Trumpblog

Trump: toch geen Cyber Security-dienst met de Russen

Automatische verversing

Trump: toch geen Cyber Security-dienst met de Russen

President Trump heeft zijn plannen om samen met Rusland een Cyber Security-dienst op te tuigen weer afgezwakt. Hij stelde op Twitter dat het feit dat hij met de Russische president Poetin had gesproken over de oprichting van een bilaterale digitale veiligheidsdienst "nog niet betekent dat ik denk dat het gerealiseerd kan worden. Dat kan niet".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The fact that President Putin and I discussed a Cyber Security unit doesn't mean I think it can happen. It can't-but a ceasefire can,& did!

Trump had zondag op Twitter aangekondigd dat hij met de Russische president Poetin had gesproken over de oprichting van een "ondoordringbare" bilaterale digitale veiligheidsdienst om zo in de toekomst het hacken van verkiezingen "en andere negatieve dingen" te beschermen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Putin & I discussed forming an impenetrable Cyber Security unit so that election hacking, & many other negative things, will be guarded..

De plannen van Trump waren hem op kritiek komen te staan, ook van Republikeinen, omdat de Amerikaanse inlichtingendiensten het erover eens zijn dat het juist de Russen waren die de Amerikaanse verkiezingen hebben beïnvloed door middel van hacks. Zo noemde senator Lindsey Graham het idee van Trump "niet het domste idee dat ik ooit gehoord heb, maar het komt dicht in de buurt".

Trumps zoon had ontmoeting met Russische advocaat

De oudste zoon van president Trump, Donald Trump Jr., heeft tijdens de verkiezingscampagne in 2016 een ontmoeting gehad met een Russische advocaat, nadat die hem beschadigende informatie over Hillary Clinton had beloofd. De advocaat heeft nauwe banden met de Russische regering in het Kremlin. Dat hebben drie adviseurs van het Witte Huis toegegeven, meldt de Amerikaanse krant The New York Times.

De campagneleider van Trump, Paul Manafort, en Trumps schoonzoon Jared Kushner waren ook bij de ontmoeting aanwezig. Dat gaven zij eerder al toe. Alleen deden zij op dat moment nog geen uitspraken over de inhoud van het gesprek. Ze deden dit zondag op aandringen van The New York Times wel.

De ontmoeting wijst er opnieuw op dat Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Volgens The New York Times is het bovendien het eerste concrete bewijs dat op zijn minst een deel van Trumps campagneteam ook openstond voor zulke Russische inmenging.

Het is niet duidelijk of de Russische advocaat, Natalia Veselnitskaya, tijdens de ontmoeting werkelijk beschadigende informatie over Clinton heeft verstrekt. Een advocaat van Trump deed onmiddellijk na het nieuws over de ontmoeting een bericht uitgaan dat de president zelf niet bij de ontmoeting met Veselnitskaya aanwezig was, en dat hij ook niet op de hoogte was van de ontmoeting tussen Veselnitskaya en zijn zoon.

Lees ook: Trumps Rusland-affaire in tien vragen

Trump overweegt 'ernstige dingen' tegen Noord-Korea

Net als VN-ambassadeur Nikki Haley een dag eerder, heeft Donald Trump gezegd dat de VS mogelijk militaire actie tegen Noord-Korea overwegen. Hij zei op een persconferentie in Warschau, waar Trump op bezoek is voor hij naar de G20 in Hamburg afreist, dat Noord-Korea gestraft moet worden voor het blijven testen van ballistische raketten.

Trump denkt eraan "enkele behoorlijke ernstige dingen" te ondernemen tegen Noord-Korea. Concrete plannen om het nucleaire programma van Noord-Korea een halt toe te roepen maakte hij niet bekend. Wel riep Trump de rest van de wereld op "het zeer, zeer slechte gedrag van Noord-Korea" te bestraffen.

Salarisgat man/vrouw Witte Huis groter dan onder Obama

Een typische vrouwelijke werknemer van het Witte Huis verdient 37 procent minder dan haar mannelijke collega. Dat heeft econoom Mark J. Perry van de Universiteit van Michigan berekend.

De mediaan van het inkomen van een vrouw is ongeveer 73.000 dollar per jaar, dat van een man 115.000 dollar. Als je het gemiddelde inkomen bekijkt, ligt het dichter bij elkaar 85.000 om 105.000 dollar, maar volgens Perry is het eerlijker naar de mediaan te kijken: de maat waar 50 procent van de werknemers onder zit en 50 procent boven. Zo wordt er beter statistisch gecorrigeerd voor degenen die veel minder of veel meer dan gemiddeld verdienen.

Er zijn in totaal 374 stafleden in het Witte Huis, van wie 47 procent vrouw is en 53 procent man. De mannen bekleden de bestbetaalde functies. Van de 101 werknemers met het hoogste salaris is bijna driekwart man, net zoals van de 23 bestbetaalde. Onder Obama waren er 52 procent mannen in die laatste categorie.

Het salarisgat was ook een stuk kleiner onder Obama. In zijn eerste jaar was het 16 procent en het maximale was 18 procent, in 2014. Het terugdringen van het salarisgat is voor Trump geen belangrijk beleidspunt. Zijn dochter Ivanka, die onbezoldigd in het Witte Huis werkt, heeft zich er wel over uitgesproken.

Twitter avatar IvankaTrump Ivanka Trump #EqualPayDay is a reminder that women deserve equal pay for equal work. We must work to close the gender pay gap! https://t.co/CcwsoBXWdF

Witte Huis bevestigt: Trump en Poetin zien elkaar vrijdag

Dát ze elkaar zouden gaan zien op de G20-top aankomend weekend in Hamburg, was al wel even duidelijk. Maar nu heeft het Witte Huis het bevestigd en een datum bekendgemaakt: de Amerikaanse president Trump en zijn Russische ambtgenoot Poetin zien elkaar vrijdagmiddag in de Noord-Duitse stad.

Het is de eerste ontmoeting tussen de twee staatshoofden sinds Trump verkozen is. De samenkomst van de twee is beladen. De banden tussen Trump, zijn kabinet en de Russen worden momenteel onderzocht door verschillende Amerikaanse commissies. De vraag is in hoeverre de Amerikaanse president of zijn naaste medewerkers weet hadden van - of zelfs te maken hadden met- Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

De G20 is een groep van negentien van 's werelds grootste industrielanden samen met de Europese Unie. De top vindt vrijdag 7 en zaterdag 8 juli plaats. Onder meer de negatieve gevolgen van globalisering zullen er besproken worden. Naast Poetin en Trump zijn onder anderen de Chinese president Xi Jinping en de Turkse president Erdogan bij het evenement aanwezig. Erdogan wilde tijdens de top een toespraak houden, maar dit werd door de Duitse regering verboden.

