Terreuraanslagen op parlement, Khomeiny-tombe Iran

Er zijn meerdere doden en gewonden gevallen. IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag.

Foto Ebrahim Noroozi/AP

De Iraanse hoofdstad Teheran was op woensdagochtend toneel van twee dodelijke aanslagen, in het Iraanse parlement en bij de tombe van ayatollah Khomeini. Bij de aanslag in het parlement zijn twee beveiligers en tien burgers geraakt, meldt het semistaatspersbureau van Iran, Tasnim. Volgens sommige bronnen zouden er zeven doden zijn gevallen.

De Iraanse politie heeft een van de daders inmiddels gearresteerd. Hij probeerde het gebouw te verlaten, maar werd buiten door de politie tegengehouden. Een andere dader is overleden toen hij een bomvest tot ontploffing bracht.

Volgens persbureau Reuters zijn vier de aanslagplegers gedood. De situatie is nu onder controle.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag via de eigen social mediakanalen opgeëist. De aanvallers zouden verkleed als vrouwen het parlement binnen zijn geslopen.

Twitter avatar AlArabiya_Eng Al Arabiya English First pictures of deadly twin attacks in #IranParliament and shrine https://t.co/d6uDfEkdgO #iranattack https://t.co/nl4i9uu6oU

Tegelijkertijd openden vier schutters bij de tombe van ayatollah Khomeiny het vuur op bezoekers, meldt het andere Iraanse semistaatspersbureau Fars. Een van de vier zou een bomgordel tot ontploffing hebben gebracht, elders in het mausoleumcomplex werd een tweede bomgordel aangetroffen. Twaalf mensen raakten gewond en er zou één dode zijn gevallen.

Een van de mannen is gedood, een andere heeft zelfmoord gepleegd. Twee mensen zijn gearresteerd. Het is de eerste keer sinds 2008 dat een terreuraanval wordt uitgevoerd in het shi’itische Iran.