Gesloten liveblog

Teruglezen: May haalt meeste zetels, maar Corbyn is morele winnaar

Theresa May hoopte met het uitschrijven van verkiezingen een nieuw mandaat te krijgen voor harde Brexit-onderhandelingen. Maar na stevig zetelverlies van de Conservatieven is haar positie als leider van de partij alles behalve zeker.

We sluiten het liveblog

We gaan het liveblog over de Britse verkiezingen afsluiten. De Conservatieven kunnen rekenen op 318 zetels in het 650 zetels tellende Lagerhuis. De partij van May verliest daarmee twaalf zetels. De Conservatieven hebben daardoor geen meerderheid meer in het Britse parlement.

Toch wil May met steun van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) een regering gaan vormen. Laatstgenoemde partij zegt over een eventuele samenwerking met de Conservatieven: "We gaan praten en kijken hoe we de stabiliteit in het land kunnen terugbrengen."

Labour-leider Jeremy Corbyn werd onverwachts de morele winnaar van de Britse verkiezingen. Zijn Labour-partij stevent af op 261 zetels. Bij de vorige verkiezingen kwam de partij uit op 232 zetels.

DUP gaat in gesprek met de Conservatieven

De Noord-Ierse DUP gaat in gesprek met de Conservatieven om te kijken "hoe ze stabiliteit in het land kunnen terugbrengen". Dat zei Arlene Foster, de leider van de partij, tijdens een persconferentie vrijdag.

May gaf eerder op de dag aan dat hoewel de Conservatieven verloren hebben, ze denkt dat ze met steun van de Noord-Ierse DUP toch een regering kan vormen.

Bernie Sanders feliciteert Corbyn

Senator (en oud-presidentskandidaat) Bernie Sanders heeft Corbyn gefeliciteerd met zijn morele zege. Op Facebook laat Sanders weten "dat het resultaat van de verkiezingen een protest is tegen ongelijkheid".

Uit een analyse van Sky News van de exitpoll bleek eerder al dat jongeren zoals verwacht massaal op Labour hebben gestemd. In de groep 18- tot 34-jarigen stemde 63 procent op de partij van Corbyn, net als Amerikaanse jongeren enthousiast Sanders steunden tijdens de Democratische voorverkiezingen.

'Onverschillige toespraak'

Na de toespraak van May stromen op Twitter de eerste reacties binnen.

Een verslaggever van The Guardian spreekt van een "bizarre" en "onverschillige" toespraak. Volgens twitteraars was er geen "menselijkheid" te bekennen en was er van een "handreiking" ook geen sprake.

Twitter avatar rowenamason Rowena Mason Bizarre and unrepentant speech will not have helped Theresa May's chances of staying for long. Wrong tone, no humility, no reaching out
Twitter avatar iainmartin1 Iain Martin Understand the broad message - govt carries on. BUT not even a couple of paragraphs properly acknowledging her failure/reverse? Weird.

Verklaring May

May gaat regering vormen, Brexit gaat door

May heeft zojuist in een persconferentie gezegd dat ze een regering gaat vormen. De bedoeling is dat die "zekerheid zal gaan bieden" en het land door de Brexit heen zal loodsen. Ze belooft daarbij "dat niemand achter zal blijven".

May wil een minderheidsregering vormen met gedoogsteun in het Lagerhuis van de Noord-Ierse partij DUP. Samen hebben de Conservatieven van May en de DUP een kleine meerderheid.

Lees ook: May wil verder regeren: ‘let’s get to work’

May geeft verklaring op 10 Downing Street

May heeft Buckingham Palace alweer verlaten en geeft momenteel een verklaring op 10 Downing Street. Volgens The Guardian duurde het gesprek met de koningin, vijftien minuten en dat is korter dan normaal, aldus de krant.

'Geen deal is beter dan een slechte deal'

May hoeft niet op de steun van de Liberal Democrats te rekenen bij het vormen van een regering. Dat zei Tim Farron, leider van de partij, vrijdagmiddag:

"Als May, of welke andere conservatieve, onze partij benadert voor steun dan kan ik heel kort zijn: geen deal is beter dan een slechte deal."

Nu May geen meerderheid heeft is ze politiek gezien zo goed als alle controle kwijt. Ze kan proberen een minderheidsregering te vormen of steun te zoeken van kleinere partijen voor een coalitieregering.

De Liberal Democrats staan op twaalf zetels en kregen er ten opzichte van de vorige verkiezingen vier zetels bij.

May richting Buckingham Palace

May is zojuist vanuit 10 Downing Street vertrokken naar Buckingham Palace. Ze is samen vertrokken met haar man Phillip.

Bij de koningin zal May waarschijnlijk een voorstel doen voor een minderheidsregering. Toen ze 10 Downing Street verliet werd haar gevraagd "of dit een sterke en stabiele regering is". Op de vraag kwam geen antwoord.

May verlaat 10 Downing Street. Foto Toby Melville/ Reuters

'May heeft haar geloofwaardigheid verloren'

Theresa May "heeft al haar geloofwaardigheid verloren", volgens de Schotse premier en voorvrouw van de Scottish National Party Nicola Sturgeon. In een verklaring zei Sturgeon dat het "roekeloze nastreven van een harde Brexit gestopt moet worden".

Politiek landschap

Met de laatste stand van zaken, ziet het politieke landschap er in Groot Brittannië zo uit. Alleen de resultaten van Kensington missen nog in deze kaart, die komen later: bij de eerste telling bleek de kandidaten van Labour en de Conservatieven zo dicht bij elkaar lagen, dat er opnieuw geteld moet worden.

Juncker: hopelijk geen vertraging Brexit

Jean Claude Juncker hoopt dat de Brexit geen vertraging oploopt door de Britse verkiezingsresultaten. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie vrijdag, aldus persbureau AP.

EU-commissaris Günter Dettinger zei vrijdagochtend nog dat hij door de politieke instabiliteit die nu in Londen dreigt, de kans klein acht dat de onderhandelingen over de Brexit alsnog op tijd van start gaan.

