Literatuur

Bob Dylan stuurt op de valreep dankrede voor zijn Nobelprijs in

Bob Dylan had nog een paar dagen en zaterdag leverde hij hem dan toch echt in: zijn rede horende bij de Nobelprijs voor de Literatuur die hij vorig jaar kreeg toegekend. De tijd begon enigszins te dringen, want voor 10 juni moest de Amerikaanse singer-songwriter zijn toespraak inleveren om het bijbehorende prijzengeld van 8 miljoen Zweedse kronen (ruim 820.000 euro) te kunnen innen. Zoals het lang onduidelijk was of hij de prijs wel zou erkennen, bleef het ook de vraag of Dylan iets zou gaan insturen. Zaterdag ontving het Nobelprijscomité de langgehoopte rede, opgenomen als audiofragment. Literatuur en songteksten: hoe verhouden die twee zich tot elkaar, is de vraag die Dylan stelt in zijn rede. Het antwoord: „Liederen zijn niet zoals literatuur. Ze zijn bedoeld om gezongen te worden, niet gelezen.” (NRC)

    • Jorg Leijten