Lees ook: Welkom in de hel van Hamburg

Trump met CNN op de vuist in bewerkt filmpje

President Donald Trump heeft zondag opnieuw zijn afkeer tegen nieuwszender CNN laten spreken. Dit keer heeft hij via Twitter een filmpje gedeeld waarin hij op de vuist gaat met CNN.

Trump plaatste een filmpje waarop te zien is hoe hij een man tegen de vloer werkt en herhaaldelijk op hem inslaat. Over het hoofd van de man is het CNN-logo gemonteerd. Het filmpje wordt afgesloten met een logo waarop staat "Fraud News Network". Het filmpje werd geretweet door het presidentiële account @POTUS.

'Trump roept op tot geweld'

CNN reageerde via Twitter door een quote van Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis, aan te halen waarin ze stelt dat Trump nooit oproept tot geweld.

Twitter avatar CNNPR CNN Communications @realDonaldTrump "The President in no way form or fashion has ever promoted or encouraged violence. If anything, qu… https://t.co/mfIDhQPM5G

In een verklaring zegt CNN dat Sanders dus heeft gelogen. De nieuwszender noemt het een "droevige dag wanneer de president van de Verenigde Staten oproept tot geweld tegen journalisten".

"In plaats van zich voor te bereiden op zijn buitenlandbezoeken, zijn eerste ontmoeting met Vladimir Poetin, ‎zich bezighouden met Noord-Korea en werken aan zijn zorgwet, is hij betrokken bij kinderachtig gedrag dat ver beneden de waardigheid van zijn werk ligt. Wij zullen ons werk blijven doen. Het wordt tijd dat hij begint aan zijn werk."

'Verklaring van geweld'

Een Amerikaanse journalistenvereniging veroordeelt Trumps "verklaring van geweld tegen de pers".

"Persvrijheid is de hoeksteen van onze democratie. De pers biedt ons een venster naar de macht, en nog belangrijker, ze controleren die macht voor het volk. Wanneer de president de pers aanvalt, valt hij het volk aan."

Bewerkt filmpje

Het filmpje is een bewerking van een optreden van Trump in 2007 waar hij tijdens een worstelshow voorzitter Vince McMahon neerhaalt in de zogeheten 'Battle of the Billionaires'. De vechtpartij is in scene gezet.

Trump haalt vaak uit naar de media. Zo verwijt hij CNN en andere nieuwszenders met regelmaat van het verspreiden van nepnieuws. Ook noemde hij de media "de vijand van het Amerikaanse volk".

'Moderne president'

Trump kreeg afgelopen week veel kritiek over zich heen nadat hij op Twitter had uitgehaald naar presentatoren van het ochtendprogramma Morning Joe op MSNBC. De tweets zouden president onwaardig zijn. Trump reageerde via Twitter en stelde dat hij juist een moderne president is.

My use of social media is not Presidential - it’s MODERN DAY PRESIDENTIAL. Make America Great Again!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 1, 2017

Kleine protesten bij begin inreisverbod VS

Foto Andrew Harrer/EPA

Het inreisverbod voor een deel van de reizigers uit zes moslimlanden door de Verenigde Staten is donderdagavond (lokale tijd) zonder incidenten van start gegaan. Op veel grote luchthavens stond een handjevol demonstranten tegen de regering van President Donald Trump. Ook hadden zich advocaten op de vliegvelden gemeld.

De demonstranten protesteren tegen het inreisverbod dat deze week gedeeltelijk werd goedgekeurd door het Amerikaanse Hooggerechtshof. Eerder lagen lagere rechtbanken dwars, maar volgens het hof kan het inreisverbod op hoofdpunten toch worden uitgevoerd. De Amerikaanse autoriteiten maakten daarop duidelijk dat op "professionele wijze" te zullen doen.

Rechtszaak Hawaï

Kort voor het begin van het inreisverbod donderdagavond maakte de staat Hawaï bekend dat het een rechtszaak heeft aangespannen tegen de regering over een deel van het verbod. De staat procedeerde eerder al succesvol tegen een eerdere versie van het verbod.

De advocaten zijn aanwezig omdat er juridisch getouwtrek verwacht wordt als reizigers uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen niet worden toegelaten in de Verenigde Staten. Mensen zonder familie, werk of een bedrijf in de Verenigde Staten kunnen toegang tot het land geweigerd worden.

Lees ook: Uitspraak Hooggerechtshof is morele overwinning voor Trump

Trump kondigde in januari voor het eerst een tijdelijk inreisverbod af. Dat leidde tot chaotische toestanden op luchthavens, onder meer omdat onduidelijk was welke reizigers moesten worden geweerd. Later blokkeerde een federale rechter de maatregel, die volgens critici vooral was gericht tegen moslims. Ook een aangepaste variant sneuvelde later voor de rechtbank.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit keer wel toegelicht aan welke eisen reizigers moeten voldoen als ze de VS willen bezoeken. Luchtvaartmaatschappij KLM liet donderdag weten dat reizigers met een visum en geldige reisdocumenten gewoon worden vervoerd.

Senatoren verbolgen over nieuwe Trump-tweets

Joe Scarborough en co-host Mika Brzezinski. Foto Frederick M. Brown/AFP

Meerdere Republikeinse senatoren hebben kritiek op twee tweets van Donald Trump, die zij een president onwaardig achten. Trump haalde donderdag uit naar de presentatoren van het ochtendprogramma Morning Joe op MSNBC. Hij noemde daarin presentator Joe Scarborough een psychopaat. Trump leek co-host Mika Brzezinski te willen vernederen:

"Ik hoorde dat het slecht bekeken Morning Joe kwaad over me heeft gesproken (ik kijk dat niet meer). Waarom kwamen Gekke Mika met het lage IQ en Psychopatische Joe rond Oud en Nieuw dan drie dagen achtereen naar Mar-a-Lago en drongen ze er op aan zich bij me aan te sluiten? Ze bloedde ernstig na een facelift. Ik heb nee gezegd!"

De Republikeinse Senator Lindsey Graham liet enkele uren na Trump weten niet blij te zijn met de tweets:

"Meneer de president, uw tweet was uw ambt onwaardig en vertegenwoordigt wat er mis is met de Amerikaanse politiek, niet de grootsheid van Amerika."

Ook partijgenoot Ben Stasse reageerde op zijn persoonlijke twitteraccount ontstemd:

"Hou alsjeblieft gewoon op. Dit is niet normaal en het is beneden de stand van uw ambt."

