Iran: Saoedi-Arabië schuldige van aanslagen

De aanslagen in het shi’itische land (13 doden, 43 gewonden) zijn opgeëist door de soennitische terreurgroep IS. Saoedi-Arabië ontkent elke betrokkenheid.

Iraanse agenten bij de tombe van Ayatollah Khomeini na de aanslag.
Iraanse agenten bij de tombe van Ayatollah Khomeini na de aanslag. Foto Ebrahim Noroozi/AP

Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde zit Saoedi-Arabië achter de twee aanslagen in de hoofdstad Teheran, waarbij dertien mensen om het leven kwamen en 43 gewonden vielen. De aanslag in het shi’itische land werd eerder opgeëist door de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS), dat bovendien waarschuwde voor meer aanslagen in Iran.

In een verklaring die via Iraanse media is verspreid, staat dat de aanslag “slechts een week komt na de ontmoeting tussen de Amerikaanse president en de Saoedische leiders die terroristen ondersteunen. Het feit dat IS de verantwoordelijkheid heeft geclaimd, bewijst dat het land betrokken was bij de gruwelijke aanval”. De betrokkenheid van IS moet nog bevestigd worden. De terreurgroep, die in het verleden vaker onterecht aanslagen heeft geclaimd, was nog niet eerder actief in Iran.

Lees ook: Dubbele aanslag in Iran; IS eist verantwoordelijkheid op

Saoedi-Arabië heeft bij monde van de minister van Buitenlandse zaken elke betrokkenheid ontkend. “We veroordelen terroristische aanslagen, waar ter wereld ze ook plaatsvinden.” De minister zei verder niet te weten wie wel verantwoordelijk is voor de aanslagen. Het plaatsvervangend hoofd van de nationale veiligheidsraad van Iran heeft gezegd dat de daders uit Iran kwamen.

Eerste aanslagen sinds 2008

De Revolutionaire Garde zei verder op wraak te zinnen op “de terroristen en hun bondgenoten”. De Iraanse president Hassan Rouhani heeft gezegd dat Iran door de aanslagen “nog meer verenigd en vastberaden het gevecht tegen terrorisme, extremisme en geweld zal aangaan”. Verschillende landen, waaronder de VS en Duitsland, hebben de aanslagen veroordeeld. Intussen zijn er vijf verdachten opgepakt.

De aanslagen van woensdagochtend waren de eerste in Iran sinds 2008. De daders pleegden tegelijkertijd aanslagen bij het Iraanse parlement en het mausoleum van ayatollah Khomeiny. Een van de daders blies zichzelf op bij het parlement, waarna anderen zich verschansten in het gebouw waar op dat moment het parlement in zitting bijeen was. Geen van de parlementsleden raakte gewond. Bij de tombe van Khomeiny openden schutters het vuur op bezoekers, en blies één terrorist zichzelf op.

Aartsvijanden

Het shi’itische Iran en het soennitische Saoedi-Arabië gelden als aartsvijanden in het Midden-Oosten. Ook IS ziet Iran als de aartsvijand. Saoedi-Arabië, samen met de Amerikaanse president Trump, ziet Iran als de voornaamste sponsor van extremistische groeperingen in de regio. Maar de Saoedi’s zelf zijn ook regelmatig beschuldigd van steun aan terreurbewegingen.

De boycot van Qatar door verschillende Arabische landen, eerder deze week officieel ingesteld vanwege steun aan terreurgroeperingen, is mogelijk het meest recente incident als gevolg van de vijandige onderlinge verhoudingen. Experts menen dat Qatars weigering om Iran regionaal te isoleren de daadwerkelijke reden is voor de boycot.

De Qatarese emir Tamim bin Hamad al-Thani zou vorige week hebben gezegd dat Iran een “islamitische macht” is “die niet kan worden genegeerd”. Qatar ontkent de uitspraken van de emir, maar het was reden genoeg voor buurlanden Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen, Bahrein en Egypte om alle diplomatieke banden te verbreken en de grenzen met Qatar te sluiten.

Qatar kreeg woensdag, na al eerder steun te hebben ontvangen van Iran, ook de hand aangereikt van Turkije. Het Turkse parlement besloot een wet aan te nemen waardoor het land troepen kan sturen naar een Turkse militaire basis in Qatar.