Namen twee van de drie aanslagplegers bekend

We sluiten het liveblog af

We sluiten voor vandaag het liveblog af. Het belangrijkste nieuws was dat de politie twee van de daders van de aanslag heeft geïdentificeerd en hun namen heeft vrijgegeven. Van een derde aanslagpleger is de naam nog niet bekend. De politie heeft maandagavond laten weten dat alle mensen die waren opgepakt, inmiddels weer op vrije voeten zijn. Ze worden niet langer verdacht.

Politie heeft alle verdachten vrijgelaten

De politie heeft alle mensen die zondag werden opgepakt in verband met de aanslag weer vrijgelaten. Ze zijn niet langer verdacht. Dat meldt de politie maandagavond op Twitter. De politie had dit weekend twaalf arrestaties verricht.

'Politie vindt molotov-cocktails in busje van aanslagplegers'

De politie heeft in het busje dat gebruikt werd tijdens de aanslag meer dan twaalf molotov-cocktails gevonden. Dat meldt Sky News maandag op basis van anonieme bronnen. De politie zou in het busje flessen hebben aangetroffen met een kleurloze vloeistof. In de hals van de flessen was een lap stof gestoken. Volgens de zender heeft de politie de molotov-cocktails zondag onschadelijk gemaakt.

Twee daders aanslag geïdentificeerd

De Britse politie heeft de namen bekendgemaakt van twee van de drie personen die afgelopen zaterdag werden doodgeschoten bij de aanslag in Londen. Het gaat om Khuram Shazad Butt (27) en Rachid Redouane (30). Van beide personen is een foto vrijgegeven.

Shazad Butt is een Brit van Pakistaanse afkomst. Wat de nationaliteit is van Redouane, die ook de naam Rachid Elkhdar gebruikte, is niet helemaal duidelijk. Hij heeft zichzelf in het verleden zowel als Marokkaans als Libisch uitgegeven. Ze zijn beide afkomstig uit de wijk Barking, gelegen in het oosten van Londen.

Shazad Butt was een bekende van de Britse autoriteiten, Redouane niet. Volgens The Guardian deden de veiligheidsdiensten in 2015 al onderzoek naar Shazad Butt nadat er vermoedens waren dat hij mogelijk geradicaliseerd was. Ook zou hij zich hebben aangesloten bij de verboden salafistische organisatie al-Muhajiroun.

Lees ook: Twee daders aanslag Londen geïdentificeerd

Twee Duitsers onder de gewonden, één Griek

Twee Duitsers zijn gewond geraakt bij de aanslag op zaterdagavond. Dat meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken volgens The Guardian. Verdere details zijn vooralsnog niet bekend.

Inmiddels is een Griekse gewonde geïdentificeerd als de 35-jarige Antonis Filis, de kleinzoon van de voormalige burgemeester van de Griekse stad Lamia. Filis werd in zijn nier gestoken en ligt nu in het ziekenhuis in Londen. Hij zou buiten levensgevaar verkeren. Filis woont sinds 2011 in Londen.

Drie gewonden niet meer in kritieke toestand

De gezondheid van drie van de 21 gewonden die op zondag nog in kritieke toestand verkeerden, is inmiddels aanzienlijk verbeterd. Ze worden nog niet ontslagen uit het ziekenhuis, maar hoeven geen speciale zorg meer te ontvangen. Dat meldt de Britse gezondheidsdienst NHS.

Twitter avatar andrewgregory Andrew Gregory Three people injured in London attack no longer in "critical condition": @NHSEngland https://t.co/k1ifCfPHwS

Er worden in totaal nog 36 mensen behandeld in het ziekenhuis.

Corbyn: May moet opstappen

Labour-partijleider Jeremy Corbyn vindt dat Theresa May moet opstappen omdat zij als minister van Binnenlandse Zaken zes jaar lang de politie gesaneerd heeft. Dat zei Corbyn op maandag tegen Sky News. In totaal 20.000 politieagenten werden tussen 2010 en 2016 de laan uit gestuurd door May. Sommige Britten houden May deels verantwoordelijk voor het falen van de beveiliging bij de aanslagen van de afgelopen maanden.

Corbyn reageerde op de vraag van Sky of hij het eens was met Steve Hilton, een voormalige medewerker van ex-premier David Cameron, die May opriep om op te stappen. "Ja. Meerdere zeer verantwoordelijke mensen hebben haar al opgeroepen om dat te doen. Ze maken zich zorgen omdat May jaren op Binnenlandse Zaken zat, deze sanering van de politie heeft uitgevoerd en nu zegt dat we een probleem hebben."

Twitter avatar rachyoungeritv rachel younger BREAKING: @jeremycorbyn tells me Theresa May should resign as Prime Minister over her record regarding police funding

Volgens Hilton is Mays beleid verantwoordelijk voor het falen van de beveiliging bij de aanslagen op Westminster Bridge, Manchester en London Bridge.