Susan Collins had woorden van vergelijkbare strekking voor de president:

"Dit moet stoppen. We hebben allemaal een taak, de drie takken van de overheid en de media. We hoeven het niet goed te kunnen vinden, maar we moeten respect en beschaving tonen."

Ook Senatoren James Lankford en Tim Scott uitten kritiek op de berichten van Trump.

Twitter avatar SenatorLankford Sen. James Lankford On the President's tweets this morning → https://t.co/tJJqsV8KCb
Twitter avatar SenatorTimScott Tim Scott The American people need us to be focused on health care and tax reform, not Twitter fights and cable news.

Mike Coffman, lid van het Huis van Afgevaardigden, riep op tot een einde aan wat hij de "Twitterdriftbuien" van partijgenoot Donald Trump noemt:

Twitter avatar RepMikeCoffman Rep. Mike Coffman The President’s tweets are beneath the dignity of his office. It needs to stop. #StopTheTwitterTantrums

Een woordvoerder van de televisiezender die Morning Joe uitzendt, wilde niet reageren:

"Ik had vooraf nooit gedacht dat er een dag zou komen dat ik zou denken: 'het is beneden mijn stand om te reageren op de president van de Verenigde Staten'."

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I heard poorly rated @Morning_Joe speaks badly of me (don't watch anymore). Then how come low I.Q. Crazy Mika, along with Psycho Joe, came..
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...to Mar-a-Lago 3 nights in a row around New Year's Eve, and insisted on joining me. She was bleeding badly from a face-lift. I said no!

Trump woont quatorze juillet-parade bij

Foto Thomas Samsom/EPA

Donald Trump woont op 14 juli de militaire parade ter ere van de Franse nationale feestdag bij. Dat hebben het Élysée en het Witte Huis woensdagavond bekendgemaakt. De Franse president Emmanuel Macron had Trump uitgenodigd ter nagedachtenis van de de Amerikaanse inmenging in de Eerste Wereldoorlog, honderd jaar geleden, meldt het kantoor van de Franse president.

Volgens het Witte Huis zullen Trump en Macron van de gelegenheid gebruikmaken om verder te bouwen aan de samenwerking op het gebied van antiterreur en economie en ook spreken over "talloze andere onderwerpen van wederzijds belang":

"President Trump ziet er naar uit de sterke vriendschapsbanden tussen Frankrijk en Amerika te herbevestigen, om deze belangrijke dag met het Franse volk te vieren, en stil te staan bij de honderdste gedenkdag van de Amerikaanse inmenging in de Eerste Wereldoorlog."

Op quatorze juillet zullen naast Franse militairen ook Amerikanen deelnemen aan de parade, aldus het Élysée. Het defilé is een 137 jaar oude traditie, en wordt ieder jaar live uitgezonden op televisie.

Stemming over Trumpcare is uitgesteld

De stemming in de Senaat over de nieuwe zorgwet van Trump is uitgesteld. Het lukte de Republikeinen nog niet om een meerderheid voor de plannen te vinden. Onder gematigde Republikeinen leven zorgen dat te veel mensen door de nieuwe plannen zonder verzekering komen te zitten, meldt persbureau AP.

Vermoedelijk lukt het niet om de wet in stemming te brengen voor het 4 juli-reces, dat eind deze week begint. Volgens persbureau Reuters heeft president Trump alle 52 Republikeinse naar het Witte Huis geroepen om te bespreken hoe het met de wet nu verder moet. De wet moet gesteund worden door 50 van hen.

Lees ook: ‘Trumpcare’ opnieuw gelanceerd

Met de nieuwe wet een einde komen aan ObamaCare. De nieuwe wet van Trump zou voor met name rijke Amerikanen een enorme belastingverlaging inhouden. Volgens de Amerikaanse rekenkamer dreigen door 'Trumpcare' 23 miljoen mensen de komende tien jaar hun zorgverzekering te verliezen.

Hooggerechtshof stemt gedeeltelijk in met inreisverbod

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft op maandag gedeeltelijk ingestemd met Trumps inreisverbod van reizigers uit zes overwegend islamitische landen. Het controversiële verbod, dat al snel werd omgedoopt tot "moslimban", werd eerder door een lagere rechtbanken tegengehouden omdat het zou discrimineren.

Nu kan het inreisverbod van negentig dagen toch ingaan. Alleen moeten mensen "met een geloofwaardige claim dat ze een bonafide relatie hebben met een persoon of entiteit in de Verenigde Staten" wel van het Hooggerechtshof binnengelaten worden, schrijft AP. Het inreisverbod kan ook gelden voor vluchtelingen uit deze landen.

Lees ook: Trump veroorzaakt chaos met inreisverbod

Trump heeft eerder laten weten dat het inreisverbod binnen 72-uur na instemming van het Hof zal ingaan. Het wordt straks voor reizigers uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen een stuk lastiger om de Verenigde Staten in te komen. Volgens het Witte Huis is het inreisverbod nodig totdat het visa-proces voor staatsburgers uit deze landen verder doorgelicht is, onder meer om potentiële terroristen buiten de VS de houden.

Chaos en protest

Het besluit van het hof is tijdelijk. In oktober buigen de rechters zich verder over de kwestie, en zullen tegenstanders van het inreisverbod te kans krijgen om er tegenin te gaan.

Lees ook: Het nieuwe inreisverbod van Trump blijft juridisch kwetsbaar

Trump liet het inreisverbod kort na zijn inauguratie in januari ingaan, wat leidde tot chaos en protest op vliegvelden in de VS. Voor immigratiediensten was het vaak onduidelijk hoe het verbod ten uitvoer gebracht moest worden, ook omdat mensen vaak voor het verbod al reisplannen hadden gemaakt en visa's hadden aangevraagd. Acht dagen na de invoering van het verbod werd deze door een rechter geblokkeerd.

Trump kwam vervolgens in maart met een wat kleinschaliger plan. Zo staat Irak sindsdien niet meer op de lijst.

Lees meer over de beslissing over het inreisverbod: Uitspraak Hooggerechtshof is morele overwinning voor Trump

Trump niet van plan speciaal aanklager te ontslaan

President Donald Trump is niet van plan speciaal aanklager Robert Mueller te ontslaan. Dat heeft Trumps perswoordvoerder Sean Spicer vrijdag gezegd tijdens een persconferentie in Washington. Mueller bekijkt onder meer of Trump heeft geprobeerd onderzoeken naar de banden van zijn campagneteam met Rusland te dwarsbomen.

