Toch geen print van Banksy voor stem tegen May

Het zou een bijzonder bedankje zijn geweest voor een stem tegen de Britse premier Theresa May deze week: een kunstwerk van de wereldberoemde graffiti-artiest Banksy. De straatkunstenaar beloofde stemgerechtigden uit Bristol die komende donderdag niet op de Britse Conservatieve partij stemmen een exclusieve print van een van zijn kunstwerken.

Nadat de Britse autoriteiten bekendmaakten het aanbod strafrechtelijk te onderzoeken, trok hij het echter in. Banksy zou met zijn actie stemmen kopen of ronselen, hetgeen verboden is.

Het relletje brak uit op zaterdag. Banksy schreef die dag op Instagram dat inwoners van zes kiesdistricten van Bristol die níét op de Conservatieven zouden stemmen een print van hem konden krijgen. Geïnteresseerden moesten een foto van hun ingevulde stembiljet opsturen als bewijs. Daarbij liet de kunstenaar reeds weten dat de actie „op geen enkele manier” bedoeld was om de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden.

Veel Britten dachten daar anders over. Na de bekendmaking werden meerdere klachten ingediend. Het is onder de Britse wet verboden om giften te accepteren dan wel aan te bieden voor het uitbrengen van een bepaalde stem. De politie van Bristol liet maandag weten een onderzoek te beginnen naar de actie.

De Britse verkiezingscommissie waarschuwde dat de actie ervoor zou kunnen zorgen dat de uitslagen in de zes betreffende kiesdistricten ongeldig zouden worden verklaard.

Vrij snel reageerde Banksy met een nieuwe afbeelding op Instagram. Deze toont een bewerking van een van zijn meest beroemde tekeningen: een meisje met een wegvliegende ballon. Alleen was de ballon deze keer niet rood, maar gekleurd als de Union Jack, de Britse vlag. De kunstenaar sprak van „een niet goed overdachte en juridisch gezien dubieuze actie”.

Het is onduidelijk wie Banksy is. Er wordt veelvuldig gespeculeerd over zijn identiteit, maar nog zonder definitief resultaat. Vorig jaar stelde een Britse journalist vast dat Robert del Naja, oprichter van de Britse band Massive Attack, achter Banksy zou zitten. De werken van Banksy zijn verspreid over de wereld te zien en worden voor honderdduizenden euro’s verkocht.

    • Christiaan Paauwe