Lees ook: In Brussel zal veel leedvermaak te horen zijn

UKIP-leider Paul Nuttall stapt op

Paul Nuttall na zijn teleurstellende resultaat op vrijdag. Foto Paul Childs/Reuters

UKIP-voorman Paul Nuttall stapt per direct op als leider van de partij. Dat heeft de politicus vrijdagochtend bekendgemaakt. Zijn partij speelde een belangrijke rol in het Brexit-referendum vorig jaar.

De United Kingdom Independence Party kreeg deze verkiezingen twee miljoen stemmen minder dan in 2015. Wederom wist de partij geen zetel in het Britse parlement te behalen.

Tijdens zijn bekendmaking zei Nuttall dat hij er vertrouwen in had dat zijn partij een mooie toekomst tegemoet gaat als "waakhond van de Brexit". Zijn rol zal voor nu vervuld worden door partijgenoot Pete Whittle.

Eerder op vrijdag zei de voormalig leider van Nigel Farage te overwegen terug de politiek in te gaan als zou blijken dat de Brexit in gevaar zou komen na deze verkiezingen. Farage liet op Twitter weten het jammer te vinden dat Nuttall zijn functie neerlegt.

Twitter avatar Nigel_Farage Nigel Farage An excellent speech by @paulnuttallukip. Very sorry he is standing down.

Koenders: uitslag verkiezingen schept onzekerheid

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken vreest dat de Britse verkiezingen voor verdere onzekerheid zullen zorgen in de Brexit-onderhandelingen. Het vormen van een minderheidskabinet zal leiden tot "zekere onzekerheid", schrijft ANP.

"De klok tikt natuurlijk wel verder. Het is belangrijk dat het Verenigd Koninkrijk komt met een duidelijke regering en een duidelijk onderhandelingsmandaat richting Brussel. Het is aan een nieuwe regering om te bepalen wat zij wil met Europa."

Is het succes van Corbyn te danken aan jonge stemmers?

De winst van Corbyn wordt door veel experts toegeschreven aan het hoge opkomstpercentage van jonge stemmers. Hoewel de demografische cijfers van de verkiezingen nog niet bekend zijn, lijkt het er wel op dat zij een belangrijke rol gespeeld hebben.

Lees ook de analyse van onze correspondent Melle Garschagen: Jongeren helpen Corbyn aan morele zege

Volgens de voorzitter van de National Union of Students Malia Bouattia zou 72 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 naar de stembus gegaan zijn, een stijging van zo'n 30 procent ten opzichte van de laatste verkiezingen in 2015. Dit percentage is echter nog niet officieel bevestigd.

Early reports suggest that 72% of 18-24s voted. Some people are surprised. We are not. #GenerationVote

— Malia Bouattia (@MaliaBouattia) June 9, 2017

Beleggers dumpen Britse pond

Snel het Britse pond verkopen. Dat was de reactie van valutahandelaren toen donderdagavond de Britse exitpolls bekend werden. Ten opzichte van de dollar kelderde het pond met 1,9 procent, ten opzichte van de euro met 1,7 procent.

Vrijdagochtend maakte het pond die verliezen niet goed. Beleggers houden niet van de extra politieke onzekerheid over de Brexit. Ze voorzien verdere schade voor de Britse economie door een chaotische vechtscheiding met de EU. Nu al vertraagt de Britse groei.

De FTSE100-index, de graadmeter voor grote bedrijven op de Londense beurs, stond vrijdagochtend licht in de plus. Dit is omdat multinationals die zaken doen in bijvoorbeeld dollars, extra verdienen als het pond laag staat.

'May naar koningin met voorstel minderheidsregering'

May zal waarschijnlijk later vandaag spreken met koningin Elizabeth in Buckingham Palace om een minderheidsregering voor te stellen.

Volgens bronnen van de BBC zal ze een minderheidsregering kunnen vormen met ondersteuning van de Democratic Unionist Party (DUP), de belangrijkste partij in Noord-Ierland.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Sky: May zal om 13:30 NL tijd naar de koningin gaan om toestemming voor formatie regering te vragen. Duidt op deal met N-Ierse DUP.

Eerder op vrijdag zei de leider van de DUP Foster nog dat het te vroeg was om te speculeren over samenwerking met de Conservatieven.

Tusk: we weten wanneer Brexit-gesprekken moeten eindigen

Donald Tusk heeft vrijdagochtend op Twitter gereageerd op de Britse verkiezingen. De voorzitter van de Europese Raad zei dat "we weten wanneer de [Brexit-] onderhandelingen moeten eindigen". Het Verenigd Koninkrijk moet daarom zijn best doen om zo snel mogelijk klaar te zijn voor de onderhandelingen.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk We don't know when Brexit talks start. We know when they must end. Do your best to avoid a "no deal" as result of "no negotiations". #GE2017

Laatste stand verkiezingen

De laatste stand van de Britse verkiezingen. 648 van de 650 zetels zijn verdeeld. Waarschijnlijk komt de definitieve uitslag pas vrijdagavond of zaterdagochtend, omdat Labour en de Conservatieven te dicht bij elkaar liggen in het kiesdistrict Kensington:

Leider Ierse partij: te vroeg om over samenwerking met Conservatieven te praten

Het is nog te vroeg om te speculeren over een mogelijke samenwerking tussen de Conservatieven en de Democratic Unionist Party (DUP), de belangrijkste partij in Noord-Ierland. Dat heeft DUP-leider Arlene Foster tegen de BBC gezegd.

Wel denkt Foster dat beide partijen komend weekend met elkaar zullen spreken. Haar partij boekte met tien zetels een aanzienlijke winst: twee zetels meer dan bij de vorige verkiezingen.

Ook liet Foster zich uit over de twijfelachtige situatie van May:

"Ik denk dat het lastig wordt voor [May] om [deze uitslag] te overleven."

