Jongens vast in twee zaken dood gevonden meisjes (14)

Romy en Savannah In twee dorpen was er rouw en onrust nadat dicht bij elkaar twee meisjes eerst vermist raakten en later dood werden gevonden.

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden verdacht van de betrokkenheid bij de dood van twee 14-jarige meisjes, dit weekeinde. De politie ziet „op basis van de bevindingen uit de onderzoeken tot nu toe” geen verband tussen beide zaken. De jongens komen respectievelijk uit Ede en uit Den Bosch. Ze werden in de nacht van zondag op maandag aangehouden en zijn in verzekering gesteld.

Romy werd vrijdag gevonden in het water aan een afgelegen pad in de gemeente Achterveld, tussen haar school in De Glind en haar ouderlijk huis in Hoevelaken. Savannah uit Bunschoten-Spakenburg, die al sinds donderdag werd vermist, werd zondag gevonden bij een industrieterrein aan de zuidkant van haar woonplaats. Ook haar lichaam lag in het water.

Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten-Spakenburg zei op NPO Radio 1 dat Savannah de 16-jarige jongen uit Den Bosch kende via sociale media. De politie wilde maandagavond geen nadere mededelingen doen over de verdachten of de omstandigheden waaronder de meisjes zijn gestorven. Van de Groep zei verder dat er aanwijzingen waren dat het meisje zich schuilhield op een adres met de opgepakte verdachte.

De dood van Romy en Savannah heeft tot verslagenheid geleid in de dorpen, die hemelsbreed circa tien kilometer van elkaar liggen. Burgemeester Van de Groep sprak van „dagen van diepe rouw”. Burgemeester Gerard Renkema van Nijkerk, de gemeente waar Hoevelaken in ligt, zei: „Dit raakt ons diep.” In kerken is tijdens de dienst op de pinksterdagen aandacht besteed aan de dood van de meisjes. Aan veel huizen in de dorpen hingen de vlaggen halfstok.

In Bunschoten zocht een groep van zo’n zevenhonderd vrijwilligers zondagochtend naar Savannah. De speurtocht was nog gaande toen de politie melding maakte van een stoffelijk overschot dat bij het industrieterrein was gevonden door „een passant”.

Zaterdag had een politiewoordvoerder nog tegen verschillende media gezegd dat er „goede hoop” was dat Savannah „ongedeerd is en gevonden wordt”. Achteraf lijkt het een pijnlijke vergissing, maar volgens een andere woordvoerder van de politie Utrecht „was dit op dat moment de realiteit”. Ze zegt dat „signalen” die de politie op dat moment had, niet uitsloten dat het meisje nog in leven was.

Van de Groep maande in een videoboodschap die hij zondagnacht opnam „ouders en anderen die voor kinderen verantwoordelijk zijn extra alert te zijn op waar uw kinderen heengaan en met wie ze in contact staan”. Ook zei hij dat „jonge mensen” er goed aan doen „zoveel mogelijk bij elkaar te blijven en niet onnodig alleen naar meer verlaten plaatsen te gaan”.

In de omgeving en daarna op sociale media verschenen dit weekeinde berichten over meisjes die waren lastiggevallen door twee mannen in een zwarte auto. Deze meldingen nam de politie „heel serieus”, aldus een persbericht. Na de arrestatie van de verdachten, meldde een woordvoerder dat de politie niet langer zoekt naar de zwarte auto in beide zaken.

Romy en Savannah pagina 10-11