Volgens Spicer heeft Trump wel de macht om de speciaal aanklager de laan uit te sturen. Dat Trump daartoe zou besluiten, werd eerder op de dag aannemelijk toen Trump tegenover Fox News zijn twijfels over de onpartijdigheid van Mueller uitsprak. Trump richtte zich vooral op Muellers relatie met voormalig FBI-baas James Comey, die door Trump werd ontslagen:

"Hij is erg goed bevriend met James Comey, en dat is zorgwekkend."

Trump zei ook dat het personeel van Mueller grotendeels bestaat uit aanhangers van zijn aartsrivale Hillary Clinton. "Sommigen hebben voor haar gewerkt. Eerlijk gezegd is het gewoon belachelijk."

Bekijk hier het Fox News-interview met Trump. De tekst gaat verder onder de video.

Comey leidde het FBI-onderzoek naar de connecties tussen team-Trump en Rusland toen hij door de president aan de straat werd gezet. Daarop bracht de voormalige FBI-chef naar buiten dat Trump zou hebben geprobeerd hem te overtuigen het onderzoek te staken. Dat zou belemmering van de rechtsgang zijn, een vergrijp dat Trump het presidentschap kan kosten.

Speciaal aanklager Mueller werd op de kwestie gezet na het ontslag van Comey. Vorige week werd duidelijk dat hij ook nagaat of Trump de boel heeft proberen te dwarsbomen. Naast Mueller en de FBI is ook een commissie van de Senaat bezig met onderzoek naar de relatie tussen Trump en Moskou.

Obama roept Senaat op om 'Trumpcare' niet te steunen

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft de Senaat opgeroepen de door hem ingevoerde ziektewet niet zomaar te schrappen. Donderdag presenteerde de Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell een wet ('Trumpcare') die het zorgstelsel van Obama (Affordable Care Act/'Obamacare') moet vervangen. Obama schreef op Facebook:

“Ik besef dat het terugdraaien en vervangen van de Affordable Care Act een centrale doelstelling is van de Republikeinse Partij. Maar toch hoop ik dat onze Senatoren, van wie ik velen ken, een stap terug nemen en nog eens overdenken wat er werkelijk op het spel staat, en bedenken dat de reden om tot actie over te gaan [...] omvangrijker moet zijn dan simpelweg iets te willen afschaffen dat de Democraten hebben gerealiseerd."

De Affordable Care Act is niet perfect, geeft Obama toe, maar de wet was wel een stap in de goede richting. Hij belooft op Facebook:

“Als de Republikeinen met een plan komen dat duidelijk beter is dan de verbeteringen die wij hebben aangebracht in het zorgstelsel, dat meer mensen verzekert tegen lagere kosten, dan zal ik dat plan met liefde en openlijk steunen.”

Hij schrijft te hopen dat er genoeg Republikeinen in het Congres te vinden zijn die weten dat het niet puur gaat om politiek scoren, maar er werkelijk in zijn geïnteresseerd de levens van mensen beter te maken. Obama:

“De wet die vandaag [donderdag] werd gepresenteerd is geen wet die een nieuw zorgstelsel mogelijk maakt. Het is een gigantische verschuiving van rijkdom, van de middenklasse en arme families naar de toch al rijkste mensen in Amerika.”

Onlangs schatte de Amerikaanse rekenkamer dat 23 miljoen Amerikanen komend decennium hun zorgverzekering zouden verliezen door de nieuwe zorgwet van de Republikeinen. Of die wet het ook echt gaat halen, is overigens nog maar de vraag. De Republikeinen zijn verdeeld over het onderwerp.

Lees ook:‘Trumpcare’ opnieuw gelanceerd

Trump: ik beschik niet over opnames Comey

Trump zegt niet te beschikken over geluidsopnames van zijn gesprekken met de door hem ontslagen FBI-directeur James Comey.

"Ik heb dergelijke opnames niet gemaakt en beschik er ook niet over", twitterde de president donderdag.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump With all of the recently reported electronic surveillance, intercepts, unmasking and illegal leaking of information, I have no idea...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...whether there are "tapes" or recordings of my conversations with James Comey, but I did not make, and do not have, any such recordings.

Trump liet enkele dagen na Comeys ontslag via Twitter weten dat Comey "maar beter kan hopen dat er geen opnames zijn van onze gesprekken voordat hij naar de pers gaat lekken".

Tijdens de ondervraging van Comey in de Senaat liet de ex-FBI-chef weten dat hij hoopt dat er opnames zijn: "Als er opnames zijn, is het niet zijn woord tegen het mijne."

Enkele uren na het verhoor van Comey besloot de Congrescommissie voor de Inlichtingendiensten het Witte Huis daadwerkelijk om bandopnames te vragen. De deadline daarvoor - mochten die opnames er echt zijn - is vrijdag 23 juni.

Trump geeft voor het eerst inkijkje in financiële resultaten

Sinds het aantreden van Donald Trump als president gaan de zaken goed voor Mar-a-Lago, het exclusieve resort van Trump in Florida. Dat blijkt uit een financieel overzicht dat Trump vrijdag openbaarde. Het resort maakte tussen januari en april van dit jaar meer dan 37 miljoen dollar (33 miljoen euro) winst. Dat is 7 miljoen dollar meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het nieuwe hotel van Trump in Washington maakte bijna 20 miljoen dollar (bijna 18 miljoen euro) winst tijdens deze periode.

In totaal maakte Trump 597 miljoen dollar (535 miljoen euro) winst. Dat is zo'n drie procent minder dan de 615 miljoen dollar (550 miljoen euro) over dezelfde periode een jaar geleden. Ook namen zijn bezittingen in waarde af van 1,5 miljard (1,3 miljard euro) naar 1,4 miljard dollar (1,25 miljard euro).

Zijn boek The Art of the Deal uit 1987 leverde afgelopen maanden meer op, meldt persbureau AP. De royalty's over het boek hebben hem tussen de 100.000 (90.000 euro) en 1 miljoen dollar (895.000 euro) opgeleverd. Vorig jaar lag dit bedrag nog tussen de 50.000 (45.000 euro) en 100.000 dollar (90.000 euro).

Eerste inkijkje

Hoewel het financiële overzicht beperkte informatie biedt, is het een eerste inkijkje in de financiële activiteiten van de president. Trump maakte, in tegenstelling tot veel van zijn voorgangers, zijn belastingaangifte niet openbaar. Ook nam hij slechts beperkt afstand van zijn bedrijven. Hij heeft de leiding overgedragen aan zijn zoons maar kan op elk moment weer toetreden. De documenten laten ook zien dat hij de dag voor zijn inauguratie afstand nam van ruim vijfhonderd functies.