Duitse staatssecretaris: Brexit-onderhandelingen moeten zo snel mogelijk beginnen

De Brexit-onderhandelingen moeten zo mogelijk beginnen. Dat heeft Michael Roth, de Duitse staatssecretaris voor Europese Zaken, donderdagochtend in een interview met ZDF gezegd. Hij noemde de winst van Labour een "absolute verassing". Ondanks de onzekere politieke situatie van het Verenigd Koninkrijk, zou er geen ruimte zijn voor vertraging.

"De tijd loopt [voor onderhandelingen] loopt, en die loopt af in 2019. We hebben minder dan twee jaar om het uitreden [van het Verenigd Koninkrijk] tot een goed einde te brengen."

Uitslag verkiezingen uitgesteld

De officiële uitslag van de Britse verkiezingen is uitgesteld. Bij de eerste telling van het kiesdistrict Kensington bleek dat de kandidaten van Labour en de Conservatieven zo dicht bij elkaar lagen, dat de stemmen nog een keer geteld moesten worden. Omdat er niet genoeg mensen zijn om dit meteen uit te voeren, zal dit waarschijnlijk tot vrijdagavond of misschien zelfs zaterdagochtend kunnen gaan duren.

Volgens The Independent waren de vrijwilligers in Kensington na twaalf uur tellen te moe om verder te gaan met het werk. De stemmen zouden al twee keer geteld zijn.

Corbyn: "We staan klaar om dit land te dienen"

Corbyn wil een minderheidskabinet gaan vormen. Tijdens een interview met de BBC zei de leider van Labour:

"We staan klaar om dit land te dienen."

Het zou volgens Corbyn "nogal duidelijk" zijn wie de verkiezingen heeft gewonnen. Verder zei Corbyn dat hij gewoon door wil gaan met de Brexit, en dat hij tijdens de onderhandelingen zich wil gaan richten op het beschermen van werkgelegenheid in het Verenigd Koninkrijk. Eerder zei Corbyn al dat hij vindt dat May moet aftreden.

"Het was haar beslissing om een verkiezing uit te schrijven voor meer stabiliteit. De uitslag laat zien dat een stabiel kabinet niet mogelijk is."

Corbyn aangekomen op hoofdkwartier Labour

Oppositieleider Jeremy Corbyn is aangekomen op het hoofdkwartier van Labour in het centrum Londen. Binnen zongen zijn aanhangers "Oh, Jeremy Corbyn" op de melodie van het nummer Seven Nation Army van The White Stripes.

Foto Peter Nicholls/Reuters

Rutte: NL klaar voor samenwerking

Rutte heeft donderdagochtend gereageerd op de uitslag van de Britse verkiezingen, en zegt dat Nederland "klaar is voor samenwerking":

Twitter avatar MinPres Minister-president Het Britse volk heeft gekozen. Wat de nieuwe constellatie betekent voor #Brexit moeten we bezien. NL klaar voor samenwerking.

'May treedt niet af'

May is niet van plan af te treden, en juist al in gesprek met partijgenoten over het formeren van een kabinet. Dat schrijft de BBC. Tijdens een toespraak na haar herverkiezing in Maidenhead zei May:

"Op dit moment heeft dit land boven alles een periode van stabiliteit nodig."

Tegelijkertijd zijn er vertegenwoordigers van Labour die oproepen tot een minderheidskabinet in samenwerking met de Schotse Nationalisten (SNP), de Green Party en de Liberal Democrats.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen May wil niet weg. https://t.co/LxSbJ3Ojqu

PM @Theresa_May has no intention of resigning & will work to form a government, @bbclaurak reports https://t.co/zbdtgVPoB9 #bbcelection

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) June 9, 2017

Twitter avatar Peston Robert Peston .@johnmcdonnellMP says Labour wants to form a minority government and challenges SNP, Green and LibDems to support it. Woooooo

Eerste sikh met tulband verkozen

Voor het eerst werd er deze verkiezing ook een sikh met een tulband verkozen voor het Britse parlement. Tan Dhesi kreeg namens Labour een meerderheid van de stemmen in zijn geboortestad Slough. Eerder was Dhesi burgemeester van Gravesham:

Twitter avatar richardcoll1 Richard Collings Tan Dhesi becomes Britain's first turban-wearing Sikh MP #BBCelection #GE2017 https://t.co/jgkBElkEzP

'Vernedering voor May'

Volgens onze correspondent Melle Garschagen is de uitslag een "regelrechte vernedering" voor May.

De Britse verkiezingen zijn uitgelopen op een regelrechte vernedering voor Theresa May. In plaats van een grote overwinning die zij verlangde als sterk mandaat om het land door Brexit te loodsen, raakt zij met de Conservatieven de absolute meerderheid kwijt in het Lagerhuis. In plaats van te winnen, verliest ze zetels.

Lees de volledige analyse van onze correspondent Melle Garschagen: Vernedering voor May

Aftreden May onzeker

Er wordt druk gespeculeerd dat Theresa May zal aftreden, maar dat is alles behalve zeker. Volgens de Britse journalist Robert Peston is er een aanzienlijke kans dat May zal aanblijven als premier. Ministers steunen haar nog, en haar partij heeft nog altijd meer stemmen dan onder haar voorganger David Cameron:

I think there's good chance @theresa_may will not stand down. Ministers urging her not to, citing her 43% share of vote, up from Cam's 36%

— Robert Peston (@Peston) June 9, 2017

Uitslag verkiezingen

Bekijk hier de voorlopige uitslag van de verkiezingen:

EU-commissaris: onzeker over begin Brexit-onderhandelingen.

De Duitse EU-commissaris voor Begroting en Personeelszaken Günther Oettinger zegt dat het onzeker is of de Brexit-onderhandelingen op tijd kunnen beginnen. Deze zouden beginnen op 19 juni, maar het is nu duidelijk dat de Conservatieven geen meerderheid zullen vormen in het Britse parlement. Tegen de Duitse radiozender Deutschlandfunk zei Oettinger dat een zwakke onderhandelingspartner de besprekingen lastig zullen maken.

