Weer een primeur voor Real

Feest in Madrid

Na de landstitel verzekerde Real Madrid zich als eerste club voor de tweede achtereenvolgende keer van de Champions League.

Cristiano Ronaldo was zondagavond het stralende middelpunt bij de huldiging in de Spaanse hoofdstad van Real Madrid. Met twee doelpunten had de 32-jarige Portugees een dag eerder in het Millennium Stadium in Cardiff weer een belangrijk aandeel in de 4-1 overwinning op Juventus, in de finale van de Champions League. Ronaldo scoorde het openingsdoelpunt en de derde treffer. De topscorer in de Champions League bracht daarmee zijn totaal op 106. De andere Madrileense doelpunten kwamen van Casemiro en Asensio, voor Juventus scoorde de Kroaat Mario Mandzukic uit een fenomenale omhaal.

Na terugkeer uit Cardiff werd de selectie van coach Zinédine Zidane begroet door de burgemeester van Madrid en ging het in een open bus naar het Plaza de Cibeles, de Madrileense Coolsingel. Aanvoerder Sergio Ramos en Marcelo beklommen een trap in de fontein en hielden de beker boven het standbeeld.

Een vol Bernabeu-stadion was de laatste stop. Ronaldo zong daar mee met de supporters: ‘Cristiano Ballon d’Or’ – een pleidooi om hem ook over 2017 weer uit te roepen tot ’s werelds beste voetballer.

Sinds de Europa Cup I in 1992 was omgedoopt tot Champions League, was het nog niet voorgekomen dat een ploeg twee keer achter elkaar de titel had gewonnen. Die primeur was nu voor Real, dat een jaar geleden in de finale stadgenoot Atlético versloeg, net als in 2014. In totaal won ‘De Koninklijke’ twaalf van de vijftien Europa-Cupfinales. Juventus verloor zaterdag voor de zevende keer een Europese finale en won er slechts twee.

Twee weken geleden vierde Real Madrid ook al een feest, omdat de club zich toen voor het eerst sinds vijf jaar weer de beste van Spanje mocht noemen. De landstitel werd op de laatste dag van de competitie veiliggesteld.

    • Ward op den Brouw