Spaanse bankier die slachtoffer te hulp schoot bij aanslag Londen overleden

Eerder op woensdag bevestigde de Londense politie dat een Fransman die werd vermist levenloos in de Theems is aangetroffen.

Na de aanslag werd de London Bridge voorzien van veiligheidshekken.
Na de aanslag werd de London Bridge voorzien van veiligheidshekken. Foto Will Oliver/EPA

De 39-jarige Spaanse bankier die een vrouwelijk slachtoffer van de aanslag bij de London Bridge te hulp schoot, is overleden. Dat heeft het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bevestigd.

De Spanjaard, Ignacio Echeverria, had geprobeerd een aanslagpleger tegen te houden toen deze een vrouw aanviel. Hij werd zelf voor het laatst liggend op de grond gezien. Spanje had de Britse autoriteiten eerder op woensdag opgeroepen haast te maken met de identificatie van de slachtoffers om vrienden en familieleden van de man niet lang meer in onzekerheid te laten.

Fransman

De Londense politie heeft dinsdagavond uit de rivier de Theems een lichaam geborgen. Dat meldde het politiekorps van de Britse hoofdstad op zijn website. Het gaat om het lijk van een Fransman die bij de aanslag op de London Bridge van afgelopen zaterdag in het water terecht is gekomen en sindsdien werd vermist, bevestigde de de Franse president Emmanuel Macron, volgens persbureau AFP.

De Fransman is de 45-jarige Xavier Thomas. Hij wandelde op het moment van de aanslag over de brug met zijn vriendin, die zwaargewond raakte. Sindsdien werd hij vermist. Zijn lichaam lag stroomafwaarts van de London Bridge.

De kans bestaat dat hij door de botsing met het busje van de brug is geslingerd. Iets soortgelijks gebeurde bij de aanslag op de Westminter Bridge in maart. Een vrouw die toen in de Theems belandde, overleed later in het ziekenhuis. Het dodental van de aanslag stijgt naar acht, ongeveer vijftig mensen raakten gewond.

Het is de derde Fransman die is omgekomen bij de aanslag op de London Bridge en bij Borough Market. Ook een Canadees en twee Australiërs zijn onder de doden. Bij de aanval reden drie terroristen in een gehuurd busje mensen aan op de brug in het centrum van Londen. Daarna staken ze in op willekeurige voorbijgangers bij de voedselmarkt.

    • Menno Sedee
    • Vincent Sondermeijer