'May zal waarschijnlijk aftreden'

Naar verwachting zal May om 10.00 uur lokale tijd (11.00 uur Nederlandse tijd) een toespraak houden over het zetelverlies van haar partij. Het is nu duidelijk dat de Conservatieven geen meerderheid zullen krijgen in het Britse parlement. Het land stevent daarom af op een zogeheten 'hung parliament', een parlement waarin geen van de partijen een absolute meerderheid heeft.

Volgens analisten van Citi Bank zal May waarschijnlijk aftreden naar aanleiding van het zetelverlies, meldt Reuters. Ook zal de uitslag de kans op een chaotische Brexit vergroten.

Voorlopig 28 zetels winst voor Labour

Met het einde van het tellen van de stemmen in zicht heeft Labour tot nu toe 28 zetels meer gepakt dan bij de vorige verkiezingen in 2015. De conservatieven verloren 12 zetels, terwijl Theresa May de verkiezingen juist had uitgeschreven om haar mandaat te versterken. De Schotse Nationalisten (SNP) zijn de andere grote verliezers:

Twitter avatar bbcelection BBC Election Update 5:29am: Latest seat totals by party #GE2017. See full results: https://t.co/XyPZZkVCl1 https://t.co/7qly3mpObg

Conservatieven leiden nu duidelijk

Ondanks dat de Conservatieve Partij zetels verliest, blijft het wel de grootste. Met het overgrote deel van de stemmen geteld staat de partij van de onder druk staande Theresa May op 278 zetels, tegen 242 voor de uitdagers van Labour.

Twitter avatar bbcelection BBC Election Update 4:49am: Latest seat totals by party #GE2017. See full results: https://t.co/XyPZZkVCl1 https://t.co/JsdmP7uxEK

De twee grootste partijen liggen daarmee dichter bij elkaar dan voorspeld en er komt een zogeheten 'hung parliament', een parlement waarin geen van de partijen een absolute meerderheid heeft. In Nederland is dat altijd het geval, maar in Groot-Brittannië is dat veel uitzonderlijker.

May kan nu een minderheidsregering vormen of steun zoeken van kleinere partijen voor een coalitieregering. De Liberal Democrats hebben al aangegeven met hun 14 zetels geen zitting te willen nemen in een regering.

BBC: Kans op vertrek May 50%

De BBC heeft van betrouwbare bronnen vernomen dat Theresa May ernstig twijfelt over haar politieke toekomst. De kans zou fifty-fifty zijn dat ze in de loop van de ochtend bekend maakt op te stappen, zoals haar grote rivaal Jeremy Corbyn heeft geëist.

Twitter avatar BBCNews BBC News (UK) Theresa May: Stay or Go?
"One Tory source says it is 50:50" - @bbclaurak https://t.co/rZwPlck6UY https://t.co/D1BRYC8mvC

De nieuwszender stelt dat May er uit zag als een verliezer vannacht en dat de Tories in dat geval keihard zijn. De Conservatieve Partij blijft wel de grootste partij, maar raakt de absolute meerderheid kwijt. Toen May in april de verkeizingen uitschreef, leidden de conservatieven nog met 20 procentpunten op Labour en leken ze af te stevenen op een overweldigende overwinning.

Lees ook: Nerveuze May verliest zetels, maar blijft wel grootste

Theresa May nam na het brexit-referendum het stokje over van premier David Cameron en wilde met de verkiezingen van gisteren haar mandaat verstevigen, maar die gok is volkomen verkeerd uitgepakt.

Guardian: Nick Clegg en Angus Robertson grote verliezers

The Guardian heeft een overzichtje gemaakt van de prominente winnaars, verliezers en overlevers onder de parlementskandidaten. Volgens de krant zijn voormalig Nick Clegg van de Liberal Democrats en voormalig SNP-leider Angus Robertson de grootste verliezers.

Schotse premier Sturgeon teleurgesteld

De Schotse premier Nicola Sturgeon zegt te moeten "nadenken over het resultaat van de verkiezingen". Haar SNP is nog wel de grootste partij in Schotland, maar verloor wel een aantal belangrijke zetels waaronder die van de fractievoorzitter en die van oud-premier Alex Salmond. Volgens Sturgeon is het resultaat van de Schotse Nationale Partij daarmee "duidelijk teleurstellend."

Sturgeon wilde een tweede referendum over de onafhankelijkheid van Schotland, maar lijkt daar op deze manier weinig draagvlak voor te hebben gekregen.

Grootste deel stemmen geteld: Labour 209 - Tories 206

Van de 650 zetels zijn er nu 468 verdeeld. Labour heeft tot nu toe 209 zetels behaald en de Conservatieve Partij 206 zetels.

Twitter avatar bbcelection BBC Election Update 3:59am: Latest seat totals by party #GE2017. See full results: https://t.co/XyPZZkE1tt https://t.co/0fxcXjrl7w

Alle voorspellingen wijzen er nog steeds op dat de Conservatieven de grootste partij blijven, maar wel tekort komen voor een absolute meerderheid. Volgens de laatste voorspelling van de BBC op basis van de echte uitslagen gecombineerd met de gegevens van de exitpoll haalt de partij van May 318 zetels.

May wil doorregeren

Theresa May heeft ook haar zetel behouden in het district Maidenhead en zegt trots te zijn haar kiezers te kunnen blijven vertegenwoordigen. Ze zei met licht trillende stem ook dat de Conservatieven willen blijven regeren als de partij de grootste blijft, omdat het land nu "meer dan ooit stabiliteit nodig heeft."

Twitter avatar SophyRidgeSky Sophy Ridge Theresa May: If the Conservatives are the largest party it is incumbent on us to ensure we have that period of stability

May maakte een nerveuze indruk en laat hiermee dus uitdrukkelijk de mogelijkheid open van het vormen van een minderheidsregering. Het zelfvertrouwen dat ze een aantal weken geleden nog uitstraalde met de vaste overtuiging dat Labour weggevaagd zou worden is ze helemaal kwijt.

