Agent schiet aanvaller neer bij Notre Dame

De aanvaller riep “dit is voor Syrië”.

Een Franse agent bij de Notre Dame op vlak voor de mis op Kerstavond 2016, vlak nadat een truck een Berlijnse kerstmarkt op reed.
Een Franse agent bij de Notre Dame op vlak voor de mis op Kerstavond 2016, vlak nadat een truck een Berlijnse kerstmarkt op reed. Foto Cristophe Petit Tesson/EPA

Bij de Notre Dame in Parijs heeft een politieagent dinsdag een man neergeschoten. De agent werd door de man aangevallen met een hamer, meldt persbureau Reuters op basis van een bron bij de politie. De aanvaller zou “Dit is voor Syrië” hebben geroepen, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb later op de dag.

De politieagent liep slechts lichte verwondingen op. De aanvaller is in de borst neergeschoten en overgebracht naar het ziekenhuis. Over de ernst van zijn toestand is nog niets bekend.

Volgens Collomb had de aanvaller het identiteitsbewijs van een Algerijnse student bij zich. Ook had hij enkele keukenmessen. De minister zegt dat alles erop wijst dat de man alleen gehandeld heeft.

De politie van Parijs riep passanten op weg te blijven van de Notre Dame:

Twitter avatar prefpolice Préfecture de police 🔴Parvis de #NotreDame Intervention en cours des effectifs de police, évitez le secteur

Franse antiterreurdiensten hebben een onderzoek naar het incident geopend. Sinds een aanslag in november 2015 aan 130 mensen het leven kostte geldt in heel Frankrijk de noodtoestand. Collomb zei dinsdagavond dat de strijd tegen terrorisme de “nummer 1 prioriteit” van Frankrijk is.

De Notre Dame ligt op de Île de la Cité in het centrum van Parijs:

Het gebied rondom de kerk werd na het incident afgesloten. De aanval leidde tot paniek onder omstanders, van wie velen op de vlucht sloegen. Rond 17.30 uur verklaarde de politie dat de operatie ten einde is.