PGP-telefoons

Rechter wil meer informatie over manier van zoeken in PGP-data

De rechtbank wil meer informatie over speciale software die het Nederlands Forensisch Instituut gebruikt bij het onderzoek naar versleutelde data uit zogeheten PGP-telefoons. Dat is de conclusie van een eerste zitting in de zaak rond de Naoufal F., die wordt verdacht van betrokkenheid bij een mislukte liquidatie in Diemen, eind 2015. Bewijsmateriaal voor zijn betrokkenheid is gevonden in gekraakte PGP-telefoons van een aantal schutters en in 3,6 miljoen versleutelde berichten die in beslag zijn genomen bij Ennetcom dat PGP-telefoons verkocht. Volgens advocaat Inez Weski is de betrouwbaarheid van het bewijsmateriaal niet te controleren omdat de speciale zoekmachine van het NFI niet door derden mag worden gebruikt. Het verzoek om de hechtenis van Naoufal F. te schorsen is afgewezen. (NRC)

    • Jan Meeus