Nieuwe aanhoudingen Britse aanslagen

Een verdachte had belastingformulieren en documenten over uitkeringen van een terrorist op zak.

Britse agenten op de Southwark Bridge in Londen nadat er eerder op de avond een aanslag plaatsvond op de London Bridge en bij Borough Market.
Britse agenten op de Southwark Bridge in Londen nadat er eerder op de avond een aanslag plaatsvond op de London Bridge en bij Borough Market. Foto Neil Hall/Reuters

De Britse politie heeft woensdagochtend vroeg een nieuwe verdachte opgepakt van de aanslag zaterdagavond in het centrum van Londen. Het gaat om een 30-jarige man die bij een inval in een woning in het oosten van Londen werd gearresteerd meldt Reuters. De 30-jarige man wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische daad. Over de identiteit van de man is niets bekendgemaakt. Zijn arrestatie volgt kort na aanhoudingen in Ierland en op vliegveld Heathrow.

De Britse en Ierse politie hielden dinsdagnacht drie mensen in verband met de recente aanslagen in Londen en Manchester. Twee mannen werden op verzoek van de Britten in het Ierse Limerick en Wexford aangehouden. Beide verdachten hebben een Marokkaanse nationaliteit, een van hen is alweer vrijgelaten. De ander had papieren op zak die op naam staan van een van de drie doodgeschoten terroristen die bij London Bridge een aanslag pleegden.

Lees ook: In amper acht minuten zaaien terroristen hun verderf

De verdachte had onder meer belastingformulieren en documenten over uitkeringen van de Marokkaans-Libische terrorist Rachid Redouane.

Een 38-jarige man werd opgepakt op Heathrow Airport in verband met de aanslag bij het concert van Ariana Grande in Manchester, twee weken geleden. De politie benadrukt op Twitter dat de arrestatie gepland was, en dat de luchthaven niet in gevaar is geweest.

Aanslag Londen

Bij de aanslag in Londen werden drie terroristen binnen acht minuten na het begin van hun aanval bij de London Bridge doodgeschoten door de Britse politie. Naast de daders zijn zeven mensen omgekomen en werden 48 mensen met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

Het was de derde aanslag in minder dan vier maanden tijd in het Verenigd Koninkrijk en de tweede tijdens deze ramadan. Op 22 maart doodde Khalid Masood vier voetgangers en een politieman op Westminster Bridge en voor het Brits parlement.

Aanslag Manchester

Salman Abedi pleegde op 22 mei met een zelfgemaakte bom een een aanslag waarbij 22 concertgangers werden gedood en 116 mensen gewond raakten. Tot nu toe werden 20 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. Twaalf daarvan zijn weer vrijgelaten, zonder aanklacht. Zeven mensen zitten nog vast voor verhoor, aldus de politie.

De 24-jarige broer van Salman Abedi is maandag vrijgelaten zonder aanklacht. Een andere broer en vader van de drie werden in Libië gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. Zij zitten nog vast.