Bekijk hier de financiële resultaten.

Trump bevestigt: ik word onderzocht

Donald Trump erkent dat er een onderzoek naar hem loopt voor het belemmeren van de rechtsgang. Dat zegt de Amerikaanse president in een tweet die hij vrijdag verstuurde.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I am being investigated for firing the FBI Director by the man who told me to fire the FBI Director! Witch Hunt

"Ik word onderzocht voor het ontslaan van de FBI-directeur", schrijft Trump. De president doelt op FBI-chef James Comey, die hij in mei de laan uit stuurde. Onder Comey onderzocht de FBI de mogelijke banden van Trumps campagneteam met Rusland.

Speciaal aanklager

Comeys ontslag is nu onderdeel van het onderzoeksdossier van speciaal aanklager Robert Mueller, net als een aantal momenten waarop Trump de FBI-baas (indirect) heeft aangespoord het onderzoek naar de Russische contacten te staken. Mueller bekijkt net als de FBI of er sprake was van ongeoorloofde samenwerking tussen het kamp-Trump en de Russen. Maar nu probeert hij dus ook te achterhalen of Trump het FBI-onderzoek naar dezelfde kwestie heeft gedwarsboomd.

Lees ook: Veel sappige details bij verhoor Comey, maar geen basis voor impeachment

Woensdag berichtte The Washington Post al dat Mueller zich zou gaan buigen over Trumps mogelijke bemoeienis met het FBI-onderzoek. Als blijkt dat Trump inderdaad pogingen heeft ondernomen de FBI dwars te zitten, heeft hij zich schuldig gemaakt aan belemmering van de rechtsgang. Trumps presidenschap komt dan in gevaar.

In zijn tweet maakt Trump zich ook boos over de dubbelrol die onderminister van Justitie Rod Rosenstein in het hele verhaal zou spelen. Rosenstein heeft toestemming verleend voor het benoemen van speciaal aanklager Mueller. Dat terwijl hij volgens Trump degene was die adviseerde Comey te ontslaan. "Een heksenjacht", concludeert Trump.

Trump wil beleid Cuba aanscherpen

Trump wil het Amerikaanse beleid ten opzichte van Cuba aanscherpen. Het moet moeilijker worden om naar het land te reizen, en om handel te drijven met organisaties die banden hebben met het Cubaanse leger. De Amerikaanse president zal vrijdag tijdens een toespraak in Miami de beslissing bekendmaken, meldt AP na een persbriefing van het Witte Huis. Het besluit behelst een gedeeltelijke herroeping van beleid van Trumps voorganger Obama.

De beslissing richt zich op GAESA, een commerciële tak van het Cubaanse leger die onder meer een belangrijk deel van het toerisme op het eiland in handen heeft. De versoepelde regeling van Obama zou volgens het Witte Huis onderdrukking van de Cubaanse bevolking vergroot hebben.

Met het nieuwe beleid zal het lastiger worden voor particulieren om op eigen houtje naar Cuba te reizen. Vakanties met reisorganisaties en cruiseschepen mogen wel gewoon door blijven gaan. Op die manier zouden de VS beter zicht moeten krijgen op waar Amerikaans geld terechtkomt.

Kijken: president Obama zet historische stappen op Cuba

Het besluit zou een gedeeltelijke herroeping zijn van Obama's besluit om banden met Cuba juist weer aan te halen. Tegelijkertijd zullen andere beslissingen van Trumps voorganger, zoals het openen van een ambassade in Havana in 2015 na vijftig jaar, vooralsnog niet teruggedraaid worden.

Senaat wil minder macht Trump over Rusland-sancties

De Amerikaanse Senaat heeft op woensdagavond ingestemd met nieuwe sancties op Rusland. Dat meldt onder andere The Atlantic. Ook stemde de Senaat in met een voorstel om de beslissingsmacht over de sancties weg te halen bij president Donald Trump. Als hij sancties op Rusland wil beëindigen, dan zal hij - mits het voorstel ook door het Huis van Afgevaardigden wordt aangenomen - eerst toestemming moeten vragen aan het Amerikaanse Congres.

De beslissing is vooral opmerkelijk omdat vrijwel de voltallige Senaat heeft ingestemd met de maatregelen, die de macht van Trump op het Ruslanddossier enigszins beteugelen. Slechts twee Senatoren stemden tegen, beide Republikeinen. Dat betekent dat het wetsvoorstel ook goede kans van slagen heeft in het Huis van Afgevaardigden.

Daarnaast moet de wet nog voorzien worden van een handtekening van Trump. Om te voorkomen dat Trump een veto zal uitspreken, is het voorstel als amendement bij een andere wet over sancties op Iran gevoegd. Verwacht wordt dat het voorstel sowieso genoeg steun krijgt om een veto terzijde te schuiven.

Neerschieten Congreslid tekent polarisatie Verenigde Staten

Een aanslag op een Republikeinse honkbaltraining: in het gepolariseerde Amerika kan dat grote gevolgen hebben. Sinds het aantreden van Donald Trump lopen de spanningen in de Verenigde Staten nog verder op, met politiek geweld als gevolg. NRC-correspondent Guus Valk maakte de balans op na een heftige dag in de steeds grimmigere politiek van de VS.

Lees: Neerschieten Congreslid tekent polarisatie Verenigde Staten

'Onderzoek naar belemmering rechtsgang door Trump'

De speciale aanklager Robert Mueller, die mogelijke connecties tussen Trumps team en Rusland onderzoekt, doet nu ook onderzoek naar mogelijke belemmering van de rechtsgang door Donald Trump. Dat zeggen anonieme bronnen van de Amerikaanse krant The Washington Post in een artikel dat op woensdagavond (lokale tijd) werd gepubliceerd.

Mueller zou op het moment verschillende hooggeplaatste leden van de inlichtingendiensten interviewen over hun gesprekken met Trump. Trump heeft altijd ontkend dat er een onderzoek naar hem liep.

De president zou onder andere druk hebben gezet op de voormalige FBI-directeur James Comey om publiekelijk bekend te maken dat hij niet persoonlijk onderzocht werd en Comey gezegd hebben "te hopen dat het onderzoek naar [voormalige Nationale Veiligheidsadviseur] Michael Flynn snel tot een einde komt".

Verbijsterd

Comey zei tijdens een verhoor in de Senaat afgelopen week dat hij "verbijsterd" was door sommige contacten die hij had met Trump. Hij hintte toen ook al dat Mueller misschien een onderzoek zou hebben geopend naar mogelijke belemmering van de rechtsgang door Trump.