Corbyn roept May op te vertrekken

Partijleider Jeremy Corbyn van Labour heeft met overweldigende meerderheid zijn zetel heroverd in het kiesdistrict Islington North. Met meer dan 40.086 stemmen hield hij de Conservatieve kandidaat, James Clark (6.871 stemmen), ruim achter zich.

Corbyn herhaalt in zijn dankwoord dat de politiek al veranderd is en niet meer terug verandert. Hij stelt dat de Britten alle bezuinigingen zat zijn. De Labour-leider zegt heel trots te zijn op de resultaten die overal uit het land binnenkomen.

Corbyn roept Theresa May op om te vertrekken:

"Ze heeft mandaat verloren met het verlies van Conservatieve zetels, stemmen verloren, steun verloren en vertrouwen verloren. Ik zou zeggen dat dat genoeg is om op te stappen."

Beluister hier (een deel) van zijn toespraak terug:

"I'm proud of the results tonight. People are voting for hope and turning their backs on austerity" - Jeremy Corbynhttps://t.co/jpy6wsvCIX pic.twitter.com/HFETXB1jj5

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 9 juni 2017

Nick Clegg verliest zijn zetel

Voormalig 'Lib Dem'-leider Nick Clegg heeft zijn zetel in Sheffield Hallam verloren. De half-Nederlandse Clegg die na de verkiezingen van 2010 vicepremier werd onder David Cameron raakte zijn zetel kwijt aan Labour-kandidaat Jared O Mara.

Twitter avatar bbcelection BBC Election Sheff Hallam: LAB gain from LD #GE2017. Full results: https://t.co/XyPZZkE1tt https://t.co/SHZTW3AeLo

In een toespraak waarin hij zijn nederlaag heldhaftig toegaf riep Clegg op een einde te maken aan de polarisatie in Groot-Brittannië. En ook dringt hij er op aan de kloof te dichten tussen jong en oud.

Een andere prominent, Boris Johnson, behield zijn zetel wel. In zijn dankwoord noemde de conservatieve minister van Buitenlandse Zaken en oud-burgemeester van Londen niet één keer de naam van premier Theresa May. Een teken aan de wand?

BBC voorspelt toch iets betere uitslag voor Conservatieven

Volgens de BBC komt de Coservatieve Partij van Theresa May toch nog dicht bij een absolute meerderheid. Op basis van de polls gecombineerd met de uitslagen die tot nu toe binnen zijn, zouden de Tories kunnen rekenen op 322 zetels. Voor een absolute meerderheid zijn 326 zetels nodig. De gezamenlijke exitpoll van de BCC, Sky en ITV van 22 uur gisteravond Britse tijd direct na het sluiten van de stembureau gaf de partij van May 314 zetels.

De analisten van Sky News hebben ook een nieuwe voorspelling gedaan, maar houden een hele ruime marge aan. De conservatieven halen volgens Sky tussen de 308 en 328 zetels en zijn daarmee in elk geval de grootste partij.

Labour blijft zetels pakken

De uitslagen komen nu in hoog tempo binnen. Er zijn nu 153 zetels geteld. Labour heeft zes zetels winst gepakt ten opzichte van 2015, de Conservatieven van May verliezen er tot nu toe één en de Schotse nationalisten vijf.

Twitter avatar bbcelection BBC Election Update 2:28am: Latest seat totals by party #GE2017. See full results: https://t.co/XyPZZkE1tt https://t.co/nHM3JvGwAm

Analisten op Sky News zeggen enigzins gekscherend dat iedereen verloren heeft als je het van de negatieve kant bekijkt. Uiteraard May die dacht fors te gaan winnen, maar volgens de exitpoll 16 zetels kwijtraakt. Labour eigenlijk ook, omdat het niet de grootste partij wordt. En de Schotse nationalisten van SNP helemaal, omdat ze veel van het in 2015 veroverde terrein zijn kwijtgeraakt.

De Britse voorpagina's van vrijdag

De Britse kranten hebben hun voorpagina's voor vrijdag al af. Op basis van de exitpoll oordelen ze allemaal dat Theresa May heeft gegokt en verloren, zoals The Times met de kop "De grote gok van May is mislukt".

The Guardian schrijft dat de exitpoll een schok is voor May:

The Sun blinkt weer eens uit in woordspelingen met 'MAYHEM' groot op de voorpagina:

En ook de Financial Times schrijft dat de gok van May helemaal verkeerd is uitgepakt:

Corbyn: Politiek al ten goede veranderd

Labour-leider Jeremy Corbyn bedankt via Twitter al zijn kiezers voor het stemmen op "de radicale visie voor een eerlijker Groot-Brittannië" en zegt dat de politiek al ten goede is veranderd door "onze positieve campagne" wat de uitslag ook mag worden.

Twitter avatar jeremycorbyn Jeremy Corbyn Whatever the final result, our positive campaign has changed politics for the better. https://t.co/EHLta2rnIW

Corbyn liet zich zojuist ook al toejuichen door zijn aanhang in Islington. Het lijkt gezien zijn triomfantelijke blik al op een overwinningsfeestje, ook al zei hij verder niks.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen 2.16. Corbyn komt breed glimlachend sporthal binnen. Tegelijk meldt BBC dat kopstukken Conservatieven erkennen dat exitpeiling klopt.

Hoewl lang nog niet alle uitslagen binnen zijn, lijkt Labour fors terrein te winnen ten opzichte van de regerende Conservatieve Partij van Theresa May. De conservatieven blijven wel de grootse, maar verliezen volgens de exitpoll de absolute meerderheid. De voorlopige uitslagen bevestigen die trend.

May pijnlijk herinnerd aan uitspraak 3 weken geleden

Theresa May zei half mei tijdens de campagne vol vertrouwen dat ze de verkiezingen zou verliezen 'als ze ook maar ZES zetels kwijt zou raken' en dat Jeremy Corbyn dan premier zou worden. Als de exitpoll klopt verliest ze bijna drie keer zoveel zetels, want volgens de gezamenlijke peiling van BBC, Sky en ITV gaan de Conservatieven van 330 naar 314 zetels, een verlies van 16 zetels.

