Meisjes (14 en 15) melden zich om mishandeling lesbische vrouw

Vorige week dinsdag werd een 18-jarige vrouw mishandeld toen ze met haar vriendin hand in hand liep in Rotterdam.

Het Schouwburgplein in Rotterdam.
Het Schouwburgplein in Rotterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Twee meisjes van 14 en 15 jaar oud hebben zich dinsdag bij de politie in Rotterdam gemeld voor de betrokkenheid bij de mishandeling van een lesbische vrouw van een week geleden. Dat maakte de Rotterdamse politie bekend. De 14-jarige Rotterdamse is dinsdag aangehouden. Het 15-jarige meisje zocht telefonisch contact met de politie. Met haar is afgesproken dat ze zich woensdag bij het bureau meldt. Dan wordt ook zij aangehouden.

Vorige week dinsdagavond werd een 18-jarige vrouw rond 19.30 uur mishandeld toen ze met haar vriendin hand in hand liep op het Schouwburgplein in Rotterdam. Een meisje maakte daar opmerkingen over, liep naar een van de vrouwen toe, omklemde haar nek en sloeg haar in het gezicht en in de buik.

Signalement

Volgens de politie was de dader in gezelschap van “één, mogelijk twee” andere meiden. Een van deze meiden zou ook een andere jongen erbij hebben geroepen, die de vrouw tegen haar schouder zou hebben getrapt. Het slachtoffer liep blauwe plekken en kneuzingen op.

Dit weekend deed de politie in Rotterdam een oproep aan getuigen om zich te melden en verspreidde ze een signalement van de daders. De politie sluit meer arrestaties niet uit. Het onderzoek, dat onder meer bestaat uit het uitkijken van alle beschikbare camerabeelden, wordt voortgezet. Het is mogelijk dat deze beelden later worden getoond, aldus de politie.

De dadergroep wordt ook verdacht van een tweede mishandeling, een dag later. Die houdt geen verband met de geaardheid van het slachtoffer.

Actie

In Rotterdam vond dinsdag een actie plaats, georganiseerd door homojongerenorganisatie The Hang-Out 010, naar aanleiding van het incident met het lesbische stel. Op het Schouwburgplein kwamen ongeveer tweehonderd mensen bij elkaar om hun steun te betuigen. Ze vormden een grote kring.

Onder de aanwezigen waren politieagenten, wijkagenten en politici:

De actie deed denken aan het initiatief van sportjournalist Barbara Barend die opriep hand in hand te lopen na homogeweld in Arnhem, nu ongeveer twee maanden geleden. Toen gingen duizenden mensen de straat op om zich uit te spreken tegen homogeweld.

Lees ook de column van Bas Heijne over dat initiatief: Homohypocrisie

Vorig jaar oktober werd een homostel mishandeld door drie mannen achter het Centraal Station in Amsterdam. Een van de slachtoffers liep een schedelbreuk op. In die maand werden ook antihomoflyers verspreid in stadsdelen West en Nieuw-West. Het OM besloot in februari daar drie mannen, een 39-jarige man uit Rotterdam en twee 29-jarige inwoners van Den Haag, te vervolgen.