Twee daders aanslag Londen geïdentificeerd

Het gaat om Khuram Shazad Butt (27) en Rachid Redouane (30). Een derde aanslagpleger moet nog worden geïdentificeerd.

Twee van de drie daders van de aanslag afgelopen zaterdag in Londen: Khuram Shazad Butt (links) en Rachid Redouane (rechts).
Twee van de drie daders van de aanslag afgelopen zaterdag in Londen: Khuram Shazad Butt (links) en Rachid Redouane (rechts). Foto Metropolitan Police

De Britse politie heeft de namen bekendgemaakt van twee van de drie personen die afgelopen zaterdag werden doodgeschoten bij de aanslag in Londen. Het gaat om Khuram Shazad Butt (27) en Rachid Redouane (30). Van beide personen is een foto vrijgegeven.

Shazad Butt is een Brit van Pakistaanse afkomst. Wat de nationaliteit is van Redouane, die ook de naam Rachid Elkhdar gebruikte, is niet helemaal duidelijk. Hij heeft zichzelf in het verleden zowel als Marokkaans als Libisch uitgegeven. Ze zijn beide afkomstig uit de wijk Barking, gelegen in het oosten van Londen. Shazad Butt was een bekende van de Britse autoriteiten, Redouane niet.

Wie was Shazad Butt?

Volgens The Guardian deden de veiligheidsdiensten in 2015 al onderzoek naar Shazad Butt nadat er vermoedens waren dat hij mogelijk geradicaliseerd was. Ook zou hij zich hebben aangesloten bij de verboden salafistische organisatie al-Muhajiroun, waar hij zich Abu Zaitun liet noemen.De leider van die groep, Anjem Choudary, wordt ervan verdacht meer dan honderd Britse jihadisten te hebben gerecruiteerd.

Vorige maand dook Shazad Butt ineens weer op toen hij moslims in Oost-Londen probeerde te overtuigen om niet te gaan stemmen voor de parlementsverkiezingen komende donderdag. Hij werd de afgelopen jaren uit verschillende moskeën in Londen gezet, onder meer omdat hij de imam herhaaldelijk onderbrak met teksten als “alleen God heeft de leiding”.

Een buurtbewoner omschrijft de aanslagpleger tegenover The Guardian als “een sociale, vriendelijke jongen”; een groot fan van voetbalclub Arsenal bovendien. Een ander zegt dat hij bewust contact zocht met jonge buurtkinderen. “Hij ging veel om met jongens uit de buurt. Dan hingen ze rond of praatten ze over voetbal. Het waren altijd jongens, nooit meisjes. Dat baarde mij wel zorgen.”

Een van de bewoners van het Elizabeth Fry-appartementencomplex waar Shazad Butt leefde, trok bovendien aan de bel omdat gevreesd werd dat hij radicalisering onder lokale jeugd aanwakkerde. Toen zij hem daarmee confronteerde zou hij hebben geroepen dat hij “klaar was om te doen wat maar nodig was in de naam van Allah”, zelfs als dat zou betekenen dat hij zijn “eigen moeder zou moeten doden”.

Shazad Butt dook in 2014 al op in de documentaire Jihadi’s Next Door van het Britse Channel 4.

Shazad Butt had een vrouw en twee jonge kinderen. De aanslagpleger werkte onder meer in het Londense openbaar vervoer en in een fastfoodrestaurant.

Wie was Rachid Redouane?

Ook van de tweede verdachte heeft The Guardian een klein portret gepubliceerd. Rachid Redouane was een banketbakker en leefde tot voor kort in Dublin. Hij is de laatste tijd ook gezien in Dagenham, niet ver van waar Shazad Butt leefde.

Eén van de in de afgelopen dagen gearresteerde personen in verband met de aanslag in Londen is de 38-jarige Charisse O., de moeder van de achttien maanden oude dochter van Redouane. De twee gingen onlangs uit elkaar.

Aanslag op London Bridge en Borough Market

Shazad Butt en Redouane reden, vergezeld van een derde medeplichtige, zaterdagavond in een witte Renault de stoep op aan het eind van de London Bridge met als doel zoveel mogelijk voetgangers te raken. Nadat het voertuig tot stilstand was gekomen, ging het trio te voet verder. In het gebied rondom Borough Market staken zij vervolgens in op toeristen en Londenaren. Daar werden zij vervolgens doodgeschoten door politieagenten.

In totaal kwamen bij de aanslag zeven mensen om het leven en werden 48 mensen met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. Daarvan worden er nu nog 36 verpleegd. Achttien van hen verkeren in kritieke toestand.

De Britse politie heeft inmiddels twaalf mensen aangehouden - zeven vrouwen en vijf mannen - en zes locaties doorzocht. Inmiddels zijn één man en één vrouw weer vrijgelaten.

De veiligheidsdiensten roepen mensen die mogelijk informatie bezitten over de aanslagplegers op zich te melden. Waar zij zich in de dagen voor de aanslag bevonden, is nog niet bekend. De identiteit van de derde dader is nog niet bekend.