Brieven

Justin Bieber op Pinkpop

Geen tomaten, maar respect

Foto iStock

De oproep op Facebook om tomaten te gooien naar Justin Bieber op Pinkpop omdat je hem niet thuis vindt horen op ‘jouw’ festival is waanzin.

In 1983 gooide iemand een appel naar het hoofd van Henny Vrienten van Doe Maar. Zijn antwoord luidde: „Als je het echt niet leuk vindt, rot dan op!” Dat geldt 34 jaar later ook voor diegene die opriep Justin Bieber te bekogelen met tomaten.

Muziek is vrijheid: geen wedstrijd wie beter is, fout of goed of wie wel of niet op een festival thuishoort. Als je oproept om tomaten te gooien naar een artiest, heb je weinig begrepen van die vrijheid. Zeker in dit tijdgewricht.

Ik zag Justin Bieber spelen op het One Love Manchester-concert, afgelopen zondag. Hij verdient ons respect, zeker geen tomaten.