Onverwacht ontsloeg Trump Comey in mei. Het ontslag van Comey riep veel vragen op over druk die Trump mogelijk uit zou oefenen op de inlichtingendiensten om het Ruslandonderzoek zo snel mogelijk af te sluiten. Mueller, die na het ontslag van Comey werd aangesteld om diens onderzoek voort te zetten, heeft kennelijk besloten om te proberen die vragen te beantwoorden.

Het Witte Huis liet woensdagnacht weten dat de berichtgeving van The Washington Post bewijs is van een "illegaal FBI-lek".

'Vreemde' eerste kabinetsbijeenkomst Trump

Donald Trumps voltallige kabinet verzamelde zich op maandagavond in het Witte Huis voor de allereerste vergadering sinds alle ministers zijn aangesteld. Volgens media als CNN en linkse Amerikanen was het een vreemde bedoening. Elk kabinetslid van Trump neemt in het voorstelrondje namelijk eerst de tijd om hem uitgebreid de hemel in te prijzen.

Vooral Trumps stafchef Reince Priebus ontving hoon vanuit de Amerikaanse media, omdat hij het wel heel bont had gemaakt. "We danken je voor de kansen en de zegening die je ons gegeven hebt om je beleid en het Amerikaanse volk te dienen", had Priebus gezegd. Het leverde hem het verwijt op dat hij eerder klonk als een prediker dan een politicus.

De Democraten konden het niet laten om onmiddellijk een reactie te geven op de kabinetsbijeenkomst. Senator Chuck Schumer, fractieleider van de Democraten in de Senaat, nam een video op waarin zijn werknemers hem op dezelfde manier prijzen als Trumps kabinet:

Amerikaanse staten klagen Trump aan

De Amerikaanse staat Maryland en het District of Colombia (DC) , waar hoofdstad Washington zetelt, slepen president Donald Trump voor de rechter. De aanklacht luidt dat Trump anti-corruptie maatregelen heeft overtreden door sinds zijn aantreden miljoenen dollars te hebben verdiend aan buitenlandse regeringen. The Washington Post heeft een kopie van het proces in handen waar staat dat Trump verantwoordelijk is voor "ongehoorde schendingen van de grondwet".

Volgens de openbare aanklagers is Trump nog steeds eigenaar van zijn zakenimperium, terwijl hij had beloofd om hier afstand van te doen. Zijn zoon Eric heeft erkend dat hij zijn vader regelmatig bijpraat over de financiële ontwikkelingen van zijn investeringen. DC en Maryland vinden dat bedrijven op hun grondgebied oneerlijke concurrentie ondervinden van het Trump-hotel in de buurt van het Witte Huis. Verschillende buitenlandse functionarissen hebben daar een kamer geboekt.

Tweede hof van beroep blokkeert inreisverbod Trump

Opnieuw heeft een Amerikaans hof in hoger beroep zich uitgesproken tegen het inreisverbod dat president Trump wil voor mensen uit zes voornamelijk islamitische landen. Het hof van beroep in San Francisco oordeelde maandag dat een blokkade door een federale rechter in Hawaii van de "travel ban" in stand mag blijven. Dat meldt persbureau Reuters.

Al eerder stelde een hof van beroep in Richmond (Virginia) een rechter in Maryland in het gelijk voor het blokkeren van delen van het presidentiële decreet. De regering-Trump heeft het hooggerechtshof gevraagd om de blokkades op te heffen en het inreisverbod in ere te herstellen. Het verbod geldt voor mensen uit Libië, Iran, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen.

Trump zegt dat het inreisverbod bedoeld is om de Verenigde Staten te verdedigen tegen een terreuraanslag door moslimextremisten. Critici noemen het een "muslim ban" en zeggen dat de president islamitische mensen uit de VS wil weren.

Melania neemt na vijf maanden intrek in Witte Huis

Melania Trump heeft zondag ook haar intrek genomen in het Witte Huis, vijf maanden na de inauguratie van haar man. Ze tweette zondagavond een foto vanuit haar nieuwe woning.

Twitter avatar FLOTUS Melania Trump Looking forward to the memories we'll make in our new home! #Movingday https://t.co/R5DtdV1Hnv

Ze besloot niet eerder te verhuizen om haar zoon Barron zijn schooljaar in New York te laten afmaken. Dit leidde tot veel kritiek omdat de zware beveiliging van de Trump Tower, waar ze de afgelopen maanden met Barron nog woonde, veel geld kostte. Barron zal in het najaar beginnen op een privéschool in de buurt van Washington DC.

Voormalig openbaar aanklager zegt "opmerkelijke" telefoontjes van Trump te hebben ontvangen

Preet Bharara, een voormalig prominent federaal openbaar aanklager in de regio New York, heeft een aantal "ongewone" telefoontjes van Trump ontvangen voor de inauguratie. Dat zei hij tijdens een interview op ABC News. Volgens Bharara werd hij ontslagen nadat hij een derde telefoontje weigerde.

Hij vertelde dat het verhaal van voormalig FBI-directeur Comey aanvoelde als een "déjà-vu". "Ik was dan wel niet de directeur van de FBI maar was wel een federaal openbaar aanklager in Manhattan met jurisdictie over heel veel dingen."

"Hij belde me in december om te vragen hoe het ging.[...] Het was een beetje ongemakkelijk, maar hij was nog geen president. Twee dagen voor de inauguratie belde hij me opnieuw om te vragen hoe het ging. Hij belde me voor de derde keer na de inauguratie, toen hij inmiddels president was, en dat telefoontje heb ik geweigerd".

Grensoverschrijdend

Hij had het idee dat Trump met de telefoontjes een zekere relatie wilde opbouwen en hiermee een grens overschreed tussen hem als onafhankelijk openbaar aanklager en de president. Bharara noemde het "vreemd" en "opmerkelijk" om als federaal aanklager een onaangekondigd privégesprek te voeren met de president, met name omdat hij aanklager was in New York waar Trump woonde voordat hij verhuisde naar het Witte Huis. Hij benadrukte nooit met Obama te hebben gesproken toen hij nog president was.

Ook zei hij absoluut bewijs te zien om een onderzoek te starten naar belemmering van de rechtsgang van president Trump. Hij noemde het verzoek van Trump aan Comey "zeer ernstig" en zei dat een president zich nooit zou mogen bemoeien met de rechtsgang.

Lees ook: Regering Trump ontslaat vooraanstaand aanklager

Trump: Verenigde Staten achter artikel 5 NAVO

Donald Trump heeft vrijdag voor het eerst in het openbaar verklaard dat de Verenigde Staten achter het beroemde artikel 5 van het NAVO-verdrag staan. In het artikel staat dat een aanval op één van de NAVO-lidstaten een aanval betekent op álle lidstaten.

