Formatieblog

Overleg op Catshuis afgebroken, maandag verder

Informateur Herman Tjeenk Willink is dinsdag begonnen aan een nieuwe week van gesprekken met fractievoorzitters in zijn poging de formatie vlot te trekken. We houden al het nieuws rond de formatie bij in dit blog.

Overleg op Catshuis afgebroken, maandag verder

VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben de gesprekken op het Catshuis afgebroken. De vier partijleiders kwamen aan het eind van de middag samen om in een informele setting verder te praten onder leiding van informateur Herman Tjeenk Willink. De partijen gaan maandagochtend om 10.00 uur wederom in een informele setting met elkaar om de tafel zitten.

CDA-leider Buma werd na afloop van de gesprekken naar voren geschoven om een korte verklaring aan de pers te geven, meldt NRC-verslaggever Enzo Steenbergen. Op de vraag waarom de partijleiders nog steeds bezig zijn met informele gesprekken liet hij weten: "We moeten het goed uitvoeren."

Verder liet Buma weten dat ze praten "over heel veel dingen". De partijleider leek daarmee te suggereren dat ze het over meer hebben dan alleen het onderwerp dat de breuk veroorzaakte bij de vorige onderhandelingen: migratie.

Partijen overleggen weer op Catshuis

VVD, CDA, D66 en GroenLinks spreken vrijdag vanaf 17.00 uur weer met elkaar verder in het Catshuis in Den Haag. Dat heeft de woordvoerder van informateur Herman Tjeenk Willink gemeld. Over de status van de gesprekken willen de partjleiders niets zeggen. In de namiddag was er koortsachtig overleg tussen de partijen onderling in de kamers van VVD-secondant Halbe Zijlstra en GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Donderdag zaten de vier partijen ook al uren met elkaar om tafel in het Catshuis onder leiding van informateur Tjeenk Willink. Die gesprekken leidden nog niet tot conclusies. In de gesprekken wordt gekeken of de vier partijen elkaar kunnen vinden op het onderwerp migratie, waarop de eerdere onderhandelingen stukliepen.

Foto ANP / Bart Maat

Lees ook: Even lekker informeel ‘pre-verkennen’ in het plechtstatige Catshuis

Overleg gaat door in Tweede Kamer

Er zijn vooralsnog geen officiële formatiegesprekken gepland voor vrijdag, maar de 'pre-verkenning' tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaat door in de wandelgangen van de Tweede Kamer. De partijen overleggen onderling: vrijdagmiddag waren eerst GroenLinks-leider Jesse Klaver en zijn secondant Kathalijne Buitenweg op bezoek bij de VVD en daarna CDA-leider Sybrand Buma en zijn mede-onderhandelaar Pieter Heerma. Later was D66-leider Alexander Pechtold bij Klaver, waarna Pechtold met Buma langsging bij de VVD.

De Telegraaf publiceerde vrijdag foto's van een 'Torentjesoverleg' dat donderdagavond zou hebben plaatsgevonden. Volgens de krant waren enkel de onderhandelteams van VVD (Rutte en Zijlstra), CDA (Buma en Heerma) en D66 (Pechtold en Koolmees) hierbij aanwezig.

'Pre-verkenning' vrijdag waarschijnlijk verder

De informele gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan vrijdag vermoedelijk verder, maar hoe laat en waar is onduidelijk. Volgens betrokkenen spraken de vier partijen donderdagavond af om verder te praten, maar werden nog geen concrete afspraken gemaakt.

De gesprekken donderdag hebben nog niet tot conclusies geleid. Ze zijn bedoeld om te kijken of een herstart van de onderhandelingen met GroenLinks mogelijk is. Ze gaan dan ook uitsluitend over het onderwerp waarop de eerste formatiepoging vastliep: migratie. Pas als daar uitzicht op een doorbraak is, zal Tjeenk Willink deze ‘pre-verkenning’ willen omzetten in een échte verkenning.

De signalen van betrokkenen bij het overleg waren niet optimistisch: er zit nog steeds weinig beweging in. Het probleem zit hem in de politieke wil om een compromis te sluiten. Voor Pechtold is dat geen bezwaar: hij wil het allerliefst een coalitie met GroenLinks. Maar hij is vooralsnog de enige van de vier. Klaver houdt voet bij stuk: hij weet dat zijn onderhandelingspositie sterk is. De enige overgebleven route naar een meerderheidskabinet loopt immers via GroenLinks, omdat D66 een blokkade heeft opgeworpen tegen de ChristenUnie.

