Belastingconstructies

Kamer: staak ‘subsidie’ aan fiscalisten

De Nederlandse regering moet niet langer meebetalen aan de rekening van fiscalisten waarmee de overheid tegelijkertijd onderhandelt. De Tweede Kamer wil een eind aan de praktijk dat de overheid bij onderhandelingen met multinationals over een belastingdeal een deel van de rekening betaalt die fiscale adviseurs indienen.

Het parlement stemde dinsdag in met twee moties die de regering oproepen direct met deze betalingen te stoppen. De volksvertegenwoordiging kwam in actie na publicaties in NRC over de betalingen bij elf multinationale ondernemingen in de afgelopen vijf jaar.

De fiscaal adviseurs onderhandelden voor de multinationals met de Belastingdienst over een zogeheten tax ruling, een vertrouwelijke en op maat gemaakte afspraak over belastingtarieven. In zo’n ruling legt de Nederlandse fiscus voor langere tijd vast over welk deel van de winst belasting moet worden betaald.

Demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) liet desgevraagd aan de Kamer weten dat op deze manier 234.000 euro naar adviseurs is gegaan als ‘subsidie’. De bedrijven die hierdoor naar Nederland kwamen, waren volgens Kamp goed voor 151 miljoen euro aan investeringen en 826 banen.

Via 28 vestigingen wereldwijd probeert het NFIA, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, bedrijven naar Nederland te lokken. Uit NFIA-presentaties blijkt dat de organisatie daarbij vooral hamert op het „competitieve fiscale klimaat” en de aandacht vestigt op de „op maat gemaakte gunstige belastingrulings”.

    • Jeroen Wester