Hoge celstraffen voor moord op agent Bonaire

De Brabantse politieagent Ferry Bakx werd vorig jaar doodgeschoten op het eiland toen hij een bende overvallers achtervolgde.

De helm van Ferry Bakx, de agent die op 17 augustus werd doodgeschoten op Bonaire.
De helm van Ferry Bakx, de agent die op 17 augustus werd doodgeschoten op Bonaire. Foto Rob Engelaar/ANP

De rechtbank op Bonaire heeft woensdag zeven jarenlange gevangenisstraffen uitgedeeld voor de moord op de Nederlandse politieagent Ferry Bakx afgelopen augustus. De uit Bonaire afkomstige opdrachtgever kreeg met twintig jaar de zwaarste celstraf opgelegd.

In de zaak stonden zes ‘huurlingen’ uit Venezuela en hun opdrachtgever uit Bonaire terecht. De 21-jarige Venezolaanse schutter, die een bekentenis aflegde, werd veroordeeld tot negentien jaar celstraf. De overige betrokkenen werd respectievelijk achttien, zestien, veertien, dertien en twaalf jaar cel opgelegd. De veroordeelden moeten daarnaast een schadevergoeding van 15.000 dollar, ruim 13.000 euro, betalen.

Moord op Brabantse agent

Op 17 augustus 2016 werd de Brabantse politieagent Ferry Bakx op Bonaire doodgeschoten toen hij een bende overvallers achtervolgde. Hij had hen betrapt bij een gewelddadige overval op een vakantiehuis van een Nederlandse familie. Bakx was sinds 2013 werkzaam op het eiland.

Het Openbaar Ministerie op Bonaire eiste vorige maand celstraffen tussen de 15 en 25 jaar. De schutter hoorde de hoogste straf tegen zich eisen. Volgens het OM waren de hoge strafeisen gerechtvaardigd, onder meer vanwege de onrust die het incident heeft veroorzaakt op het eiland.

De rechtbank oordeelde woensdag dat niet de schutter, maar de opdrachtgever de zwaarste straf verdient: hij was het brein achter de overvallen en liet de Venezolanen “het vuile werk opknappen”.