Golfregio

Crisis tussen Arabische staten en Qatar escaleert

De snel oplopende crisis tussen een aantal Arabische staten en Qatar heeft er dinsdag toe geleid dat het luchtverkeer in de regio flink is ontregeld. Duizenden passagiers strandden doordat vluchten van en naar de Qatarese hoofdstad Doha werden geannuleerd. Ook brak er onrust uit onder investeerders, waardoor de koersen op de internationale aandelen- en obligatiemarkten daalden.

Veel bedrijven met belangen in de Golfregio komen in het nauw, nu onder meer Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte de betrekkingen met Qatar hebben verbroken. Ze beschuldigen de kleine Golfstaat van ondersteuning van terrorisme en besloten zowel de verbindingen door de lucht als die over zee op te schorten.

Burgers van deze Arabische landen die in Qatar wonen, werken of anderszins verblijven, hebben het consigne van hun regeringen gekregen binnen veertien dagen de Golfstaat te verlaten. Qatar onderhoudt nauwe economische banden met de regio. In Qatar zelf, dat voor zijn voedselvoorziening sterk afhankelijk is van importen, sloegen inwoners massaal aan het hamsteren. Investeerders vrezen dat ook de olietoevoer uit het Midden-Oosten door het conflict zal worden geraakt. Het Noorse Norsk Hydro zei dat zijn aluminiumexport uit Qatar nu al stagneert.

De emir van Qatar stelde dinsdagochtend een voorgenomen toespraak tot zijn landgenoten uit om Koeweit, dat probeert te bemiddelen tussen de partijen, niet voor de voeten te lopen.

De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken liet eerder weten dat zijn land geen vergeldingsmaatregelen zal nemen en dat het bereid is tot een dialoog.

Burenruzie pagina 12
    • Floris van Straaten