Bacsinszky en 19-jarige Ostapenko naar halve finale Parijs

De hoop voor de Franse tennisnatie vervloog met het verlies van de Française Mladenovic. Zij schakelde in de vorige ronde titelverdedigster Muguruza uit.

De 19-jarige Letse Jelena Ostapenko is zeer verrassend doorgedrongen tot de halve finale van Roland Garros.
De 19-jarige Letse Jelena Ostapenko is zeer verrassend doorgedrongen tot de halve finale van Roland Garros. Foto Gonzalo Fuentes/ Reuters

De pas 19-jarige tennisster Jelena Ostapenko is doorgedrongen tot de halve finale van Roland Garros. Ze won dinsdag verrassend van de voormalig nummer één Caroline Wozniacki in drie sets: 4-6, 6-2, 6-2.

De Franse hoop voor een titel, de 24-jarige Kristina Mladenovic, dolf het onderspit tegen Timea Bacsinszky. Het werd 6-4, 6-4. Mladenovic baarde in de vorige ronde opzien door titelverdedigster Garbiñe Muguruza uit te schakelen.

Droomtoernooi voor Ostapenko

De Letse Ostapenko is de nummer 47 van de wereld en is bezig met haar droomtoernooi. Haar beste resultaat op een grand slam was de derde ronde op Wimbledon vorig jaar. In haar partij tegen de Deens Wozniacki zag het er aanvankelijk niet naar uit dat ze een goed resultaat zou boeken. Ze verloor de eerste vijf games, maar kwam sterk terug in de partij die werd ontsierd door de aanhoudende regen. Ze won daarna maar liefst zestien van de eenentwintig games. Ostapenko is de eerste tiener die de halve finale van Roland Garros bereikt na Ana Ivanovic in 2007.

De Française Mladenovic kon niet opnieuw stunten. Tegen de Zwiterse Bacsinszky sloeg de nummer dertien van de plaatsinglijst te veel onnodige missers. Voor Bacsinszky is het na 2015 de tweede keer dat ze de halve finale bereikt in Parijs. Daarin speelt ze tegen Ostapenko.

Door regen druk schema op woensdag

Door de vele regenbuien werden de tenniswedstrijden twee keer stil gelegd. Aanvankelijk stonden er ook kwartfinales voor de mannen op het speelschema. De partijen van negenvoudig winnaar Rafael Nadal tegen Pablo Carreno en tussen titelverdiger Novak Djokovic en Domonic Thiem zijn verplaatst naar woensdag.

Op dezelfde dag staan aan de andere wedstrijden van de mannen gepland. Nummmer één van de wereld Andy Murray tegen Kei Nishikori en voormalig winnaar Stan Wawrinka tegen Martin Cilic. En de overige kwartfinales van de vrouwen: Simone Halep - Elina Svitolina en Karolina Pliskova - Caroline Garcia.

    • Huib de Zeeuw