Lange tijd was niet duidelijk of Trump achter het artikel stond. Trump bracht vorige maand een bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. NAVO-leiders hadden gehoopt dat hij zich tijdens zijn bezoek zou uitspreken voor het artikel, maar de Amerikaanse president liet dit toen na. In plaats daarvan leverde hij kritiek op de alliante en eiste hij dat de lidstaten hun uitgaven aan defensie moesten verhogen.

Comey

Ook op vrijdag liet Trump weten bereid te zijn onder ede zijn versie van de situatie met voormalig FBI-hoofd James Comey te geven. Trump ontkent tegen Comey te hebben gezegd dat hij hoopt dat het niet komt tot een onderzoek naar Michael Flynn, de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur.

'Advocaat Trump dient klacht in tegen Comey'

President Trump wil het niet alleen laten bij een kritische tweet over het lekken van informatie van voormalig FBI-directeur James Comey. Zijn advocaat Marc Kasowitz is van plan om een officiële klacht in te dienen bij de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie en de Senaatscommissie voor de rechtelijke macht. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN op basis van twee bronnen.

Tijdens de Senaatscommissie verklaarde Comey dat hij memo's van zijn ontmoeting met Trump had doorgespeeld aan een bevriende hoogleraar - later bleek het te gaan om Daniel Richman professor aan de Columbia University- die de informatie deelde met The New York Times. Comey wilde hiermee een onderzoek uitlokken van de speciaal aanklager naar het optreden van Trump.

Trump reageert toch op getuigenis Comey

Trump heeft weer zijn favoriete medium Twitter ter hand genomen om te reageren op de getuigenis van de voormalig FBI-directeur James Comey op donderdagmiddag. Hij spreekt van "valse verklaringen en leugens". Opvallend genoeg had de Amerikaanse president zich dagen stil gehouden op het medium, ook tijdens de zitting in Washington gisteren.

Ook reageerde Trump op de bekentenis van Comey dat hij zelf informatie gelekt heeft naar de pers. "Wauw, Comey heeft gelekt", schreef de president. Tijdens de zitting gisteren liet de voormalig FBI-directeur weten dat hij getuigenissen van zijn gesprekken met Trump met opzet heeft doorgespeeld aan een vriend, die het vervolgens weer met The New York Times heeft gedeeld.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Despite so many false statements and lies, total and complete vindication...and WOW, Comey is a leaker!

Make our planet great again

De Franse president Emmanuel Macron zei het vorige week al nadat Trump bekendmaakte uit het klimaatakkoord te stappen: iedereen die het klimaat een warm hart toedraagt, is welkom naar Frankrijk te komen.

Met een duidelijke verwijzing naar Trumps campagneleus zei Marcron: “make our planet great again”. Nu - een week later - is daar de website make our planet great again, gelanceerd door de Franse overheid. Op de site kunnen mensen die wel wat willen doen aan klimaatverandering zich aanmelden.

De website is zowel in het Frans als in het Engels te raadplegen. De bedoeling is dat er een platform wordt gecreëerd van onder meer studenten, wetenschappers, docenten en organisaties die onafhankelijk opereren van de overheid.

Macron positioneert zich als de nieuwe voorvechter voor klimaatbescherming. Op Trumps beslissing om uit het klimaatakkoord te stappen zei Macron die keuze te respecteren, maar hij noemde het een grote fout voor de toekomst van onze planeet.

Comey getuigt voor Senaatscommissie: "het is aan de FBI of Trump de rechtsgang belemmerde"

De door Donald Trump ontslagen FBI-directeur James Comey heeft donderdag niet willen zeggen of de president het Rusland-onderzoek van de inlichtingendienst heeft willen hinderen. Comey getuigde ruim 2,5 uur lang voor de Inlichtingencommissie van de Senaat die de beïnvloeding van Rusland van de Amerikaanse verkiezingen onderzoekt. De voormalig FBI-directeur noemt de gesprekken met Trump over het onderzoek “verontrustend”, maar stelt dat het aan de speciale aanklager van de FBI Robert Mueller is om dat te onderzoeken. Wel liet Comey aan het begin van de hoorzitting dat Trump hem niet heeft verzocht het Rusland-onderzoek stop te zetten.

De vraag of Trump bewust heeft geprobeerd de rechtsgang te belemmeren is belangrijk. Als blijkt dat de Republikein bewust heeft geprobeerd het onderzoek van de FBI in een bepaalde richting te sturen, kan dat ertoe leiden dat het Congres een impeachmentprocedure opstart om de president af te zetten. Gevraagd of Trump en zijn team hebben samengewerkt met de Russen antwoordde Comey: “Dat kan ik niet in het openbaar vertellen. Dat zal onderzoek moeten uitwijzen.”

Trump heeft bij monde van zijn advocaat gereageerd op de getuigenis van Comey. Hij benadrukte vooral dat uit de woorden van de voormalig FBI-directeur is af te leiden dat Trump niet wordt verdacht van obstructie van het onderzoek naar de banden met Rusland. Hij ontkent tevens dat de Republikein zou hebben gevraagd om de loyaliteit van Comey:

"De president heeft nooit, in welke vorm dan ook, geëist of gesuggereerd dat de heer Comey het onderzoek naar wie dan ook zou moeten beëindigen, dus ook niet dat hij Flynn zou moeten laten gaan."

Lees ook: Comey: het is aan de FBI of Trump de rechtsgang belemmerde

Iran verwerpt reactie Trump

De reactie van Donald Trump, waarin hij probeerde Iran een hart onder de riem te steken na de aanslagen van IS op woensdag, is niet in goede aarde gevallen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif reageerde op Twitter.

Twitter avatar JZarif Javad Zarif Repugnant WH statement & Senate sanctions as Iranians counter terror backed by US clients.Iranian people reject such US claims of friendship

Steen des aanstoots is vooral de sneer die Trump uitdeelde aan Iran, na zijn medeleven te hebben betuigt: "We benadrukken dat staten die terrorisme sponsoren het risico lopen om slachtoffer te worden van het kwaad dat ze promoten."

Zarif op zijn beurt meent dat juist de VS terroristen sponsoren. Iran beschuldigt Saoedi-Arabië van het steunen van IS en Saoedi-Arabië is weer een bondgenoot van Amerika.

Trump: we rouwen en bidden voor Iran

De Verenigde Staten hebben de aanslagen in Teheran veroordeeld. In een verklaring op de site van het Witte Huis staat:

"Wij rouwen en bidden voor de onschuldige slachtoffers van de terroristische aanslagen in Iran, en voor de Iraanse bevolking, die zulke moeilijke tijden moeten doorstaan."

