Voetbal

‘Ajax-trainer Peter Bosz naar Dortmund’

Trainer Peter Bosz vertrekt al na een jaar bij Ajax en zou mogelijk deze dinsdag nog gepresenteerd worden als nieuwe hoofdcoach van het Duitse Borussia Dortmund. Ajax heeft het vertrek nog niet bevestigd, maar diverse bronnen melden dat partijen akkoord zijn over een meerjarig contract bij Borussia.

Bosz (53) is dan de eerste Nederlandse trainer sinds Louis van Gaal in 2009 (van AZ naar Bayern München) die vanuit de eredivisie de sprong maakt naar een Europese topclub. Hij loodste Ajax in zijn eerste jaar naar de finale van de Europa League, de eerste keer dat de club in een Europese finale stond sinds 1996. In de eredivisie werd Ajax tweede achter Feyenoord.

Borussia is met een omzet van bijna 300 miljoen euro de tweede club in de Bundesliga, ver achter Bayern. Met het vertrek van Bosz is een afkoopsom van vijf miljoen euro gemoeid. Hij had bij Ajax een contract tot 2019 zonder vertrekclausule. Op de achtergrond speelt volgens diverse media een conflict met leden van de technische staf, met name Dennis Bergkamp. Ajax doet geen mededelingen zolang de onderhandelingen nog lopen.

Mogelijke kandidaten voor de opvolging zijn de Duitser Roger Schmidt, de Zwitser Martin Schmidt en de bij Borussia ontslagen Thomas Tuchel. Intern is veel waardering voor de coach van Jong Ajax, Marcel Keizer. Oud-trainer van Jong Ajax Jaap Stam maakte indruk in Engeland, en leidde Reading bijna naar de Premier League.

Bosz in top Europa pagina S2-3
    • Bart Hinke