Partner FrieslandCampina in China in de problemen

Melk

Een Chinese zakenpartner van FrieslandCampina is miljarden kwijtgeraakt. Ook een financieel directeur van Huishan Dairy is zoek.

Producten van Huishan Dairy in een Chinese supermarkt.
Producten van Huishan Dairy in een Chinese supermarkt. Foto Reuters

De Chinese zuivelproducent Huishan Dairy, een belangrijke zakenpartner van FrieslandCampina, zit in grote financiële problemen. Dat blijkt uit een melding van Huishan Dairy aan de beurstoezichthouder in Hongkong, afgelopen maandag.

Het bedrijf, een grote zuivelproducent in China, dacht over 2,9 miljard yuan (379 miljoen euro) aan kasmiddelen te beschikken. In werkelijkheid is dat bedrag echter veel lager, zo heeft Huishan Dairy ontdekt: slechts 467 miljoen yuan (61 miljoen euro).

Sinds april 2015 werken FrieslandCampina en Huishan Dairy samen, in de joint venture Friesland Huishan Dairy, met elk een belang van 50 procent. Samen produceren ze kindervoeding onder de merknaam Dutch Lady. Huishan levert de melk aan, die wordt verwerkt in een fabriek in de buurt van Shenyang. FrieslandCampina voert het management over de joint venture.

In maart van dit jaar was Huishan Dairy ook al in de problemen. Toen schortte de beurstoezichthouder de handel op, omdat het aandeel met 85 procent was gedaald. Kort daarop bleek dat een belangrijke financiële topvrouw, Ge Kun, op mysterieuze wijze was verdwenen.

Nu heeft Huishan Dairy „enorme moeilijkheden” een overzicht te krijgen van zijn eigen financiële situatie, schrijft het in de melding van maandag. Dat komt door de verdwijning van Ge Kun, maar ook door het vertrek van andere belangrijke mensen met kennis van de financiën.

Desondanks staat vast dat de financiële problemen groot zijn. Helemaal zeker weet Huishan Dairy het niet, maar het bedrijf denkt dat de totale schuld nu 27 miljard yuan (3,5 miljard euro) bedraagt. Momenteel is Huishan Dairy met zijn banken in onderhandeling over een noodplan.

Na het begin van de problemen eerder dit jaar liet de zuivelcoöperatie weten dat de gezamenlijke fabriek nog „operationeel” was. FrieslandCampina zei de situatie „nauwlettend in het oog” te houden en „indien nodig” actie te ondernemen. Een woordvoerder laat woensdagochtend weten dat deze situatie ongewijzigd is.