Discriminatie

OM vervolgt Wilders niet voor uitspraak die hij in Wenen deed op FPÖ-bijeenkomst

Foto ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat politicus Geert Wilders niet vervolgen voor uitspraken die hij in 2015 heeft gedaan in Wenen. Oostenrijk had Nederland gevraagd de vervolging over te nemen. Het OM wijst dit verzoek af omdat de uitlatingen die Wilders deed „naar Nederlands recht” niet strafbaar zijn. De PVV-leider zei in een toespraak onder meer dat „de islamitische ideologie een ideologie van oorlog en haat is. Hoe minder islam hier is, hoe beter.” In 2015 deed een Syrische Oostenrijker die zich gediscrimineerd voelde, aangifte tegen Wilders. Wilders was te gast bij zusterpartij FPÖ. In Nederland loopt nog wel een rechtszaak tegen Wilders om zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken in 2014. Het beroep in die zaak dient dit najaar. (NRC)