Verschillende Labour-politici die de overwinning in hun district opeisen herinneren May nu aan die uitspraak en zeggen dat ze op moet stappen als de exitpoll klopt.

Theresa May op 5 juni toen ze een toespraak hield over haar veiligheidsbeleid. Andy Rain/EPA

Darlington gaat na felle strijd naar Labour

Wat in de Verenigde Staten een swing state wordt genoemd was de plaats Darlington bij deze Britse verkiezingen. De Conservatieven hebben hard gevochten om deze stad te veroveren, maar Labour wist zijn zetel uiteindelijk met een behoorlijk duidelijk verschil te behouden.

Volgens de officiële uitslagen die nu binnen zijn heeft Labour 21 zetels in de wacht gesleept en de Tories 8. Er is nog maar één zetel van partij veranderd en dat was in Schotland. Daar pakte Labour een zetel af van de Schotse nationalisten.

Twitter avatar bbcelection BBC Election Update 13:28am: Latest seat totals by party #GE2017. See full results: https://t.co/XyPZZkE1tt https://t.co/w5Gp1aEwmk

Zelfoverschatting May?

Theresa May was zo overtuigd dat ze een overwinning zou gaan boeken dat ze tijdens de campagne vooral kiesdistricten heeft bezocht met een Labour-afgevaardigde in de hoop daar de zetel af te kunnen pakken, analyseert The Guardian.

Slechts iets meer dan een vijfde van al haar campagnebezoeken ging naar Torie-districten en dan alleen naar gebieden waar het verschil bij de vorige verkiezingen minder dan 15 procentpunten was.

The Guardian

Nieuwe resultaten: het is nu 8-5 voor Labour

De uitslagen druppelen langzaam binnen. Er zijn nu in totaal 13 zetels verdeeld. Daarvan gaan er 8 naar Labour en 5 naar de Tories. Andere partijen hebben nog geen enkele zetel behaald.

Twitter avatar bbcelection BBC Election Update 12:46pm: Latest seat totals by party #GE2017. See full results: https://t.co/XyPZZkE1tt https://t.co/YAGGaXCnu3

UKIP: May brengt brexit in gevaar

Partijleider Paul Nuttall van de populistische UK Independence Party (UKIP) vindt dat premier Theresa May de brexit in gevaar heeft gebracht door vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Nuttall noemt die beslissing 'overmoedig':

Twitter avatar paulnuttallukip Paul Nuttall If the exit poll is true then Theresa May has put Brexit in jeopardy. I said at the start this election was wrong. Hubris.

UKIP zelf haalt zoals het er nu uitziet geen enkele zetel.

Jongeren stemmen massaal op Labour

Uit een analyse van Sky News van de exitpoll blijkt dat jongeren zoals verwacht massaal op Labour hebben gestemd. In de groep 18- tot 34-jarigen stemde 63 procent op de partij van Jeremy Corbyn, net als Amerikaanse jongeren enthousiast de 73-jarige Bernie Sanders steunden tijdens de Democratische voorverkiezingen.

Ouderen kiezen juist vol overtuiging voor de Conservatieven, terwijl beiden partijen bij de middengroep precies evenveel aanhangers hebben.

Vote by age group (Sky Data on the day poll)

18-34
Lab 63%
Con 27%

35-54
Lab 43%
Con 43%

55+
Lab 23%
Con 59%

— Sky Data (@SkyData) 8 juni 2017

Inmiddels 7 zetels verdeeld

Ruim twee uur na het sluiten van de stembureau's zijn er zeven zetels verdeeld. Al die zetels gaan naar dezelfde partij als twee jaar geleden. Tot nu toe zijn er zes zetels voor Labour en eentje voor de Conservatieven, maar dat zegt nog weinig over de definitieve uitslag.

Twitter avatar bbcelection BBC Election Update 12:16pm: Latest seat totals by party #GE2017. See full results: https://t.co/XyPZZkE1tt https://t.co/lF4WiXtxFL

Reacties op sociale media: Eigen goal May

Op sociale media werd geschokt, maar ook vol leedvermaak gereageerd op de resultaten van de exitpoll. The Guardian zette er een aantal op rij:

Twitter avatar britainelects Britain Elects Holy shit.

Ook oud-voetballer Gary Lineker doet een duit in het zakje:

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker I think Theresa May has won own goal of the season.

Binnen de EU lachen ze zich ongetwijfeld rot om die eigenwijze Britten:

Twitter avatar jane__bradley Jane Bradley "First of all they called a referendum and lost, now they've called an election and might lose!" #GE2017 https://t.co/AQz3SJdx65

Een behoorlijk mislukte sollicitatie van Theresa May op haar eigen baan:

Twitter avatar TechnicallyRon TechnicallyRon Pretend you're Thresa May by asking to interview for the job you've already got and then really fucking up the interview #GE2017

Experts en peilers zitten er voor derde keer op rij naast

Vrijwel alle peilers voorspelden een comfortabele overwinning voor Theresa May, net als de meeste politieke experts en journalisten. Als deze exitpoll blijkt te kloppen zou dat de derde keer op rij zijn dat de peilers en experts en flink naast zitten.

Bij de verkiezingen van 2010 voorspelden vrijwel alle politieke experts ook een absolute meerderheid voor de Conservatieven, maar ook toen kwam er een 'hung parlement' en moesten de Tories uiteindelijk een regering vormen met de liberaal-democraten.

In 2015 voorspelden de experts een nek-aan-nek-race, maar boekten de Conservatieven juist een duidelijke overwinning.

En dan laten we de brexit die ook maar weinigen zagen aankomen in aanloop naar het referendum van vorig jaar nog buiten beschouwing.

