Britse dirigent Jeffrey Tate (74) overleden

Overleden Jeffrey Tate 1943-2017 dirigent Jeffrey Tate, chef-dirigent van Symphoniker Hamburg, is op 74-jarige leeftijd overleden. In de jaren negentig werkte hij korte tijd in Rotterdam.

Foto AFP

Het Hamburgse symfonieorkest heeft vrijdag de dood van dirigent Sir Jeffrey Philip Tate bekendgemaakt. De Brit overleed die dag in het Italiaanse Bergamo na een hartinfarct. Tate werkte sinds 2009 in Hamburg en was tussen 1991 en 1995 chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Zijn verblijf in Rotterdam was geen onverdeeld succes. „Tate bood in november 1992 zijn ontslag aan”, schreef NRC in 1994. „Tussen het orkest en Tate, die zei te verkeren ‘in een artistieke midlife-crisis’, was het niet gekomen tot een gelukkige samenwerking. Orkest en dirigent waren teleurgesteld in elkaar en er was sprake van uiteenlopende temperamenten. De flegmatieke Engelsman wilde vooral goed muziek maken, het ambitieuze Rotterdamse orkest wenste meer aanzien te veroveren en opzien te baren in het internationale muziekleven. Voor de toen 49-jarige Tate was zijn Rotterdamse engagement zijn eerste vaste baan bij een symfonie-orkest.”

Bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest werd Tate opgevolgd door Valery Gergiev. Kasper Jansen blikte terug toen Tate in 1997 in Amsterdam speelde met het Wereld Jeugd Orkest: „Vanaf het moment dat Valery Gergiev zijn glorieuze opwachting in het Nederlandse muziekleven maakte, was de moeizame relatie tussen het Rotterdams Philharmonisch Orkest en zijn chefdirigent Jeffrey Tate weer vergeten. Het klikte niet tussen Tate en Nederland.”

Tate in 2017 geridderd

Jeffrey Tate studeerde medicijnen en werkte in een Brits ziekenhuis voordat hij zijn carrière in de muziek begon bij het Royal Opera House in Londen. Zijn debuut als dirigent maakte hij in 1979 bij de Metropolitan Opera in New York City. Als dirigent werd beïnvloed door onder anderen Herbert von Karajan.
Tate werd geboren met een verkromming in zijn ruggengraat die ervoor zorgde dat hij scheef liep. Daardoor had hij het vanaf zijn jeugd niet gemakkelijk. „Ik heb mij hele leven moeten vechten, maar ik kijk niet terug in bitterheid dankzij de liefde voor muziek”, zei hij ooit.
In april werd Tate op Buckingham Palace door prins William geridderd als erkenning voor zijn verdiensten voor de Britse muziek. (NRC, ANP)