Recensie

Bokoesam rapt eerlijk en relaxed

De 24-jarige Bokoesam uit Amsterdam zingt aan het begin van zijn album Solo met ontheemd galmende stem dat hij soms niet meer weet wie goed is, wie slecht is, wat zijn plek is. „Weet alleen waar mijn fles is, waar mijn geld is, waar mijn seks is. Misschien leef ik toch niet mijn droom.”

De eigenzinnige Bokoesam, onder meer bekend van het Pop Prijs-winnende hiphop-project New Wave, bracht verscheidene mixtapes uit en presenteert Solo als zijn officiële debuutalbum. Hij zingt en rapt over het zoeken en vinden van een balans tussen verleiding en verantwoordelijkheid, tussen „avonden kotsen en in de ochtend zijn voor mijn zoontje” en over vertrouwen en intimiteit waarderen in een wereld vol feesten en lust.

De producties op Solo zijn veelzijdig. Van opzwepende trapbeats met stuiterende kickdrums, roffelende snaredrums en koper, tot klassieke dancehall-riddims en zonnige refreinen. Gastartiesten zijn er ook; van Lil’ Kleine en Willie Wartaal tot Ray Fuego en Yung Nnelg.

De veelzijdige Bokoesam is een speelse, ontspannen vocalist die met zijn stem de sfeer bepaalt. Met zijn persoonlijkere ontboezemingen geeft hij ook de bekende verhalen over geld en succes een intrigerende lading, waarbij hij in relaxte raps en zang schakelt tussen intimiteit en branie, dromerige verliefdheid en grommende seks, lekker gaan in de club en je katerig afvragen waarom niemand je begrijpt.

    • Saul van Stapele