Na Wawrinka ook Murray naar halve finale Roland Garros

Murray verslaat de Japanner Nishikori in vier sets. Wawrinka heeft geen kind aan de Kroaat Cilic.

Murray had het even lastig, maar is uiteindelijk te sterk voor de Japanner Nishikori.
Murray had het even lastig, maar is uiteindelijk te sterk voor de Japanner Nishikori. Foto Pascal Rossignol/Reuters

Andy Murray heeft zich geplaatst voor de halve finale van het Parijse tennistoernooi Roland Garros. De als eerste geplaatste Brit begon stroef aan zijn kwartfinaleduel, maar rekende uiteindelijk af met Kei Nishikori: 2-6, 6-1, 7-6(0), 6-1. Hij neemt het in de halve finale op tegen de Zwitser Stan Wawrinka.

Murray begon zoals gezegd zwak aan de wedstrijd: in de eerste set werd hij tot twee keer toe gebroken door de als achtste geplaatste Japanner. In de tweede set herstelde hij zich, door op zijn beurt tweemaal Nishikori te breken.

Murray ontmoet nu Stan Wawrinka in de halve finale. De Zwitser rekende zonder zich bovenmatig in te spannen af met Kroaat Marin Cilic: 6-3, 6-3, 6-1.

Djokovic uitgeschakeld

Novak Djokovic werd eerder op woensdag uitgeschakeld. Op het Parijse gravel was de 23-jarige Oostenrijker Dominic Thiem in drie sets te sterk voor de titelverdediger. Het werd 7-6(5), 6-3 en 6-0.

Thiem nam daarmee wraak voor zijn nederlaag vorig jaar tegen Djokovic in de halve eindstrijd van Roland Garros. Destijds pakte Djokovic ten koste van Andy Murray ook de titel. Met die overwinning won de Serviër het enige grandslam dat hij nog niet op zijn erelijst had staan.

Thiem, als zesde geplaatst, verloor dit jaar op Roland Garros nog geen set. In de halve finale neemt hij het op tegen Rafael Nadal, die voor zijn tiende titel op het prestigieuze toernooi gaat. Nadal hoefde woensdagmorgen in zijn eigen kwartfinalepartij niet hard te werken. Landgenoot Pablo Carreno gaf in de tweede set op met een buikspierblessure.

Dood punt

Nummer twee van de wereld Djokovic maakt vooralsnog geen gelukkig jaar door op de grandslams. Op de Australian Open vloog de Serviër er in de tweede ronde uit. Hij verloor onverwacht van de nummer 117 van de wereld Denis Istomin.

Dit jaar werd Djokovic in Parijs bijgestaan door zijn idool Andre Agassi. De Amerikaan, vroeger zelf winnaar op Roland Garros, moest Djokovic als coach over een dood punt in zijn carrière heen helpen. Daarop was hij beland na zijn triomf in Parijs vorig jaar. Djokovic zag geen doel meer, miste de motivatie om hard te trainen en ging wedstrijden verliezen.

Lees ook: Djokovic krijgt hulp van zijn held Agassi

Pliskova en Halep naar halve finale

Bij de vrouwen wist de als tweede geplaatste Tsjechische Karolina Pliskova woensdag in twee sets af te rekenen met Française Caroline Garcia: 7-6(3), 6-4. Pliskova neemt het in de halve finale op tegen de Roemeense Simona Halep, die won van Elina Svitolina: 3-6, 7-6(6), 6-0. De nummer drie van de plaatsingslijst wist in de tweede set een matchpoint weg te werken.

De 22-jarige Svitolina kwam die set met 5-1 voor, maar werd vervolgens twee keer op rij gebroken. In de tiebreak kreeg Svitolina haar matchpoint, maar Halep wist de set via een gelukkige netbal naar zich toe te trekken. In de derde set was het verzet van Svitolina gebroken.

Bij de vrouwen was de andere halvefinalepartij al bekend: Jelena Ostapenko staat daarin tegenover Timea Bacsinszky.

    • Etienne Verschuren
    • Vincent Sondermeijer