Trumps tweets, maar dan als officiële statements

‘Toon de tweets als wat ze zijn: officiële verklaringen”, vindt de bedenker.

Screenshot Twitter/@RealPressSecBot

Om Trumps covfefe-tweet werd nog wel gelachen. Er werd gefronsd toen hij het slachtoffer zei te zijn van de “grootste heksenjacht tegen een politicus in de Amerikaanse geschiedenis”. En de tweets waarin hij dit weekend kritiek uitte op de manier waarop de burgemeester van Londen omgaat met de aanslag van zaterdag kwam hem op kritiek te staan. Maar de vraag is: in welk licht moeten de berichten bezien worden? Zijn het officiële presidentiële statements, of gewoon particuliere hartenkreten? Die vraag roept het twitteraccount @RealPressSecBot op.

De media zijn “geobsedeerd” door Trumps tweets, zei Kellyanne Conway in een interview met het televisieprogramma Today. Volgens de woordvoerster van het Witte Huis worden officiële verklaringen genegeerd, terwijl ieder bericht op Twitter minuscuul wordt uitgeplozen. Trump zelf heeft eens gezegd dat zijn medewerkers niet met “perfecte precisie” kunnen spreken over zijn “zeer actieve” presidentschap waarin “talloze dingen spelen”. Sociale media bieden hem de gelegenheid om zijn “eerlijke en ongefilterde” boodschap naar buiten te brengen, schreef hij dinsdagmiddag.

Volgens Pat Cunnane, voormalig medewerker van president Obama en de bedenker van Real Press Sec. (De Echte Persvoorlichter), moeten Trumps tweets “beschouwd worden als wat ze zijn: officiële verklaringen”:

“Omdat hij de president is, zouden al Trumps tweets afgebeeld moeten worden in de juiste indeling van een presidentiële verklaring. Dat is veelzeggend.”

Programmeur Russel Neiss was het eens met Cunnane, en bouwde een speciale bot. Het programmaatje scant de twitterfeed van Trump en maakt de berichten op als verklaringen. Weinig opzienbarend bij sommige tweets, maar andere ogen duidelijk onconventioneel.

Twitter avatar RealPressSecBot Real Press Sec. A statement by the President: https://t.co/6qhm9ibZRR
Twitter avatar RealPressSecBot Real Press Sec. A statement by the President: https://t.co/H4BxpzFVFu
Twitter avatar RealPressSecBot Real Press Sec. A statement by the President: https://t.co/Hj9rCgyctf

Intussen lijkt het Witte Huis te worstelen met de al dan niet officiële uitspraken van Trump. Zijn kritiek op de burgemeester van Londen bleek op zijn minst voor de onderlinge verstandhouding geen goede beurt, ondanks de toevoeging van Conway dat hij in andere verklaringen al zijn solidariteit met de Britten heeft verklaard. Zijn tweets over de het “reisverbod” dat formeel geen verbod mag heten, dreigen zelfs tegen hem gebruikt te worden in de rechtszaal.

Twitter avatar ACLU ACLU National Glad we both agree the ban is a ban. https://t.co/p1qXkffyIL

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump People, the lawyers and the courts can call it whatever they want, but I am calling it what we need and what it is, a TRAVEL BAN!