Djokovic kan niet eens meer vechten tegen sterke Thiem

Roland Garros Titelverdediger Novak Djokovic is uitgeschakeld in de kwartfinale. „Ik moet hiervan leren en uitvinden hoe ik hierdoorheen kom.”

Novak Djokovic uitgeschakeld
Novak Djokovic uitgeschakeld Foto Reuters

Zelf prees Novak Djokovic eerst nog sportief zijn ijzersterke tegenstander Dominic Thiem, die hem woensdag in de kwartfinale van Roland Garros uitschakelde met alleszeggende cijfers: 7-6, 6-3 en 6-0. „Hij was absoluut de betere speler.”

Maar oud-topper John McEnroe vroeg zich zelfs hardop af of de Servische titelverdediger wel zijn best deed in de derde set, die slechts twintig minuten duurde. „Het lijkt erop dat Djokovic niet op de baan wil staan. This is tank city”, sprak de Amerikaan op Eurosport. ‘Tanking’, het opzettelijk weggeven van een partij. Zou het? De nummer twee van de plaatsingslijst leek eerder hulpeloos.

Nog maar een jaar geleden glorieerde Djokovic (30) in Parijs. Hij won na een prachtige finale tegen Andy Murray zijn vierde grandslamtoernooi op rij en zijn eerste Franse Open, een ‘carrièreslam’. Maar na zijn twaalfde grandslamtitel verdween het vuur dat zijn spel zo bijzonder kan maken. Djokovic tobde met zijn motivatie, brak met trainers Boris Becker en Marian Vajda. Onder begeleiding van oud-topspeler Andre Agassi, vroeger zijn held, wilde hij op Roland Garros afrekenen met de mindere periode. Maar na de afgang tegen Thiem valt hij voor het eerst sinds maart 2011 buiten de top-twee op de wereldranglijst. En erger, hij lijkt zijn vechtlust kwijt.

In de eerste set kwam Djokovic nog een break voor tegen Thiem, die hij vorig jaar versloeg in de halve finale van Parijs en onlangs nog met 6-0 en 6-1 vermorzelde in de halve eindstrijd in Rome. Maar na een gemist setpoint had hij weinig meer in te brengen tegen de 23-jarige Oostenrijker. Voor het eerst sinds 2010 wist Djokovic in Parijs niet de halve finale te bereiken.

„Het zat er vandaag niet in voor me”, sprak de voormalig nummer één van de wereld berustend. „Ik kwam niet in de buurt van mijn beste spel. Het is een nieuwe situatie voor me, zoveel maanden zonder titel. Alle andere topspelers zitten nog wel in het toernooi. Ik moet hiervan leren en uitvinden hoe ik erdoorheen moet komen. Een grote uitdaging.”

Thiem treft vrijdag in de halve finale negenvoudig winnaar Rafael Nadal, die bij een 6-2 en 2-0 voorsprong tegenstander Pablo Carreno Busta zag opgeven met een blessure. De andere halve finale gaat tussen nummer één van de plaatsingslijst Andy Murray (2-6, 6-1, 7-6 en 6-1 winst op Kei Nishikori) en nummer drie Stan Wawrinka, die te sterk was voor Marin Cilic: 6-3, 6-3 en 6-1. Bij de vrouwen treft Simona Halep (3-6, 7-6 en 6-0 zege op Elina Svitolina) in de halve finale Karolina Pliskova. die met 7-6 en 6-4 won van Caroline Garcia. De andere halve eindstrijd gaat tussen Jelena Ostapenko en Timea Bacsinszky.