Verdachte moord op Koen Everink heeft nieuwe advocaat

De rechtszaak liep vertraging op toen Pieter Hoogendam zijn verdediging van Mark de J. een maand geleden neerlegde.

Agenten verplaatsen hekken bij het huis van Koen Everink voorafgaand aan de reconstructie van de moord op de zakenman.
Agenten verplaatsen hekken bij het huis van Koen Everink voorafgaand aan de reconstructie van de moord op de zakenman. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De verdachte van de moord op zakenman Koen Everink, tenniscoach Mark de J., heeft een nieuwe advocaat, Bob Kaarls. Dat heeft het advocatenkantoor Kaarls Strafrechtadvocaten dinsdag bevestigd. Deze dinsdagmiddag staat een pro-formazitting gepland in de rechtszaak tegen Mark de J.

De rechtszaak rond de moord op Everink liep vertraging op toen Pieter Hoogendam zijn verdediging van Mark de J. een maand geleden per direct neergelegde. Hoogendam nam die beslissing omdat hij geen aanvullend DNA-onderzoek mocht laten uitvoeren van de rechtbank.

Ontvoering

Op de plek van de moord en in een auto werd DNA gevonden dat niet afkomstig is van Mark de J. Hoogendam wilde daarom dat op basis van dat DNA een nieuw profiel zou worden gemaakt, waarmee mogelijk de onschuld van De J. bewezen kan worden. Volgens onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut zou er mogelijk te weinig informatie beschikbaar zijn om een goed profiel samen te kunnen stellen.

De J. ontkent schuld. Hij beweert dat hij op de avond van de moord is ontvoerd door onbekende mannen. Die mannen zouden Everink om het leven hebben gebracht en De J. de moord in de schoenen hebben geprobeerd te schuiven.

In de maanden voor de dood van Everink leende De J., die een gokverslaving had, tienduizenden euro’s van de zakenman. Dat geld ging naar casino’s en goksites. De J. beschouwde zichzelf als vriend van Everink.

Wanneer de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak kan plaatsvinden is nog niet duidelijk. Volgens ANP heeft Kaarls gezegd een aanzienlijke kennisachterstand te hebben over het “omvangrijke en complexe” dossier. Hij zou pas na de zomer verwachten de zaak inhoudelijk te bespreken.

    • Menno Sedee