Paniek onder Juventus-fans in Turijn

Angst voor aanslag

Ruim 1.500 mensen raakten gewond, vooral door scherven, toen iedereen ineens begon te rennen.

Een supporter van Juventus loopt weg van het Piazza San Carlo in Turijn, waar zaterdag paniek uitbrak. Op de foto rechts een feestende Sergio Ramos (rechts) met Marcelo op het Cibelesplein in Madrid.
Een supporter van Juventus loopt weg van het Piazza San Carlo in Turijn, waar zaterdag paniek uitbrak. Op de foto rechts een feestende Sergio Ramos (rechts) met Marcelo op het Cibelesplein in Madrid. Foto’s AP

Londen, Berlijn, Parijs: in alle talen klinkt het na een terreuraanslag dat men wil doorgaan met zijn leven en zich niet wil laten gijzelen door angst. Maar dat die angst voor een aanslag bij veel mensen wel aanwezig is en al snel kan leiden tot paniek, bleek zaterdagavond in Turijn. Tienduizenden supporters van Juventus stonden op de grote Piazza San Carlo te kijken naar de finale van de Champions League toen ineens door nog onbekende oorzaak de chaos uitbrak. Bijna iedereen begon te rennen, mensen duwden elkaar omver om maar zo snel mogelijk weg te komen, en sommigen riepen dat er werd geschoten.

Volgens een verklaring maandag van de prefectuur was de „menigte bevangen door paniek en door een psychose als na een terroristische aanslag”. In het gedrang zijn ongeveer 1.500 mensen gewond geraakt, voor de overgrote meerderheid door glasscherven. Een jongetje van zeven en twee vrouwen zijn in het gedrang zwaar gewond geraakt.

Waardoor de paniek ontstond, was ook twee dagen later nog niet duidelijk. Ongeveer dertigduizend aanhangers van Juventus waren naar de Piazza San Carlo gekomen, een statig plein in het hart van de stad, om samen via grote schermen de finale tegen Real Madrid te volgen. Sommige mensen werden door de politie gecontroleerd op glazen flessen, anderen konden ongehinderd doorlopen met hun flesje bier.

Even na tien uur, Juventus stond toen al met 3-1 achter, brak ineens paniek uit. De politie onderzoekt suggesties dat knallen van vuurwerk hiervan de oorzaak waren. De meeste mensen probeerden zo snel mogelijk weg te komen. In het gedrang bezweek de leuning van de trap naar een ondergrondse parkeergarage, wat tot nieuwe paniek leidde. Verschillende mensen riepen dat er schoten waren gevallen.

Het gedrang riep herinneringen op aan het drama in het Heizelstadion in Brussel, in 1985. Toen kwamen 39 mensen, voor het merendeel Juventus-supporters, om toen zij bekneld kwamen te zitten in een vak dat werd bestormd door fans van tegenstander Liverpool.

Dat er na de paniek zaterdagavond zo veel mensen medische zorg nodig hadden, komt vooral doordat het plein vol lag met kapotte bierflesjes. Burgemeester Appendino zei dat ze strengere maatregelen wil nemen tegen de illegale verkoop van bier en zich wil bezinnen op massabijeenkomsten in de openbare ruimte.

    • Marc Leijendekker