Lees meer: ‘Pre-verkenning’ bereikt het Catshuis

Overleg Catshuis afgebroken

VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben het formatieoverleg met informateur Herman Tjeenk Willink donderdagavond afgebroken. De partijleiders en Tjeenk Willink spraken sinds 20.00 uur op het Catshuis.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat in een reactie weten dat er "nog geen conclusies zijn getrokken". Volgens de RVD komt er nog een vervolgafspraak, maar onbekend is waar en wanneer dat gesprek gaat plaatsvinden.

Rutte: vier partijen voeren 'informele gesprekken' in Catshuis

Foto ANP / Bart Maat

VVD, CDA, D66 en GroenLinks voeren donderdag "informele gesprekken" in het Catshuis onder leiding van informateur Herman Tjeenk Willink. Dat zei VVD-leider Mark Rutte donderdag na afloop van het eerste gesprek tussen de partijen daar, dat een aantal uren duurde. Hij sprak ook namens zijn Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks). "Het is goed om in de formatie elkaar af en toe even weg van het Binnenhof te spreken", zei Rutte over de keuze voor het Catshuis als locatie. Om 20.00 uur donderdagavond praten de vier partijleiders en Tjeenk Willink weer verder, zei Rutte. In de tussentijd brengen de partijleiders waarschijnlijk hun eigen fracties op de hoogte van de voortgang van de gesprekken. Rutte wilde over de inhoud en voortgang van de gesprekken tegenover de pers niets kwijt. "Ik heb maar één doel en dat is zo snel mogelijk klaar zijn met deze formatie", zei hij.

Overleg in Catshuis

Voor donderdag heeft informateur Herman Tjeenk Willink, net als voor woensdag, geen agendamededelingen gedaan. De informateur voert dus geen officiële gesprekken, maar het informele overleg gaat na woensdag door. Woensdag sprak Tjeenk Willink bij hem thuis in Den Haag met VVD-leider Mark Rutte en GroenLinks-leider Jesse Klaver. Donderdag gaan de informele gesprekken naar verluidt op een andere locatie verder. Bronnen bevestigen dat Tjeenk Willink in het Catshuis om de tafel zit met Rutte, Klaver, Buma (CDA) en Pechtold (D66).

Foto ANP / Bart Maat

Tjeenk Willink probeert sinds vorige week beweging te krijgen in de kabinetsformatie. Hij lijkt af te stevenen op een doorstart van de onderhandelingen van VVD, CDA en D66 met GroenLinks. Maar volgens ingewijden was er woensdagavond nog steeds onvoldoende uitzicht op een doorbraak over op het onderwerp migratie, waarop de eerdere onderhandelingen vastliepen.

Rutte en Klaver overleggen bij Tjeenk Willink

VVD-leider Mark Rutte en GroenLinks-leider Jesse Klaver hebben woensdagmiddag samen overleg gevoerd bij informateur Herman Tjeenk Willink over de formatie. Toen Klaver wegging bij Tjeenk Willink wilde hij niets over de inhoud van het gesprek kwijt. Klaver zei dat hij bij de informateur thuis was uitgenodigd om "even in een andere omgeving met elkaar te spreken". Hij heeft het met Tjeenk Willink en Rutte gehad over de "ontstane situatie en daar hebben we het nog steeds over". Klaver wilde niet zeggen of nieuwe onderhandelingen tussen de VVD en GroenLinks na het gesprek dichter bij zijn gekomen.

Rutte zat nog bijna een uur bij Tjeenk Willink binnen en wilde na afloop niets kwijt. "Het is nog steeds verstandiger om te zwijgen", zei hij.

Foto NRC / David van Dam

Informateur Tjeenk Willink kondigde woensdag geen officiële gesprekken aan via zijn woordvoerder, maar het informele overleg over de impasse in de formatie gaat dus door. Dat Rutte en Klaver samen bij Tjeenk Willink op gesprek zijn geweest duidt erop dat de informateur aanstuurt op hervatting van de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Een andere aanwijzing daarvoor is dat ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers woensdag niet werd uitgenodigd bij Tjeenk Willink thuis.

De onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks liepen eerder vast op het onderwerp migratie. Naar verluidt zoekt Tjeenk Wellink naar manieren om de grote verschillen tussen de partijen op dit vlak te overbruggen.

Lees ook: De ‘grote stille knecht’ Tjeenk Willink is er voor de tussenfase

Formatie verder zonder agenda

Informateur Herman Tjeenk Willink zet deze woensdag zijn werkzaamheden voort, maar hoe precies is niet bekend. Er kwamen tot woensdagochtend geen nieuwe agendamededelingen van het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie, dus officiële ontvangsten in de Stadhouderskamer staan voor woensdag (nog) niet gepland.

Een week na het aantreden van Tjeenk Willink zit er nog geen schot in de kabinetsformatie, schrijft onze politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet woensdag in NRC. De vraag die op tafel ligt: met welke partij gaan de ‘centrale drie’ – VVD, CDA en D66 – straks een nieuwe formatiepoging wagen, nadat de onderhandelingen met GroenLinks drie weken geleden stukliepen?

De kans dat de ChristenUnie snel aanschuift, lijkt miniem nadat partijleiders Pechtold en Segers constateerden dat ze geen ruimte zagen voor onderhandelingen met elkaar. Maar ook op nieuwe gesprekken met GroenLinks was dinsdagavond nog geen zicht. Dan moet er eerst beweging komen op het onderwerp dat de breuk met VVD, CDA en D66 veroorzaakte: migratie. GroenLinks wil dat CDA en VVD hun eis loslaten dat vluchtelingen straks uitsluitend nog in de regio worden opgevangen.

Lees meer: Migratie blijft bij formatie pijnpunt

Buma en Pechtold zwijgen na gesprek

CDA-leider Sybrand Buma en D66-leider Alexander Pechtold hebben hun gezamenlijk gesprek met VVD-leider Mark Rutte en informateur Herman Tjeenk Willink zojuist verlaten. Beide partijleiders wilden niets zeggen over de conclusies van het in hun woorden "goede" gesprek. VVD-leider Rutte kwam iets later naar buiten en had ook niets te melden.

Het is niet bekend of informateur Tjeenk Willink later dinsdag met mededelingen komt. Dinsdagochtend sprak hij met GroenLinks-leider Klaver en ChristenUnie-leider Segers. Beide partijen kunnen VVD, CDA en D66 aan een meerderheid helpen in de Tweede en Eerste Kamer.

Heeft u een vraag over de formatie?

Afgelopen week beantwoordde onze politieke redactie zeven vragen over blokkades die partijen in deze formatie hebben opgeworpen. Maar wat wilt ú weten over de kabinetsformatie? Heeft u vragen die wij nog niet gesteld en beantwoord hebben? Stel dan uw vraag aan de politieke redactie van NRC. Wij zullen een selectie van de leukste en meest interessante vragen beantwoorden de komende weken.
Stel uw vraag!

Lees ook: Waarom wil niemand met Wilders? En zes andere vragen over de blokkades in de formatie

Segers: geen aanwijzing voor andere houding D66

Foto ANP / Bart Maat

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft "geen aanwijzing" dat er bij D66 iets is veranderd in hun houding tegenover zijn partij en daarmee lijken onderhandelingen tussen ChristenUnie en D66 niet dicht bij. Dat zei Segers dinsdagmiddag na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Segers heeft naar eigen zeggen "de positie van de ChristenUnie verduidelijkt" bij de informateur. Het is wat Segers betreft "nog niet over en uit" als het gaat om deelname van zijn partij aan onderhandelingen.

Een verkennend gesprek tussen D66-leider Pechtold en Segers liep twee weken geleden op niets uit. Volgens Segers legde Pechtold allerlei voorwaarden voor onderhandelingen op tafel, bijvoorbeeld rond gevoelige medisch-ethische kwesties. Segers vond dat onacceptabel en concludeerde dat de politieke wil om met de ChristenUnie te onderhandelen bij D66 ontbrak. Hij heeft in de houding van D66 nog geen verandering gezien, zei hij dinsdag na het gesprek met Tjeenk Willink. Als er bij D66 iets verandert zijn onderhandelingen misschien alsnog mogelijk, zei Segers, "maar ik kijk naar de conclusies die zij eerder hebben getrokken, dat is een feit".

