Aanslagpleger Londen vroeg asiel aan in VK

De drie mannen werden doodgeschoten door de Britse politie tijdens hun aanval bij de London Bridge, waarbij zeven doden vielen.

Bloemen bij de London Bridge.
Bloemen bij de London Bridge. Foto Will Oliver/EPA

Een van de drie daders van de aanslag in Londen van zaterdagavond heeft in het verleden vergeefs asiel aangevraagd in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om de 30-jarige Richard Redouane. In 2012 trouwde hij met een Britse vrouw in Ierland waardoor hij een verblijfsvergunning kreeg. Dat meldt de Ierse nieuwszender RTE.

Het stel kreeg een kind en zijn later gescheiden. Nadat de politie Redouane, die een Marokkaanse en Libische afkomst zou hebben, had doodgeschoten vonden ze een Iers identiteitsbewijs. De Ierse premier Enda Kenny heeft laten weten dat een van de aanslagplegers in Ierland heeft gewoond maar dat hij niet onder de aandacht stond van de autoriteiten.

Op maandag werd de identiteit bekendgemaakt van Redouane en de 27-jarige Khuram Shazad Butt. Ze woonden beide in de wijk Barking, in het oosten van Londen. Butt, een Brit van Pakistaanse afkomst, was een bekende bij de autoriteiten.

Identiteit derde dader bekendgemaakt

Eerder op dinsdag bevestigden de Italiaanse en Britse autoriteiten de identiteit van de derde dader. Het gaat om de 22-jarige Marokkaanse Italiaan Youssef Zaghba.
Hij werd in 1995 geboren in de Marokkaanse stad Fez en had een Italiaanse moeder en een Marokkaanse vader.

Volgens de Italiaanse krant Corriere Della Sera is Zaghba in 2016 al eens aangehouden op het vliegveld van Bologna toen hij naar Syrië probeerde te reizen. De Italiaanse autoriteiten zouden het Verenigd Koninkrijk voor hem hebben gewaarschuwd. Zaghba was echter geen “onderwerp van belangstelling” voor de Britse politie of inlichtingenautoriteit MI5.

Zeven doden

De drie mannen werden binnen acht minuten na het begin van hun aanval bij de London Bridge doodgeschoten door de Britse politie. Naast de daders zijn zeven mensen omgekomen en werden 48 mensen met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

Lees de reconstructie van de aanslag: In amper acht minuten zaaien terroristen hun verderf

Het was de derde aanslag in minder dan vier maanden tijd in het Verenigd Koninkrijk en de tweede tijdens deze ramadan. Op 22 maart doodde Khalid Masood vier voetgangers en een politieman op Westminster Bridge en voor het Brits parlement. Op 22 mei doodde Salman Abedi 22 bezoekers van een concert van Ariana Grande in Manchester.

De toon van premier May is na de aanslag in Londen veranderd. Lees: Genoeg is genoeg, zegt May vlak voor de verkiezingen

Arrestaties

Ook maakte de Britse politie dinsdag bekend een nieuwe arrestatie te hebben verricht rondom het onderzoek naar de aanslag. De 27-jarige arrestant is ook afkomstig uit de wijk Barking in Oost-Londen.

Tot nu toe had de politie twaalf mensen opgepakt in verband met het onderzoek, allemaal uit Barking. Zij zijn inmiddels allemaal vrijgelaten.

    • Menno Sedee
    • Huib de Zeeuw