondcirkelen boven het gebouw.

Op soortgelijke wijze werd ook het mausoleum van Khomeiny, de voormalige opperste religieuze leider, aangevallen. Ook daar blies een van de daders zich op. Niet duidelijk was hoeveel doden daarbij zijn gevallen.

In de eerste jaren na de Iraanse revolutie van 1979 had Iran soms te kampen met aanslagen die werden gepleegd door de Mujahedeen Khalq, een vanuit Irak opererende groep, maar de laatste grote terroristische aanslag in Iran is jaren geleden.

Meer recent zijn er wel enkele terroristische incidenten geweest aan de Iraanse kant van de grens met Irak. Het ging daarbij mogelijk om wraakacties voor de omvangrijke Iraanse betrokkenheid bij de strijd tegen Islamitische Staat in Irak en bij de burgeroorlog in Syrië. Hetzelfde gebeurde in de buurt van de grens met Afghanistan. IS stelde zich destijds ook voor deze incidenten verantwoordelijk.

Iran geldt al jaren als een van de veiligere landen in de regio. Toeristen kunnen er tamelijk veilig rondreizen en deden dat de laatste jaren dan ook in steeds groteren getale, ook vanuit Nederland.