Wel waarschuwen de VS dat dit kan gebeuren in staten die terrorisme steunen:

"We benadrukken dat staten die terrorisme sponsoren het risico lopen om slachtoffer te worden van het kwaad dat ze promoten."

De relatie tussen Verenigde Staten en Iran is sinds het aantreden van Trump ernstig bekoeld. Tijdens zijn campagne noemde Trump het nucleaire akkoord "rampzalig" en dreigde hij te heronderhandelen. Dergelijke stappen zouden het nucleair akkoord dat Iran in 2015 afsloot met zes westerse landen (VS, Duitsland, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië) in gevaar kunnen brengen.

In verdrag is opgenomen dat de internationale sancties opgeheven worden als Iran zijn nucleair programma enkel voor pacifistische doeleinden zou gebruiken.

Onlangs wees hij tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië Iran aan als de gemeenschappelijke vijand. Hij riep de Arabische landen toen op er samen tegen op te treden.

Trump komt met opvolger voor FBI-chef Comey

President Trump heeft een opvolger op het oog voor de ontslagen FBI-directeur James Comey. Het gaat om de advocaat Christopher Wray. Momenteel werkt Wray niet in overheidsdienst, maar van 2003 tot 2005 leidde hij tijdens de ambtsperiode van president George W. Bush een afdeling van het ministerie van Justitie.

Trump maakte op zijn Twitterpagina bekend dat hij Wray gaat nomineren als FBI-directeur. Hij noemt Wray "een man met een onberispelijke achtergrond".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I will be nominating Christopher A. Wray, a man of impeccable credentials, to be the new Director of the FBI. Details to follow.

Begin mei zorgde Trump voor verbijstering door FBI-chef Comey plotseling te ontslaan. Als reden gaf Trump fouten die Comey zou hebben gemaakt in het onderzoek naar de e-mailaffaire rond Hillary Clinton. Dat Comey ten tijde van zijn ontslag ook het onderzoek leidde naar de mogelijk banden tussen het team-Trump en Rusland, maakte het ontslag echter hoogst verdacht.

Lees ook: Verbijstering over ontslag FBI-chef

Donderdag maakt Comey zijn opwachting op een hoorzitting van de Senaat. Hij gaat dan onder ede getuigen over het Trump-onderzoek, en ook over zijn persoonlijke omgang met Trump. De president zou Comey tijdens een privéontmoeting hebben gevraagd het onderzoek naar Trumps voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. Flynn stapte al na een paar weken op, omdat hij had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de VS.

Eric Trump: Democraten die vader aanvallen geen mensen

Donald Trumps zoon Eric heeft dinsdagavond in een uitzending van Fox News hard uitgehaald naar Democraten die zoeken naar bewijs van banden tussen zijn vader en Rusland.

"Ik heb nog nooit zulke intense haat meegemaakt. Wat mij betreft zijn het niet eens mensen. Het is heel, heel erg triest. Ik bedoel, het fatsoen is ver te zoeken."

De 33-jarige Trump zei dat de Democraten de familie Trump "op woeste wijze" aanvallen. Volgens Trump doen ze dat omdat de partij "aan het imploderen is".

"Ze hebben geen boodschap. Hun voorzitter is een totale mafkees, die geen leiderschap toont. Ze hebben geen goede kandidaten. Dus gaan ze ons maar dwars zitten."

.@EricTrump: "You see the Democratic Party, they are imploding...they have no message." #Hannity pic.twitter.com/RmUPvFI1tM

— Fox News (@FoxNews) 7 juni 2017

Na zijn verkiezing tot president droeg Donald Trump het bestuur van zijn zakenimperium over aan zijn oudste zoons, Donald jr. en Eric. Dat besluit moest eventuele verdenkingen van belangenverstrengeling wegnemen.

Lees ook: De familie Trump doet het als altijd samen

In de praktijk bleek er nadien echter nogal eens een grijs gebied te bestaan tussen het presidentschap van Trump en de Trump Organization. Trumps zoons steunen via Twitter het beleid van hun vader en waren aanwezig bij belangrijke politieke gebeurtenissen waar ze in feite niets mee te maken hadden. In een interview met The Telegraph zei Eric Trump bovendien nepotisme te zien als "iets heel moois", omdat familieleden de president de waarheid kunnen zeggen.

Californië sluit klimaatdeal met China

President Trump kondigde een paar dagen geleden aan dat hij namens de Verenigde Staten het klimaatakkoord van Parijs gaat opzeggen, maar daar trekt Californië zich niets van aan. De Californische gouverneur Jerry Brown sprak dinsdag met de Chinese overheid af nauw te gaan samenwerken op het klimaatdossier. Volgens Brown wil Californië de doelstellingen van 'Parijs' nog altijd "voor 100 procent" halen.

Lees ook: Californië sluit klimaatdeal met China

Medewerkster overheid aangeklaagd voor lekken vertrouwelijke informatie

Een vrouw die via een extern bedrijf voor de Amerikaanse overheid werkte, is maandag door het ministerie van Justitie aangeklaagd voor het lekken van vertrouwelijke overheidsinformatie. Dat meldt persbureau Reuters.

Het is één van de eerste keren dat de regering-Trump optreedt tegen dit soort lekken. De medewerkster, Reality Leigh Winner (25), werkte op een afdeling van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Augusta, Georgia. Daar zou ze een geheim document met informatie over de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen hebben doorgespeeld aan nieuwssite The Intercept.

Vlak voor de aanklacht tegen Winner bekend werd gemaakt, publiceerde The Intercept een verhaal op basis van het geheime NSA-document. Dat beschrijft hoe Rusland heeft geprobeerd makers van de software voor stemcomputers te hacken, en hoe de Russen phishingaanvallen uitvoerden op gemeenteambtenaren die zich met de verkiezingen bezig hielden.

Het ministerie van Justitie wilde tegenover Reuters niet ingaan op de precieze inhoud van de aanklacht tegen Winner, die op 3 juni werd gearresteerd. Twee overheidsbronnen bevestigden echter aan Reuters dat Winner inderdaad is aangeklaagd voor het lekken van het NSA-document over de Russische hackpogingen. Zij zeiden ook dat het document authentiek is.

Welkom...

in het nieuwe Trumpblog. Hier kunt u alle ontwikkelingen volgen rondom de 45ste president van de Verenigde Staten.

Lees hier het vorige Trumpblog terug: ‘Kushner wilde geheime lijn met Russen opzetten’