Aanslagen Teheran

‘Daders werden door IS binnen Iran zelf gerekruteerd’

De daders van de dubbele aanslag in Iran van woensdag waren door Islamitische Staat binnen Iran zelf gerekruteerd. Dat heeft een hoge Iraanse regeringsfunctionaris donderdag gezegd. Het dodental van de aanslagen op het parlement en het mausoleum van imam Khomeiny is opgelopen tot dertien. IS eiste woensdag de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op, maar de Iraanse Revolutionaire Garde beschuldigde Irans grote rivaal Saoedi-Arabië ervan. De Amerikaanse president Trump wekte intussen Irans woede met een tweet. Daarin sprak hij zijn deelneming met het Iraanse volk uit, maar hij zei ook: „We onderstrepen dat staten die terrorisme steunen het risico lopen zelf slachtoffer te worden van het kwaad dat ze bevorderen.” De Iraanse regering noemde Trumps commentaar „weerzinwekkend”. (AP, BBC)