Luchtvaart

Wereldwijde luchtvaartsector verhoogt winstverwachting

De wereldwijde luchtvaartsector verwacht dit jaar nog meer winst te maken dan ge dacht. Brancheorganisatie IATA verhoogde maandag zijn winstverwachting van 29,8 miljard naar 31,4 miljard dollar (27,9 miljard euro). Door de aantrekkende wereldeconomie stijgt volgens IATA het aantal passagiers dit jaar met 7,4 procent. Ook het vrachtvervoer stijgt verder. De cijfers verhullen dat de winstgevendheid in de branche onder druk staat door stijgende brandstof-, arbeids- en onderhoudskosten. Per passagier wordt dit jaar 7,69 dollar verdiend, twee jaar geleden was dit meer dan 10 dollar. Ook zijn er grote regionale verschillen. De helft van de winst komt uit Noord-Amerika. Maar in Europa zal de winst uitkomen op 7,4 miljard dollar, tegenover 8,6 miljard een jaar eerder. (ANP)

    • Carola Houtekamer