Filmoverzicht: Cruise grapt met mummies, klassiek drama in ‘Howards End’

De filmredactie van NRC bespreekt elke week de nieuwste films. Met deze week onder andere: boksfilm The Bleeder, stadswestern The Fury of a Patient Man en oorlogsfilm The Wall.

 • ●●●●

  The Bleeder: Boksfilm

  Het gevecht tussen Muhammad Ali en Chuck Wepner was de inspiratie voor Rocky. Maar met Wepner liep het anders af dan met zijn fictieve evenknie Rocky Balboa. In de biopic The Bleeder blijkt hij een rokkenjager en feestbeest die zijn teloorgang door drank, coke en disco-orgie geheel aan zichzelf te wijten had. Lees de recensie: De echte Rocky was een feestbeest

  Regie: Philippe Falardeau. Met: Liev Schreiber, Elisabeth Moss. .

 • ●●●●●

  The Mummy: Horror

  Nick Morton (Tom Cruise) wordt vervloekt door Ahmanet, een tot leven gekomen vrouwelijke mummie wier sarcofaag bij toeval door hem ontdekt wordt in hedendaags Irak. De eerste helft van horrorfilm The Mummy biedt meer actie dan mysterie, maar is niet oninteressant. Lees de recensie: Vervloekte Cruise grapt met ondoden

  Regie: Alex Kurtzman. Met: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Russell Crowe, Marwan Kenzari. .

 • ●●●●

  Howards End: Kostuumdrama

  Howards End uit 1992 is opnieuw te zien in een gerestaureerde versie. Een staaltje klassiek filmmaken dat je nog zelden ziet, met fraai acteerwerk, prachtig camerawerk en een rijke aankleding. Regisseur James Ivory laat het verhaal over de tegenstelling tussen Londen en pastoraal Engeland en het paternalisme van de welgestelden die aan armenzorg willen doen, zich kalm ontvouwen. Lees de recensie: Drama schittert in gerestaureerde vorm

  Regie: James Ivory. Met: Emma Thompson, Helena Bonham Carter, Anthony Hopkins en Samuel West..

 • ●●●●●

  The Fury of a Patient Man: Thriller

  Je zou The Fury of a Patient Man een stadswestern kunnen noemen. Hoewel de film in eigen land vier Goya’s won, het Spaanse equivalent van de Gouden Kalveren, is het moeilijk om te achterhalen wat de film nu precies met het wraakthema wil. Het regiedebuut van acteur Raúl Arévalo gaat over emoties die lang kunnen blijven broeien achter een schijnbaar onbewogen gelaat. Lees de recensie: Wraakactie van een onbewogen man

  Regie: Raúl Arévalo. Met: Antonio de la Torre, Luis Callejo, Ruth Díaz..

 • ●●●●●

  The Wall: Oorlogsfilm

  Er zijn weinig films die zo scherp laten zien hoe zinloos en ongemotiveerd de meeste oorlogen zijn als The Wall, terwijl de film tegelijkertijd ook weer niet nadrukkelijk een anti-oorlogsboodschap uitdraagt. Regisseur Doug Liman neemt ons mee naar een naamloos stuk woestijn waar tijdens de Irakoorlog buitenlandse investeerders onder vuur zijn genomen door een beruchte scherpschutter. Lees de recensie: In deze oorlog geen propaganda of patriottisme

  Regie: Doug Liman. Met: Aaron Taylor-Johnson, John Cena, Laith Nakli.

  • Sabeth Snijders