Informateur Tjeenk Willink voert dinsdagmiddag om 15.30 uur zijn volgende gesprek. Hij ontvangt dan de partijleiders van VVD (Rutte), CDA (Buma) en D66 (Pechtold) gezamenlijk, waarschijnlijk om met hen de uitkomsten van zijn gesprekken met Klaver en Segers te bespreken.

Klaver voorzichtig, maar 'altijd bereid verder te praten'

GroenLinks-leider Jesse Klaver kan nog niet zeggen of zijn partij weer gaat onderhandelen met VVD, CDA en D66. Dat zei Klaver dinsdagochtend na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Klaver heeft in het gesprek aanvullende vragen van de informateur beantwoord, zo zei hij.

Omdat er vorige week geen toenadering zichtbaar was tussen D66 en de ChristenUnie lijkt de kans op nieuwe gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks toegenomen. Toch blijft Klaver voorzichtig in zijn uitlatingen, hoewel hij de deur naar heropening van de onderhandelingen na zijn gesprek met Tjeenk Willink uitdrukkelijk openliet. Of er weer gesprekken gaan komen met GroenLinks noemde hij "de grote vraag", hij vindt dat nog "moeilijk te beoordelen". Volgens Klaver is het aan de informateur om die beoordeling te maken aan de hand van de verschillende gesprekken die hij sinds vorige week voert. Wel voegde hij toe dat GroenLinks "altijd bereid is verder te praten om te kijken hoe we onze idealen in de praktijk kunnen brengen".

Klaver ontkende dat hij dit weekend een ontmoeting had met andere partijleiders. Wel zei hij dat er telefonisch contact is geweest met verschillende partijen. De GroenLinks-leider zegt de indruk te hebben dat informateur Tjeenk Willink de tijd neemt om zijn werk te doen en dat vindt hij goed. "Het schijnt dat formeren faseren is en daar is hij uitstekend mee bezig".

Klaver en Segers opnieuw langs bij informateur

Informateur Herman Tjeenk Willink zet dinsdag zijn officiële gesprekken voort in zijn poging de kabinetsformatie open te breken. Hij ontvangt dinsdagochtend eerst GroenLinks-leider Jesse Klaver (10.00 uur), waarna ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers om 11.30 uur bij de informateur op gesprek komt.

Foto ANP / Bart Maat

Het feit dat en Klaver en Segers worden uitgenodigd kan erop duiden dat zowel GroenLinks als de ChristenUnie nog in beeld zijn om nu om tafel te gaan met VVD, CDA en D66, de drie partijen die goed zijn voor 71 zetels in de Tweede Kamer en daarom wel als het 'motorblok' van een coalitie worden aangeduid. Tjeenk Willink sprak vorige week met de leiders van de vijf genoemde partijen. Rutte (VVD) en Buma (CDA) lieten niets los over de inhoud van hun gesprekken. Van toenadering tussen D66 en de ChristenUnie, die eerder een verkennend onderling gesprek zagen mislukken, bleek vorige week niets en daarmee leek de kans op nieuwe onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks gegroeid. Alexander Pechtold gaf aan dat het de voorkeur van D66 heeft om weer met GroenLinks te gaan praten. ChristenUnie-leider Segers zei dat er "een wonder" moet plaatsvinden wil zijn partij nu met D66 aan de onderhandelingstafel belanden.

VVD en CDA reageerden eerder verbolgen op de afwijzende houding van D66 tegenover de ChristenUnie. Hierdoor lijkt alleen een hervatting van de gesprekken met GroenLinks een serieuze optie, terwijl die gesprekken eerder stukliepen op een diepgaand meningsverschil over migratie. Afgelopen weekend vond er naar verluidt overleg tussen de hoofdrolspelers in de formatie plaats. Wie er precies wanneer samenkwamen is onduidelijk, laat staan dat we iets weten over de voortgang of de uitkomst van die gesprekken.

Lees ook: ons formatieblog van vorige week terug.