Ankara dreigt met intrekken paspoort

130 Turken moeten binnen drie maanden terugkeren naar Turkije als zij hun staatsburgerschap willen behouden, onder wie Fethullah Gülen.

Archieffoto: agenten arresteren vermeende Gulen-aanhangers op 26 april 2017.
Archieffoto: agenten arresteren vermeende Gulen-aanhangers op 26 april 2017. Foto Olcay Duzgan/Dogan News Agency/AFP

De Turkse regering wil het Turkse staatsburgerschap intrekken van 130 Turken die momenteel in het buitenland verblijven, tenzij ze binnen drie maanden terugkeren. Het gaat onder andere om de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering betrokken was bij de couppoging van vorig jaar. Dat meldt persbureau Reuters. Het zijn “voortvluchtigen”, aldus het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Naast Gülen worden ook twee politici van de pro-Koerdische partij HDP en een voormalig lid van de HDP opgeroepen om zich bij de autoriteiten te melden. Dertien HDP-politici zitten vast in Turkije op verdenking van banden met de verboden Koerdische guerrillabeweging PKK. Er worden honderden jaren gevangenisstraf tegen ze geëist.

Duitse minister in Turkije

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel is momenteel in Turkije om overleg te plegen met zijn Turkse ambtsgenoot Mevlüt Cavusoglu. Hoofdkwestie is de aanwezigheid van Duitse troepen in een Turkse basis in Incirlik.

Turkije wil Duitse politici geen toegang meer verschaffen tot het militaire hoofdkwartier van de door de Amerikanen geleide coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het zou “lokaal-politiek niet te verantwoorden zijn” om dat wel te doen vanwege de aanhoudende spanningen tussen Duitsland en Turkije. Gabriel zegt dat Duitsland de troepen nu naar Jordanië wil verhuizen.

Lees ook: Turkse minister gaat in VS praten over uitlevering Gülen

Tijdens een persconferentie op maandag drong Cavusoglu er op aan dat Duitsland asielzoekers die mogelijk betrokken waren bij de couppoging uitlevert aan Turkije. Meerdere Turkse NAVO-militairen hebben in Duitsland asiel aangevraagd.

In totaal zijn volgens Reuters tot nu toe 50.000 mensen officieel aangeklaagd op verdenking van betrokkenheid bij de coup. Ook werden meer dan honderdduizend academici, ambtenaren, rechters en beveiligingsmensen ontslagen. President Recep Tayyip Erdogan verdenkt Gülen ervan de coup te hebben aangestuurd.