Aan het einde van het interview merkte Corbyn wel op dat het voorlopig te laat is voor May om nog op te stappen. "We hebben op donderdag een verkiezing. Dat is misschien het beste moment om er iets aan te doen."

Eerste dodelijke slachtoffer geïdentificeerd

Christine Archibald.

Christine Archibald. Foto via Reuters

De Canadese vrouw die omkwam bij de aanslag is geïdentificeerd als de 30-jarige Christine Archibald. Dat hebben de Canadese autoriteiten bekendgemaakt. Ze werd aangereden door de bestelbus van de terroristen.

In Canada werkte Archibald bij een daklozenopvang, voordat ze naar Engeland verhuisde voor haar verloofde. Archibald zou zelf "de ongevoelige wreedheid die de aanleiding was voor haar dood niet hebben begrepen", zo laat haar familie weten tegenover AP.

Haar schoonzus plaatste het volgende bericht op Facebook:

39-jarige Spanjaard vermist na aanslag

Ignacio Echeverria, een in Londen woonachtige 39-jarige Spaanse bankier, is sinds de aanslag in Londen vermist. Dat meld het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Echeverria werd voor het laatst gezien in de buurt van de Borough Market, waar hij zou hebben ingegrepen toen een vrouw werd neergestoken door een van de terroristen.

Beelden na de aanslag

Zaterdagnacht werd Londen voor de tweede keer in korte tijd opgeschrikt door een aanslag. Inmiddels is het gebied rond de London Bridge deels vrijgegeven en rijdt ook de metro weer. Maandag komt langzaam het normale leven weer op gang. Het is bijna niet voor te stellen dat de aanslag nog geen 48 uur geleden plaatsvond:

Bekijk hier de eerste beelden van de aanslag in Londen

Politiechef: terreurdreiging Groot-Brittannië komt grotendeels uit binnenland

De drie aanslagen die de afgelopen maanden in Groot-Brittannië zijn gepleegd, waren grotendeels in het binnenland voorbereid. De terreurdreiging waar de Britten mee te maken hebben komt dan ook niet van buitenaf. Dat heeft een chef van de Londense politie gezegd tegen BBC Radio.

"In sommige van de handvol aanslagen die werden verijdeld en deze recente aanslagen zaten zeker internationale componenten. We zullen altijd kijken of iets vanuit het buitenland is aangestuurd, maar ik denk dat het grootste deel van de dreiging waar we mee te maken hebben niet uit het buitenland komt."

De Britse politie zoekt momenteel uit of de daders van de aanslag in Londen door anderen werden gesteund.

Meer aanhoudingen aanslag Londen

De Britse politie heeft op maandagochtend verschillende mensen aangehouden terwijl ze huiszoekingen deed in oost Londen. Dat meldt onder andere persbureau Reuters. Het aantal arrestaties is nog niet bekend en de huiszoekingen worden voortgezet.

Afgelopen weekend arresteerde de politie in totaal twaalf mensen in Barking in oost Londen. Ook in het district Newham wordt momenteel onderzoek gedaan.

Dit is wat we tot nu toe weten

Goedemorgen. Wij openen een nieuw liveblog om verslag te doen van de ontwikkelingen rond de aanslag in Londen van afgelopen zaterdag. Dit is wat we tot nu toe weten:

  • Bij een dubbele aanslag zijn zeven doden en 48 gewonden gevallen. Een groep van drie aanvallers reed met een huurbusje op de London Bridge in op voetgangers. De bus rijdt verder tot aan Borough Market, waar drie mannen uit het busje springen en op voorbijgangers beginnen in te steken. De drie terroristen worden door de politie doodgeschoten.
  • Onder de doden zijn een Fransman en een Canadees. Er zijn voor zover bekend geen Nederlanders onder de slachtoffers. Zondagavond bevonden nog 21 gewonden zich in kritieke toestand.
  • De politie heeft bevestigd twaalf arrestaties te hebben verricht, allen bij invallen in de wijk Barking. Volgens ooggetuigen hebben agenten nog twee mensen gearresteerd in East Ham. Dit is nog niet door de autoriteiten bevestigd. Op maandag vonden er nog een aantal arrestaties plaats, maar hoeveel is nog niet bekend.
  • Volgens de BBC is de identiteit van de daders bekend bij de autoriteiten, maar wordt hierover nog geen informatie over bekendgemaakt. De aanslag is zondagavond laat opgeëist door IS.
  • Premier May zei in een felle toespraak dat de aanpak van extremisme anders moet. Politici van Labour hadden kritiek op de inhoud van haar speech.
  • Maandagavond wordt er onder leiding van de Londense burgemeester Sadiq Khan een herdenking gehouden voor de slachtoffers. Dinsdagochtend wordt in het hele Verenigd Koninkrijk een minuut stilte gehouden.

Ons vorige liveblog is hier terug te lezen.