Spindoctor Blair: Harde afwijzing brexit-beleid May

Volgens de voormalige spindoctor van de Britse premier Tony Blair, Alistair Campbell, is deze voorlopige uitslag een duidelijke stem tegen May en tegen een harde brexit. May zou wat hem betreft moeten opstappen en de harde brexit heroverwogen.

Twitter avatar campbellclaret Alastair Campbell This election is a rejection of May and hard Brexit. A vote for one to go and the other to be revisited.

Labour-kandidate Emily Thornberry roept May op de BBC Radio ook al op om op te stappen als de exitpoll blijkt te kloppen:

Twitter avatar bbc5live BBC Radio 5 live Labour's @EmilyThornberry say Theresa May should resign if the Exit Poll is right... #bbcelection https://t.co/LMsOkiJBAq

Thornberry wijst ook op de mogelijkheid dat Labour een minderheidsregering vormt.

Positie May onder druk

Als de exitpoll bewaarheid wordt, zal premier Theresa May flinke kritiek krijgen uit de eigen gelederen. In plaats van winst te pakken zoals absoluut de verwachting was toen ze in april de verkiezingen uitschreef, zou de Conservatieve Partij nu juist terugvallen van 330 zetels naar 314 zetels. De discussie over haar leiderschap zal in ieder geval losbarsten, verwacht ook NRC-correspondent Melle Garschagen:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Als dit klopt: kan May aanblijven? Kan het land zich een leiderschapwissel permitteren met onderhandelingen die beginnen over 11 dagen

Wat nu met dit 'hung parliament'?

Als de exitpoll in de loop van de nacht bevestigd wordt komt er een 'hung parliament', een parlement zonder dat één van de partijen een absolute meerderheid heeft. Dat is in Nederland altijd het geval, maar in het Britse verkiezingsstelsel veel uitzonderlijker.

Er zijn twee opties om een regering te vormen:

1. Een minderheidsregering waarbij de grootste partij wisselende meerderheden moet zoeken bij kleinere partijen om wetgeving door het parlement te loodsen. May zou bijvoorbeeld steun kunnen krijgen van de Noord-Ierse unionisten. De conservatieven komen volgens de exitpoll 12 zetels tekort voor een meerderheid.

2. Een coalitieregring. Dat zou net als in 2010 mogelijk zijn met de Liberaal-Democraten maar die hebben bij monde van partij-icoon Menzies Campbell al aangegeven geen trek te hebben in regeringsdeelname. En ook de officiële perswoordvoering is daar 'klip en klaar' over om maar even wat Haags jargon te gebruiken:

Twitter avatar LibDemPress Lib Dem Press Office We are getting a lot of calls so just to be clear: No Coalition. No deals.

Als beide opties mislukken volgen er nieuwe verkiezingen.

Labour pakt eerste echte zetels

De eerste echte uitslagen zijn binnen. De eerste twee zetels gaan naar Labour. Het gaat om de zetels van de noordelijke steden Newcastle en Sunderland. Er werd daar ook al een overwinning verwacht voor de partij van Jeremy Corbyn.

Twitter avatar bbcelection BBC Election Update 11:11pm: Latest seat totals by party #GE2017. See full results: https://t.co/XyPZZkE1tt https://t.co/TojjMM9Bmg

Sky: Gezondheidszorg belangrijkste verkiezingsthema

Uit een analyse van Sky News blijkt dat ondanks de recente aanslagen en alle aandacht daarvoor in de afgelopen dagen niet de aanpak van terrorisme het belangrijkste onderwerp was voor de kiezers om hun stem te bepalen, maar de gezondheidszorg. De economie en immigratie volgen op de plekken twee en drie.

Twitter avatar SkyData Sky Data Most important issue deciding vote
Health 23%
Economy 20%
Immigration 15%
Security & terrorism 14%
Britain's relationship with the EU 14%

'Slechtst mogelijke uitkomst voor financiële markten'

"Een 'hung' parlement (parlement zonder absolute meerderheid voor één van de partijen) is de slechts mogelijke uitkomst voor de financiële markten, omdat er nu weer nieuwe onzekerheid ontstaat over de brexit-onderhandelingen en het tijdspad om tot een overeenkomst te komen is al zo kort voor Groot-Brittannië", oordeelt de Londense markt-analist Craig Erlam van Oanda tegenover Reuters.

"We moeten nu de komende uren afwachten om te zien of de exitpoll ook daadwerkelijk de uitslag goed heeft voorspeld. We kunnen de eerste resultaten erg snel verwachten en als dat bevestigt wat we nu zien wordt het weer een hele slechte nacht voor het Britse pond."

De volledige exitpoll

In afwachting van de eerste officiële resultaten nog even de uitslag van de exitpoll op een rij (met tussen haakje het huidige zetelaantal in het parlement). Voor een absolute meerderheid zijn 326 zetels nodig:

Conservatieven: 316 zetels (330)
Labour: 266 zetels (232)
SNP (Schotse Nationalisten): 34 zetels (56)
Liberal Democrats: 14 zetels (8)
Overige partijen: 22 zetels

Politiek analisten wijzen er wel op dat het laatste uur niet mee is genomen in de exitpoll en dat er in het verleden regelmatig nog flinke verschuivingen zijn geweest ten opzichte van de eerste peiling.

Lib Dems zien regeringsdeelname niet zitten

In Nederland zijn we wel gewend aan formatiespelletjes direct na de verkiezingen, maar in Groot-Brittannië pakt de winnaar meestal de absolute meerderheid en kan zonder ingewikkelde besprekingen gelijk aan de slag. Als de exitpoll van BBC, Sky en ITV klopt dan haalt nu geen enkele partij de meerderheid.

De Liberal Democrats doen alvast een PvdA'tje: Partij-icoon Menzies Campbell zei tegen de BBC dat zijn partij zwaar gestraft is voor de vorige regeringsdeelname en daarom niet in een coalitieregering te stappen. Hij wil wel per onderwerp kijken of zijn partij de regering zal steunen, of dat nu een regering van Labour is of van de Conservatieven.

De 'Lib Dems' regeerden onder leiding van de half-Nederlandse Nick Clegg tussen 2010 en 2015 als juniorpartner met de Conservatieven van David Cameron.

Eerste analyse correspondent Melle Garschagen

Mocht deze peiling bevestigd worden door de uitslagen in de loop van de nacht is dat desastreus voor Theresa May, schrijft NRC-correspondent Melle Garschagen. Als de Conservatieven inderdaad geen absolute meerderheid (326 zetels) krijgen dan worden haar Brexitplannen danig verstoord en kan ze wellicht niet verder als partijleider en premier. Haar gok om vervroegde verkiezingen uit te schrijven bleek dan een zeer slechte zet.

Lees zijn hele verhaal hier: Exit-poll: kiezers geven May geen steviger Brexit-mandaat

Onmiddellijk vrije val voor Britse pond

Direct na het bekend worden van de eerste exitpoll, waaruit blijkt dat Theresa May geen meerderheid gaat behalen in het parlement, dook het Britse pond scherp omlaag ten opzichte van de dollar.

Het pond verloor in een paar minuten tijd ongeveer 2 procent ten opzichte van de euro en ruim 1 procent ten opzichte van de dollar.

Exitpoll: Geen absolute meerderheid voor May

Volgens de eerste exitpoll heeft de Conservatieve Partij van Theresa May geen absolute meerderheid behaald bij de Britse verkiezingen. De poll is uitgevoerd door de nieuwszenders BBC, ITV en Sky. De conservatieven blijven met 314 zetels wel de grootste partij, maar komt daarmee tekort voor een meerderheid. May had 330 zetels en hoopte met het uitschrijven van deze verkiezingen juist winst te boeken.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Let wel: ook met deze exitpoll kunnen Tories aan de macht blijven gezien ze ook op N-Ierse unionisten kunnen rekenen.

Labour komt volgens de peiling uit op 266 zetels. De partij van Jeremy Corbyn heeft nu nog 232 zetels dus dat zou een flinke winst betekenen. De Schotse nationalisten zakken volgens de exitpoll naar 34 zetels.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Wow! Schotse nationalisten doen het heel slecht. Verliezen circa 20 zetels in exitpeiling. Wat gaat Sturgeon doen?

De officiële uitslagen volgen vanaf ongeveer 01.00 uur Nederlandse tijd.

Spoorboekje: opblijven of vroeg opstaan?

Het is nog iets meer dan een uur tot de stembureau dichtgaan in Groot-Brittannië en er via een exitpoll een eerste indicatie komt van het stemgedrag van de Britten. Maar wat gebeurt er daarna? Opblijven of toch even slapen en dan vroeg opstaan? Britse media hebben een handig spoorboekje gemaakt.

De eerste uitslagen vallen rond 1.00 uur Nederlandse tijd te verwachten uit verschillende kiesdistricten rond Sunderland. Dit zijn de Vlielands en Rozendaals van Groot-Brittannië - althans qua telsnelheid dan. Traditioneel zijn dit districten waar Labour goed presteert, dus Corbyn zal in het begin waarschijnlijk een lichte voorsprong nemen.

Het Britse kiesstelsel uitgelegd door de Financial Times:

Vanaf 2.00 uur komen de eerste districten met enig gewicht binnen, tot langzaam de wat grotere steden hun stemmen geteld hebben. Een goede graadmeter is bijvoorbeeld Darlington, in het hart van Labour-land. Winnen de Conservatieven dit district, dan is dit een voorbode voor een waarschijnlijk mooie nacht voor de Tories.

Naast een strijd om wie de nieuwe premier wordt van Groot-Brittannië, staat ook de herverkiezing van vele leden van het Lagerhuis op het spel. Jeremy Corbyn weet rond 3.30 uur of hij wederom in de banken mag plaatsnemen als zijn district Islington North is geteld.

Wie vannacht een wekker wil zetten, kan beter zorgen dat hij of zij rond 4.00 uur (Nederlandse tijd) wakker is, want vanaf dan gaat het snel met het binnenstromen van de resultaten. Tussen 4.00 uur en 5.00 uur zal steeds duidelijker worden welke partij de meeste zetels zal behalen en of sprake is van een absolute meerderheid.

Rond 5.30 uur moet duidelijk worden of ook Theresa May haar parlementszetel behoudt wanneer de uitslagen van haar Maidenhead binnenlopen. Tussen 5.00 en 6.00 uur zal waarschijnlijk ook bekend zijn of May de Britten door de Brexit gaat leiden. Veel swingdistricten komen met hun uitslagen. Labour moet hopen dat het veel stemmen heeft behaald in plaatsen als het Welshe Gower en Vale of Clwyd, Croydon Central in Londen en Lincoln. De Tories zouden dan weer graag zetels in districten als Gedling, Walsall, Dudley en Wolerhampton willen binnen halen.

Als laatste volgen traditioneel de districten Werwick-upon-Tweed, Blyth Valley and Wansbeck. Hun resultaten zullen pas rond lunchtijd binnen komen. Dan is echter al lang en breed bekend wie de komende jaren op Downing Street Ten mag wonen.

Nog een extra reden om op te blijven: de 78-jarige David Dimbleby zal je op de BBC door alle uitslagen heen loodsen. Het zal voor de verkiezingsnestor de tiende keer sinds 1979 worden dat hij die rol op zich neemt. De uitslagengoeroe John Curtice, bekend vanwege zijn gedegen en accurate voorspellingen en analyses van binnenkomende resultaten, zal eveneens aanwezig zijn.

Welkom bij het liveblog van de Britse verkiezingsnacht

Welkom in dit liveblog over de Britse verkiezingsnacht. Gaat Theresa May de Britten door de Brexit-onderhandelingen loodsen of wordt Jeremy Corbyn de nieuwe bewoner van Downing Street 10? Volg het hier! Wil je teruglezen hoe de Britse verkiezingsdag verliep, dan kun je ons vorige liveblog teruglezen.

Lees hier hoe de Britse verkiezingsdag verliep